Ultimate magazine theme for WordPress.

Speedy Current Affairs 2019 to 2020 for Upsc in Hindi

0

Speedy Current Affairs 2019 to 2020 for Upsc in Hindi PDF Download

Speedy Current Affairs 2019 to 2020 for Upsc in Hindi:- We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing gk question PDF for govt exams. This General Knowledge PDF Covered all main topics of the General Knowledge Questions. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this General Knowledge Questions And Answers PDF is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this GK Questions Answers.Current Affairs

Current Affairs Question Answer

1.आईसीसी ने राचेल हेयो फिलन्ट (वर्ष 2018 की महिला क्रिकेटर) पुरस्कार से सम्मानित किया है ?

  • (A) स्मृति मंधाना को
  • (B) सोफी एक्लेस्टोन को
  • (C) पूनम यादव को
  • (D) एलिसा हीली को
answer:A

2.भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
answer:B

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
answer:C

4.वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
answer:B

5.निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
answer:A

6.लिंगायत समाज के बड़े धर्मगुरु डॉ शिवकुमार स्वामी का हाल ही में निधन हो गया, वे निम्न में से किस मठ के महंत के रूप में ख्यातिलब्ध थे ?

  • (A) रामचंद्रपुरा मठ
  • (B) कांची मठ
  • (C) शारदा पीठ
  • (D) सिद्धगंगा मठ
answer:D

7.सार्वजनिक क्षेत्र के आइडीबीआई बैंक का अधिग्रहण किया है ?

  • (A) बैंक ऑफ बड़ौदा ने
  • (B) ICICI बैंक ने
  • (C) LIC ने
  • (D) HDFC बैंक ने
answer:C

8.भारतीय गणत्रंत दिवस समारोह के मुख्य अतिथि साइरिल रामाफोसा किस देश के राष्ट्रपति है ?

  • (A) मलेशिया
  • (B) दक्षिण अफ्रीका
  • (C) वियतनाम
  • (D) ब्राजील
answer:B

9.भारतीय अंतरिक्ष अनुसंसाधन संगठन हाल ही में किन दो उपग्रहों का सफल प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) जीसैट-6A और जीसैट-11
  • (B) कलामसैट और कार्टोसैट-2
  • (C) कलामसैट और माइक्रोसैट-R
  • (D) माइक्रोसैट -R और कार्टोसैट-2
answer:C

10.वेनेजुएला के राष्ट्रपति निकोलस मादुरो ने निम्न में से किस देश के साथ राजनयिक संबंध समाप्त करने की हाल में ही घोषणा की है ?

  • (A) अमेरिका
  • (B) ईरान
  • (C) सऊदी अरब
  • (D) रूस
answer:A

Download PDF

GK questions and answers are very important for general knowledge. GK in Hindi is the most important part of your government exams. Let the practice from these general Knowledge for exams. This Current GK in Hindi | GK In Hindi PDF helps to increase your marks in all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this gk question answer pdf because this gk pdf is very important to increase marks in all your government exams.

 



Leave A Reply

Your email address will not be published.