Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF

29
Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF

Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF

Hello friends,

Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF:- Today be are sharing Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF. This Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF for upcoming examination like UPSC, RAS, PSU, ALL STATE PCS EXAM. Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF. The Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF that will help civil service aspirants to be part of a unique, comprehensive coverage of ONE YEAR current affairs for GS Mains This ambitious curriculum features daily plenary sessions on specific topics on subjects important for Mains examination. When you join as a student of Mains-365, you’ll be connected with a mentor who will support you for the current affairs. Complete coverage Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF of The Hindu, Indian Express, PIB, Economic Times, Yojana, Economic Survey, Budget, India Year Book, RSTV, etc.

Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF we Know that all sarkari exams are stared in few days so Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF in Hindi make Important roll for all Hindi Medium Students. we also Provide GK Questions English medium Notes PDF for All Students. PDF Exam provide you all NCERT Books and Syllabus Wise Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF PDF in Hindi and English.

we Know that all study material Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF is most useful for both English Medium and Hindi Medium Students so we care to provide Study Material students wise. Vision IAS Economy Mains 365 English 2022 PDF Top Objective General Knowledge Questions Series in Hindi PDF is make Important Roll For SSC, UPSC, Bank, Railway Exams. Objective Gk Questions Series in Hindi is Easy to Learn and Questions are Important for exam preparations. Important GK Quiz in Hindi PDF Download is using to learn GK Questions Answers

Polity PDF Notes

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 1. Which is the oldest stock exchange in the world? Ans . Amsterdam Stock Echange
Q 2. Taxation and the government’s expenditure policy are dealt under under which policy ?Ans . Fiscal Policy
Q 3. If the price of an inferior good falls, what about its demand? Ans . Remains Constant
Q 4. Which type of unemployment mostly found in India? Ans . Disguised Unemployment
Q 5. Which is the largest Public Sector Bank in India? Ans . State Bank of India
Q 6. What is the main source of revenue to meet different expenditures? Ans . Internal Borrowings
Q 7. Bouncing of cheques has become an offence. What is the punishment for the same? Ans . 6 months imprisonment
Q 8. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’? Ans . M. Visvesvaraya
Q 9. Which is the oldest Development Financial Institution of India? Ans . IFCI
Q 10. When was EXIM Bank set-up? Ans . 1982
Q 11. Which is the ‘Slack Season’ in the Indian Economy? Ans . January-June
Q 12. To meet the need of whom, the concept of Land Development Bank has been developed? Ans . Farmers
Q 13. When was the Rolling plan designed? Ans . 1978-83
Q 14. Which country is the largest debtor of UNO? Ans . U. S.
Q 15. Which was first Commercial Bank of India? Ans . Hindustan Bank
Q 16. Participatory Notes (PNs) are associated with which investors? Ans . Foreign Institutional Investments
Q 17. A new private bank is established under which act? Ans . Companies Act 1956

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 18. How many country are represented in International Monetary Fund (IMF)? Ans . 189
Q 19. In which plan was the objective of self-reliance and zero net foreign aid was declared? Ans . Fourth 5 year plan

Q 20. On which date a Bank publishes its balance sheet ? Ans . 31st march
Q 21. How many banks were nationalized in 1969? Ans . 14
Q 22. In April 1980 how many banks were nationalized? Ans . Six
Q 23. When was decimal coinage introduced in India? Ans . 1957
Q 24. One rupee notes contain the signature of__? Ans . Finance Secretary, GOI
Q 25. Which is treated as artificial currency? Ans . SDR
Q 26. Companies pay corporation tax on their__? Ans . Incomes
Q 27. What was the earlier name of the WTO? Ans . GATT
Q 28. If saving exceeds investment , what will be the effect on national income__? Ans . Remains constant
Q 29. Which bank is the Banker of the Banks? Ans . RBI
Q 30. For international payments, to which currency is the Indian currency linked? Ans . American Dollars
Q 31. Temporary tax levied to obtain additional revenue is called__? Ans . Fee

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 32. Which European country is the guarantor of Bank of Central African States? Ans . France
Q 33. When was Consumer Protection Act(COPRA) passed? Ans . 1986
Q 34. The Money Order system in India was introduced in the year__? Ans . 1880
Q 35. Investment in public works is known as__? Ans . Capital Expenditure
Q 36. Where are the headquarters of IMF and World Bank located? Ans . Both Washington DC
Q 37. Who appoints Banking Ombudsman? Ans . RBI
Q 38. In which year was Railway Budget in India separated from general budget? Ans . 1924
Q 39. Which is the best measure of economic growth of a country? Ans . GNP

Q 40. Economic growth is usually coupled with__? Ans . Inflation

More PDF Download :-

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 41. CENVAT is associated with__? Ans . Rate of Indirect Tax
Q 42. Gilt-edged means__? Ans . Market of govt. securities
Q 43. What is the effect of Deficit financing? Ans . Inflation
Q 44. Who was the first Indian Governor of RBI? Ans . Shachindra Ray
Q 45. The principal sources of revenue to the State Government in India is__? Ans . Sales Tax
Q 46. India Economic Summit was held in December 1999, in__? Ans . New Delhi
Q 47. The main source of National Income in India is__? Ans . Agricultural Sector
Q 48. A crossed cheque is one, which can be encashed only at which bank? Ans . SBI
Q 49. The currency convertibility concept in its original form originated in? Ans . Bretton Woods Agreement

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 50. States earn maximum revenue through? Ans . Commercial Taxes
Q 51. Short-term finance is usually for a period ranging up to? Ans . 12 months
Q 52. The philosophy of ‘Laissez-faire’ is associated with ? Ans . Industrial States
Q 53. Where in Indian are coins minted ? Ans . Mumbai, Calcutta & Hyderabad
Q 54. In India, in which year was the service tax first introduced? Ans . 1994
Q 55. National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS)came into force in which year? Ans . 2006
Q 56. When did India become a member of international Monetary Fund (IMF)? Ans . 1947
Q 57. Who coined the term ‘Hindu rate of growth’ for Indian Economy ? Ans . Raj Krishna
Q 58. When was the National Bank for Agriculture and Rural Development(NABARD) set up? Ans . 1982

History PDF Notes

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 59. Where are the headquarters of United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) ?  Ans . Geneva
Q 60. Who is called the ‘Father of Economics’? Ans . Adam Smith

Q 61. Which sector of Indian Economy has shown remarkable expansion duringthe last decade ? Ans . Tertiary Sector
Q 62. Which state has the lowest per capita income? Ans . Bihar
Q 63. World Development Report is an annual publication of__? Ans . International Bank of Reconstruction & Development

Q 64. The slogan of ‘Garibi Hatao’ (Remove Poverty) was launched in which FYP? Ans . 4th FYP
Q 65. ‘Golden Handshake Scheme’ is associated with__? Ans . Voluntary Retirement
Q 66. Who has presented the Union Budget of India maximum number of times? Ans . Morarji Desai
Q 67. Who is the chairman of 14th Finance Commission? Ans . Y. V. Reddy
Q 68. The second Five Year plan was based on_? Ans . Mahalanobis model
Q 69. The first devaluation of Indian currency took place in which year ? Ans . 1949
Q 70. VAT has been introduced on the recommendation of which commission? Ans . L. K. Jha Commission
Q 71. In which year was Minimum inflation in post economic reform? Ans . 1999-2000
Q 72. Who was the Chairman of the first Finance Commission? Ans . K. C. Niyogi
Q 73. Those goods which have positive relationship between price and quantity demanded are called as ….? Ans . Giffen Goods

Geography PDF Notes

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 74. On July 12, 1982, the ARDC was merged into__? Ans . NABARD
Q 75. Which Indian got Nobel Prize for Economics? Ans . Amartya Sen
Q 76. National Income estimates in India is prepared by __? Ans . Central Statistical Organization
Q 77. National Rural Development Institute is situated at__? Ans . Hyderabad
Q 78. Name the oldest insurance company of India? Ans . Oriental Life Insurance company
Q 79. Excise duty is a tax levied on the__? Ans . Production of goods
Q 80. Which state stands first in the length of roads in the country? Ans . Maharashtra
Q 81. Deficit financing means that the government borrows money from the__? Ans . RBI
Q 82. “Bad money (if not limited in quantity ) drives good money out of circulation.” is the law known as__? Ans . Gresham’s law

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 83. The “”Garibi Hatao”” slogan was coined in__? Ans . 1971
Q 84. When was the Reserve Bank of India taken over by the Government? Ans . 1948
Q 85. The difference between GNP & GDP is__? Capital Depreciation
Q 86. ‘Brent ‘ Index is associated with __? Crude oil prices
Q 87. The Foreign Exchange Management Act(FEMA) was passed in which year? Ans . 1999
Q 88. Which plan is also known as ‘Gadgil Yojana’? 3rd FYP
Q 89. Who presented the first union budget of Independent India? RK Shanmukham Chetty
Q 90. Who is considered the guardian of the Public Purse? Ans . CAG
Q 91. In which year Swarn Jayanti Gram Swarozgar Yojna came into being? Ans . 1st April 1999
Q 92. Where is the headquarter of East African Development Bank? Ans . Uganda
Q 93. In which year Statutory Liquidity Ratio was first imposed on banks? Ans . 1949
Q 94. The Unclaimed deposits are those deposits which haven’t been operated for how many years? Ans . 10 years or more

ECONOMIS ONE LINER QUESTION ANSWER

Q 95. When a person has a saving account in the bank , the bank assumes the position of ___? Ans . Debtor
Q 96. Which is the largest Private Sector Bank in India? Ans . HDFC Bank
Q 97. Which ministry formulates fiscal policy? Ans . Finance Ministry
Q 98. In which year SIDBI was established? Ans . 1990
Q 99. What is the highest denomination of currency notes in circulation as legal tender in India at present? Ans . ₹ 2000
Q 100. Which is the oldest stock exchange in Asia? Ans . Bombay Stock Exchange

GK Notes PDF

Indian Economy Multiple Choice Questions (MCQs)

Q 1.In which year first five year plan was launched?
[A] 1950
[B] 1951
[C] 1952
[D] 1953

Answer: B [1951]
Notes:-The first five-year plan of India was launched in the year 1951, with the main focus on development of the primary sector. It was presented by the first Indian prime minister, Jawaharlal Nehru.
Q 2.On which of the following rates Reserve Bank of India provides loan to scheduled commercial banks?
[A] Repo Rate
[B] Reverse Repo rate
[C] Credit Rate
[D] Bank rate

Answer: D [Bank rate]
Notes:- Bank Rate is defined as the rate at which Central Bank gives loans to other domestic banks like commercial banks, cooperative banks, development banks etc. The loans are generally given on a short-term basis. It is the way the Central Bank manages the economic activity in the country.
Q 3.Who among the following is called guru of Micro finance in India?
[A] Vijay Mahajan
[B] Vikram Akula
[C] Muhammad Yunus
[D] Amartya Sen

Answer: A [Vijay Mahajan]
Notes:- Vijay Mahajan is the Chief Executive Officer (CEO) of the Rajiv Gandhi Foundation and the Director of the Rajiv Gandhi Institute of Contemporary Studies. He founded PRADAN – a well known NGO in 1982. He was the founding President of MicroFinance Institutions Network (MFIN) of India in 2009.
Q 4.The most active segment of the Money Market in India is which one of the following?
[A] Call Money / Notice Money Market
[B] Repo / Reverse Repo
[C] Commercial Paper (CP)
[D] Certificate of Deposit (CD)

Q Answer: A [Call Money / Notice Money Market]
Notes:- Call Money / Notice Money Market is the most active segment of the money market in India.
Q 5.How many banks are promoting the National Payments Corporation of India (NPCI)?
[A] 6
[B] 8
[C] 10
[D] 12

Answer: C [10]
Notes:- The National Payments Corporation of India is an umbrella organisation for operating retail payments and settlement systems in India. It is promoted by 10 banks.
Q 6.In context with India’s Oil and Gas fields consider the following:
Only Oil Fields
Only Gas Fields
Both Oil and Gas Fields
Which among the following options gives the correct decreasing order of numbers of the fields classified as above?

[A] 3, 2, 1
[B] 1, 2, 3
[C] 2, 1, 3,
[D] 3, 1, 2

Answer: A [3, 2, 1]
7.Urban Co-operative banks are governed by?
[A] State Governments
[B] RBI
[C] Both a and b
[D] Central Government

Answer: C [Both a and b]
Q 8.Which among the following represents capitalisation of profits?
[A] Preference shares
[B] Sweet Equity
[C] Bonus Shares
[D] Rights Issue

Answer: C [ Bonus Shares ]
Notes:- Profit making companies when desire to convert their profit into share capital, they do this by issue of bonus shares. Issue of Bonus shares is also called as conversion of profit into share capital or capitalisation of profits. Bonus can be of two types:
Making partly paid shares into fully paid by declaring bonus without requiring shareholders to pay for the same
Issue of fully paid equity shares as bonus shares to the existing equity shareholders
Q 9.Consider the following statements about Small Farmers’ Agribusiness Consortium (SFAC):
It promotes private investment in setting up of agribusiness projects
It has provision for venture capital support to farmers or farmer producer organizations
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Answer: C [ Both 1 & 2 ]
Notes:-Small Farmers’ Agribusiness Consortium (SFAC) assists setting up of agribusiness ventures in close association with banks. It promotes private investment in setting up of agribusiness projects. It has provision for venture capital support to farmers or farmer producer organizations. Recently, the National Bank of Agriculture and Rural Development (Nabard) and the Small Farmers’ Agribusiness Consortium (SFAC) have signed a memorandum of understanding (MoU) to jointly implement schemes for the promotion of farm producer or ganisations (FPOs). Nabard will leverage the benefits of the equity grant and credit guarantee fund for FPOs set up by SFAC to ensure that finance for producer companies flows smoothly.
Q 10.Consider the following statements about the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI):
The board aims to regulate the functioning of insolvency professionals
The Governor of the Reserve Bank of India (RBI) is the ex-officio chairperson of the board
Which of the above statements is/are correct?

[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Answer: A [ 1 Only ]
Notes:- Recently, the Central Government constituted a four-member Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI). MS Sahoo has been appointed as the Chairperson by Finance and Corporate Affairs Minister Arun Jaitley. The board aims to regulate the functioning of insolvency professionals, insolvency professional agencies and information utilities under the Insolvency and Bankruptcy Code 2016. Second statement is incorrect.

More Related PDF Download:-

Notes:-  PDF DOWNLOAD FROM END OF THE BLOG 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Topic Related PDF Download:-

Download pdf

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TEGS:-vision ias pt 365 for 2022 pdf,vision ias mains 365 for 2022,vision ias mains 365 for 2022 release date,vision ias pt 365 for 2022 pdf in hindi,vision ias mains 365 pdf,vision ias mains 365 free upsc material,when does mains 365 come out,vision 365 mains 2021 pdf