UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF

UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF

GK One Liner Question Answer

UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF:- This GK ONE LINER QUESTION ANSWER PDF HANDWRITTEN NOTES PDF is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an IMPORTANT GK PDF IN HINDI very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this IMPORTANT GK PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our IMPORTANT GK PDFs are very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Notes Related Post

  1. संविधान मूल विधि PDFसंविधान के 5000 प्रश्नोत्तर PDFGENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

    Indian Constitution book PDF Download-Bhartiya Samvidhan

    Indian Polity Important Terms (राजवयवस्था से सम्बंधित महत्वपूर्ण शब्दावली)-Download Pdf

    Indian Constitution PDF Download in Hindi – All Competitive Exams

     Polity Notes In Hindi PDF(सरकारी योजनाएँ)

    IAS And RAS Toppers  Polity Class Notes (NEW) 

    Indian Polity Notes in Hindi

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

NCERT Complete Books in Hindi And English Class 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6

Indian History Notes PDF in Hindi

Tenses In English Grammer In Hindi Type , Rules , Charts PDF

GK NOTES PDF IN HINDI-SSC CGL

UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF

GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

Reasoning Questions Answer PDF in Hindi

GK Questions in Hindi PDF- 10000+ One Liner Question Answer

Physics Book PDF In Hindi For UPSC

[PDF] गणित के शानदार शार्ट ट्रिक्स हिंदी में डाउनलोड करे | Important Math Tricks in Hindi PDF Download

Objective Lucent (Geography) PDF in Hindi

general knowledge questions and answers Download pdf

Maths Algebra Formula – बीजगणित सूत्र

Indian Geography PDF in Hindi-Class Notes For SSC, RAILWAYS AND BANK

10000+ Gk Questions In Hindi with Answers

Railway General Knowledge Questions and Answer Pdf

जिव विज्ञान महत्वपूर्ण प्रश्नोतर 250+ Biology GK Questions Download Pdf

Maths Notes PDF For UPSC Exams

 

Questions and Answers 

1. उत्तर प्रदेश को पूर्व में किस नाम से जाना जाता था ?
(A) यूनाइटेड प्रोविन्स
(B) आर्य प्रदेश
(C) अवध प्रान्त
(D) उत्तरी प्रान्त

Answer: A

2. उत्तर प्रदेश में नागों का प्रधान केंद्र कौन सा था ?
(A) सारनाथ
(B) कौशाम्बी
(C) तक्षशिला
(D) मथुरा

Answer: D

3. उत्तर प्रदेश राज एक्ट पर गवर्नर जनरल द्वारा कब हस्ताक्षर किए गए ?
(A) 7 दिसंबर 1947
(B) 10 मार्च 1948
(C) 7 जनवरी 1947
(D) 19 दिसंबर 1948

Answer: A

4. उत्तर प्रदेश पंचायत राज संशोधन अधिनियम कब पारित किया गया ?
(A) 1992 में
(B) 1994 में
(C) 1995 में
(D) 1996 में

Answer: B

5. उत्तर प्रदेश में मुख्यमंत्री पद पर सबसे अधिक समय तक रहने वाले व्यक्ति का नाम बताइए ?
(A) गोविन्द बल्ल्भ पंत
(B) श्री नारायण दत्त तिवारी
(C) चौधरी चरण सिंह
(D) हेमवती नंदन बहुगुणा

Answer: A

6. उत्तर प्रदेश में सबसे अल्प समय तक कौन मुख्यमंत्री के पद पर रहे ?
(A) हेमवती नंदन बहुगुणा
(B) गोविन्द बल्लभ पंत
(C) त्रिभुवन नारायण सिंह
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: C

7. उत्तर प्रदेश के राज्यपाल का नाम बताइए ?
(A) राम नाईक
(B) श्री विश्वनाथ दास
(C) श्री के एम. मुंशी
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

8. उत्तर प्रदेश मुख्यमंत्री की नियुक्ति कौन करता है ?
(A) प्रधानमंत्री
(B) संसद
(C) मुख्य न्यायाधीश
(D) राज्यपाल

Answer: D

9. उत्तर प्रदेश में राज्यपाल की नियुक्ति कौन है ?
(A) प्रधानमंत्री
(B) गृहमंत्री
(C) मुख्यमंत्री
(D) राष्ट्रपति

Answer: D

10. उत्तर प्रदेश में स्थानीय स्वायत्त शासन का ढांचा किस प्रकार का है ?
(A) एकस्तरीय
(B) चतुर्स्तरीय
(C) त्रिस्तरीय
(D) द्विस्तरीय

Answer: C

Download Question Paper PDF

Download Answer Key PDF

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography free download pdf in Hindi, World geography in Hindi, Indian geography gk in Hindi pdf

Author: NCERTADMIN

1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments