Ultimate magazine theme for WordPress.

World GK Map in Hindi PDF For UPSC Exam

0

World GK Map in Hindi For UPSC Exam Free PDF

World GK Map in Hindi PDF For UPSC Exam:- We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing Geography PDF for govt exams. This World Geography PDF Covered all main topics of the General Knowledge Questions. You can increase your marks in your All Competitive Exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this  World Geography PDF in Hindi is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your Govt Exam by practicing with this Indian and World Geography PDF in Hindi

Geography Question And Answer

1.पृथ्वी ग्रह की संरचना में प्रावार के नीचे क्रोड निम्नलिखित में से किस एक से बना है ?

  • (A) लौह
  • (B) एलुमिनियम
  • (C) पोटैशियम
  • (D) क्रोमियम
  • answer:A

2.पृथ्वी की तीन संकेन्द्री परतों में ऊपर से दूसरी परत का नाम क्या है ?

  • (A) निफे
  • (B) सीमा
  • (C) सियाल
  • (D) इनमें से कोई नहीं
  • answer:B

3.कुल अक्षांशों की संख्या कितनी है ?

  • (A) 70
  • (B) 90
  • (C) 160
  • (D) 180
  • answer:D

4.देशान्तरों की संख्या कितनी है ?

  • (A) 60
  • (B) 360
  • (C) 180
  • (D) 90
  • answer:B

5.निम्नलिखित नगरों में से कौन-सा एक भूमध्य रेखा के सर्वाधिक निकट है ?

  • (A) सिंगापुर
  • (B) मनीला
  • (C) जकार्ता
  • (D) इनमें से कोई नहीं
  • answer:A

6.निम्नलिखित में से किस देश से होकर कर्क रेखा नहीं गुजरती है ?

  • (A) जायरे
  • (B) चीन
  • (C) भारत
  • (D) ये सभी
  • answer:A

7.अन्तर्राष्ट्रीय दिनांक रेखा कहाँ से होकर गुजरती है ?

  • (A) 180º
  • (B) 120º
  • (C) 270º
  • (D) 90º
  • answer:A

8.ग्रीनविच किस देश में है ?

  • (A) यूं. के.
  • (B) हॉलैंड
  • (C) यू. एस. ए.
  • (D) भारत
  • answer:A

9.एक देशान्तर को पार करने में दो स्थानों के स्थानीय समय के बीच क्या अन्तर होता है ?

  • (A) 7 मिनट
  • (B) 0 मिनट
  • (C) 4 मिनट
  • (D) 1 मिनट
  • answer:C

10.अन्तर्राष्ट्रीय तिथि रेखा का निर्धारण किस वर्ष किया गया ?

  • (A) 1955
  • (B) 1896
  • (C) 1997
  • (D) 1884
  • answer:D

Download PDF

Geography is very important for General knowledge. Geography in Hindi is the most important part of your government exams. Let the Practice from these general Knowledge for exams. This Indian and World Geography PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this  World Geography PDF because this Geography PDF is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.