Tenses In English Grammar In Hindi Type , Rules , Charts PDF

0

English Grammar Tenses In Hindi PDF

Tenses In English Grammar In Hindi Type , Rules , Charts PDF:- Hello friends welcome to our website Gktrick.in. Today our post is related to Tenses In English Grammar In Hindi Type , Rules , Charts PDF topic, in this post we will provide you Link to download all types of PDF related to  English Book For Class 10. You will be able to download them by clicking on them, it will help you in all competitive Exams

Right now we have all the PDFs Tenses In English Grammar In Hindi Type , Rules , Charts PDF related to English Book For Class 10 topic, in this post we are providing you. And further, all the links related to general NCERT English Book For Class 10 topic will come to us, their links will also be added in this post, so request all of you to save this post in your browser’s BOOKMARK, and keep checking.

In addition to Tenses In English Grammar In Hindi Type , Rules , Charts PDF related posts of all other subjects are also available on our website, so keep visiting this website regularly. Please tell through the comment on which topic you need a PDF.

Our Tenses In English Grammar In Hindi Type , Rules , Charts PDF very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

NCERT English Book For Class 10 class book is provided here in pdf to easily get access anytime and anywhere. we are relating the NCERT English Book For Class 10   syllabus according to topic-wise in both Hindi and English.

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Complete English Grammar In Hindi PDF

  1. What Is Grammar? (व्याकरण क्या है)
  2. Sentence (वाक्य)
  3. Parts of Speech
  4. Noun (संज्ञा)
  5. Pronoun (सर्वनाम)
  6. Verb
  7. Adjective
  8. Tense
  9. Active Passive Voice
  10. Narration
  11. Determiners
  12. Degree Of Comparison
  13. Transformation
  14. Glossary Of English Terms
  15. 100 Commonest English Words
  16. Punctuations
  17. Articles
  18. Framing Questions

First Flight class 10 NCERT English Book

Chapter 1. A Letter to God
Chapter 2. Nelson Mandela:Long Walk to Freedom
Chapter 3. Two Stories about Flying
Chapter 4. From the Diary of Anne Frank
Chapter 5. The Hundred Dresses–I
Chapter 6. The Hundred Dresses–II
Chapter 7. Glimpses of India
Chapter 8. Mijbil the Otter
Chapter 9. Madam Rides the Bus
Chapter 10. The Sermon at Benares
Chapter 11. The Proposal

 

 

NCERT Class 10 English First Flight

FOOTPRINTS WITHOUT FEET

Chapter 1. A Triumph of Surgery
Chapter 2. The Thief’s Story
Chapter 3. The Midnight Visitor
Chapter 4. A Question of Trust
Chapter 5. Footprints without Feet
Chapter 6. The Making of a Scientist
Chapter 7. The Necklace
Chapter 8. The Hack Driver
Chapter 9. Bholi
Chapter 10. The Book That Saved the Earth

NCERT Class 10 English Foot Prints Without Feet

 

 

INTERACT IN ENGLISH – LITERATURE READER

A Textbook for English Course (Communicative) – Friction (Prose)

Chapter 1: Two Gentlemen Of Verona by A.J. Cronin
Chapter 2: Mrs. Packletide’s Tiger by Saki
Chapter 3: The Letter by Dhumaketu
Chapter 4: A Shady Plot by Elsie Brown
Chapter 5: Patol Babu, Film Star by Satyajit Ray
Chapter 6: Virtually True by Paul Stewart

 POETRY

Chapter 7: The Frog and the Nightingale by Vikram Seth
Chapter 8: Mirror by Sylvia Plath
Chapter 9: Not Marble, nor the Gilded Monuments (Sonnet 55) by William Shakespeare
Chapter 10: Ozymandias by Percy Bysshe Shelley
Chapter 11: The Rime of the Ancient Mariner by Samuel Taylor Coleridge
Chapter 12: Snake by D.H. Lawrence

 DRAMA

Chapter 13: The Dear Departed by Stanley Houghton
Chapter 14: Julius Caesar by William Shakespeare

 INTERACT IN ENGLISH – MAIN COURSE BOOK (MCB)

Chapter 1: Health and Medicine
Chapter 2: Education
Chapter 3: Science
Chapter 4: Environment
Chapter 5: Travel and Tourism
Chapter 6: National Integration

English Vowel & Consonant Questions with Answer Mcq

1. Rohan is __ LIC agent.

a) A

b)An

c) The

d) My

ans:- A

2. Bat is _ Mammal.

a) The

b)A

c)An

d) None of these

ans:- B

3. Make fun of __ Indian dance.

a) A

b) An

c) The

d) With

ans: An

4. Cloud is ___ Large group droplets.

a) The

b) an

c) a

d) of

ans : c

5. John is _______ honest man .

a)A

b)An

c)The

d)One

Ans : B

1. The fan is ___ The table .

a) Over

b)Under

c) on

d) In

Ans : On

2. Stela eat the cookies ___the Class .

a) on

b) in

c) During

d) through

Ans : C

3. Correct the sentences ,use the appropriate prepositions .

Where did she go ?

a) of

b) to

c)at

d) on

Ans: where did she go to ?

 

4. PV Sindhu is famous ____ Badminton .

a) At

b) of

c) on

d) For

Ans : D

 

5. The Cricket team stood ______ each other ?

a) between

b) Next to

C) Opposite

d) behind

Ans: Opposite

6. The man was ____ smuggling and murder .

a) admit to

b) afraid of

c) accuse of

d) agree with

Ans : C

7. Tollywood movies can be ______ Hollywood in some respects .

a) Compare to

b) Compare with

c) Commit to

d) Combine into

Ans : B

8. Some persons do not _____ for Health.

a) Care about

b) care for

c) Careful of

d) comit to

Ans : B

9. The bike was parked ____ the gate .

a) On

b) in

c)Near

d) at

Ans : C

10. The Horse is standing _____ the stable.

a) infront of

b) Over

c) behind

d) near

Ans : C

11. He was lived in this City _______ 1999 .

a) For

b)Since

c) By

d)till

Ans : B

12. Soldiers go to Camp _________

a)by bus

b)with bus

c)in bus

d)On Bus

Ans : A

13. July is very beautiful ________ her sister

a) In Place of

b)On behalf of

c)In comparison to

d)In front of

Ans : C

14. He is always ________ losing the love of her parents

a) For fear of

b)In fear of

c)In need of

d)In search of

Ans : B

15. Indian Institute of Technology is _________ AICTE

a) Affiliated with

b) Affiliated to

c)Admit of

d) Admit for

Ans : B

16. A business man is _________ the Bank manager for a Loan

a) Agree to

b) Apologize for

c)Appeal to

d) Appeal to be

Ans : C

17. She ___________ his rude behaviour

a) Complain against

b) Complain of

c) Complain for

d) Complain on

Ans : B

18. Cat jumped ______ the wall

a) On

b) Upon

c) into

d) to

Ans : B

19.we arrived _____ delhi in the Evening

a) on

b)to

c)at

d) For

Ans : C

20. I am _______ speaking to girls

a)Angry at

b) Afraid of

c)Afraid to

d) Ashamed of

Ans : B

21. There is no cure ________ the Common cold

a)For

b)to

c)On

d)of

Ans : A

22. She is a women _______ humble origin.

a)off

b)from

c)with

d)of

Ans : B

23. My grandmother enjoyed boating _________ the Lovely lake.

a)on

b)in

c)within

d)beside

Ans : A

24.I ran ________ John yesterday,and it was a pleasant surprise .

a)by

b)into

c)beside

d)off

Ans : B

25. I accepted the offer _______ certain conditions.

a)in

b)On

c)by

d)within

Ans : On

26. It’s the only treatment Suitable _____ cancer

a) On

b) For

c)in

d)into

Ans : B

27.I have Known her_________a long time

a)since

b)at

c)For

d)before

Ans :C

28. There is nothing he could do _______ wait.

a)than

b)and

c) except

d) otherwise

Ans: C

29. He visits the needy to relieve them ________ their sufferings and Poverty.

a) of

b)from

c)off

d)on

Ans : A

30. People who are averse ______ hard work,Generally do not Succeed in life .

a)to

b)about

c)at

d)on

Ans : A

 

 

 

DOWNLOAD NOW PDF

 




 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-tense notes in hindi pdf download,tense chart with rules and examples pdf,tense notes pdf,tenses chart pdf,types of tenses pdf,12 tenses chart,tense chart with examples,tense chart in hindi

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.