SP Bakshi English book PDF Free Download

50
SP Bakshi English book PDF Free Download

English book pdf

SP BAKSHI English book pdf is an English book for preparation for competitive exams. Here we will discuss why you need this type of English book. We also provide objective general English by SP BAKSHI PDF so you can easily download them on your device for early preparation of competitive government exams. You are on the GK trick website because you are looking for the best objective general English book download, so we provide this book in pdf format where you can download them with only a single click.

Are you want another English grammar pdf book? If yes then download the English Basic Grammar pdf for better preparation. Objective General English Book PDF by SP Bakshi  Publication for competitive Exams available for free download. Book is useful for SSC CGL, CPO, CHSL, MTA, MBA, UPSC, Bank and other Competitive Exams. This book is one of the best for the study of Government Jobs examinations.

Features of SP Bakshi English Grammar Book One of the most poplar English book for SSC and Other Competitive Exams preparation, Objective English Questions as per the syllabus and pattern of Exams UPSC, RPSC, RJS, RAS, DSSSB, DDA, LIC, ALL STATE PCS EXAM. Questions from the previous year Exam question papers, Vocabulary and previous year words asked in various exams. This Objective General English Grammar Book for SSC CGL, CHSL, CPO, JE, Steno contains the following topics.

English Notes PDF 

English Grammar Quiz

Here is a challenging quiz on English grammar, with answers. Make your children answer these simple questions. Are they ready?

Questions On Noun

A noun is a word used to identify the name of a person, place, animal or thing.

Example: Adele is an award-winning artist.

Here, the noun is Adele, which is the name of a person.

Identify the noun in the following sentences:
1. I live in Amsterdam.

1. In
2. Live
3. Amsterdam
4. I

Answer: Amsterdam

2. I visited the Eiffel Tower in Paris.

1. The
2. Paris
3. Eiffel Tower and Paris
4. Eiffel Tower

Answer: Eiffel Tower and Paris

3. Bhutan is a beautiful country.

1. A
2. Country
3. Beautiful
4. Bhutan

Answer: Bhutan

4. Summer is very hot.

1. Summer
2. Very
3. Hot
4. Is

Answer: Summer

5. The moon looks so beautiful.

1. Looks
2. Moon
3. The
4. Beautiful

Answer: Moon

6. The doctor is an expert in his field.

1. His
2. Expert
3. Field
4. Doctor

Answer: Doctor

7. The mailman Mr. Joe was carrying postcards.

1. Mailman
2. Mr. Joe
3. Postcards
4. Mailman, Mr. Joe and postcards

Answer: Mailman, Mr. Joe and postcards

8. Are these mangoes tasty?

1. Tasty
2. Are
3. These
4. Mangoes

Answer: Mangoes

9. Hello Sophie! Will you play football with us as the climate is beautiful and the team is one player short?

1. Football
2. Sophie, football, climate, team, player
3. Team
4. Climate

Answer: Sophie, football, climate, team, player

10. Mike’s birthday party at the Sheraton was a success.

1. Sheraton
2. Mike
3. Mike, party, Sheraton
4. Party

Answer: Mike, party, Sheraton

Download GK PDF 

Questions On Pronoun

A pronoun is a word used in the place of a noun in any sentence. These are used to avoid the repetitive usage of a noun in a sentence.

Example: Roger runs very fast. And Roger has won several competitions.

Roger runs very fast. And he has won several competitions.

Identify the pronoun in the following sentences:
11. They were having dinner.

1. Dinner
2. They
3. Were
4. Having

Answer: They

12. I want to sleep.

1. To
2. Sleep
3. I
4. Want

Answer: I

13. Is that my laptop?

1. My
2. Laptop
3. Is
4. That

Answer: My

14. Everyone is sleeping in the dorm room.

1. Sleeping
2. Dorm
3. Room
4. Everyone

Answer: Everyone

15. We were playing scrabble.

1. Playing
2. Scrabble
3. We
4. Were

Answer: We

16. Look at Ellen, she is a beautiful artist.

1. Beautiful
2. She
3. Ellen
4. Artist

Answer: She

17. He is good at cricket.

1. At
2. Good
3. Cricket
4. He

Answer: He

18. This house is mine.

1. This
2. House
3. Mine
4. Is

Answer: Mine

19. Would you like to have coffee?

1. Coffee
2. Have
3. You
4. Would

Answer: You

20. Did you hear that?

1. That
2. Did
3. You
4. Hear

Answer: That

Questions On Verb

The verb describes an action, occurrence or happening of an act.

Example: Adam is singing.

Here, singing is the verb, which denotes an act of doing something.

Identify the verb in the following sentences:
21. The monkey sat by the door.

1. Monkey
2. By
3. Door
4. Sat

Answer: Sat

22. Jack left in a hurry.

1. A
2. Hurry
3. Jack
4. Left

Answer: Left

23. Michelle hurt her elbow while playing.

1. Hurt
2. Elbow
3. Michelle
4. Hurt, playing

Answer: Hurt, playing

24. Please open the door.

1. Open
2. The
3. Please
4. Door

Answer: Open

25. She bought a new car and started taking her driving lessons.

1. Started
2. New
3. Taking
4. Bought, started, taking

Answer: Bought, started, taking

26. Joe accepted the job offer.

1. The
2. Job
3. Accepted
4. Joe

Answer: Accepted

27. Kelly enjoys hip-hop music.

1. Kelly
2. Hip-hop
3. Music
4. Enjoys

Answer: Enjoys

28. We went to the grocery store and bought so many items that carrying them home became difficult.

1. Went
2. Bought
3. Carrying
4. All three

Answer: All three

29. The accountant is calculating the expenditure for the month of February.

1. Accountant
2. Calculating
3. Month
4. Expenditure

Answer: Calculating

30. Johnson earns a lot of money but he spends it too.

1. Earns
2. Spends
3. Earns and spends
4. Johnson

Answer: Earns

Questions On Adverb

An adverb is a word that revises a verb, adjective, clause, phrase, preposition, or a sentence.

Example: She is usually late to the class.

Here, the adverb is usually, which is modifying the verb in the sentence.

Identify the Adverb in the following sentences:
31. Marcus always arrives early.

1. Arrives
2. Always
3. Early
4. Marcus

Answer: Always

32. Their pets go everywhere together.

1. Their
2. Go
3. Together
4. Everywhere

Answer: Everywhere

33. The little kid ran excitedly.

1. The
2. Little
3. Ran
4. Excitedly

Answer: Excitedly

34. They ran quickly to catch the bus.

1. Catch
2. Ran
3. Quickly
4. Bus

Answer: Quickly

35. The students had worked very hard.

1. Students
2. Worked
3. Very
4. Hard

Answer: Hard

36. The musical concert ended abruptly.

1. Concert
2. Ended
3. Abruptly
4. Musical

Answer: Abruptly

37. Brisk walking is a healthy exercise.

1. Brisk
2. Healthy
3. A
4. Walking

Answer: Brisk

38. The show is starting now.

1. Starting
2. The
3. Show
4. Now

Answer: Now

39. The dog looked at his owner curiously.

1. Dog
2. Looked
3. At
4. Curiously

Answer: Curiously

40. The soccer team almost quit.

1. Soccer
2. Team
3. Quit
4. Almost

Answer: Almost

Questions On Adjective

Adjectives are words used to modify a noun or phrase in a sentence.

Example: The mountaintops are covered in sparkling snow.

Here, sparkling modifies the meaning of the word snow.

Identify the adjective in the following sentences:
41. Ria lives in a beautiful house.

1. Ria
2. House
3. Beautiful
4. Lives

Answer: Beautiful

42. This store has a nice collection of shoes.

1. Store
2. Collection
3. Nice
4. Shoes

Answer: Nice

43. Linda McKenzie has five children.

1. Linda
2. Has
3. Children
4. Five

Answer: Five

44. There were 80 chairs in the auditorium.

1. Were
2. Auditorium
3. 80
4. Chairs

Answer: 80

45. A colorful butterfly was sitting in the garden.

1. Garden
2. Colorful
3. Sitting
4. Butterfly

Answer: Colorful

46. Only a few mangoes are remaining in the basket.

1. Basket
2. A few
3. Mangoes
4. Remaining

Answer: A few

47. This hot and humid weather is exhausting.

1. Hot
2. Humid
3. Hot and humid
4. Exhausting

Answer: Hot and humid

48. Sophie is a part-time worker at the salon.

1. Sophie
2. Part-time
3. Worker
4. Salon

Answer: Part-time

49. Meera lost her brown bag.

1. Meera
2. Brown
3. Bag
4. Lost

Answer: Brown

50. Paul tries to help homeless people.

1. Tries
2. Help
3. Paul
4. Homeless

Answer: Homeless

Questions On Simple Tenses

Tenses are mainly of three types: Present, past, and future.

The present tense expresses an action which is happening.
Example: She is writing.

The past tense is used to express an action which has occurred or happened already.
Example: She wrote.

The future tense is used to describe an action which will occur or happen in the future.
Example: She will write.

Identify present, past or future tense from the following sentences:
51. He plays basketball every day.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Present

52. Meera will go to a concert.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Future

53. It rained heavily.

1. Present
2. Past
3. Future

Answer: Past

54. The baby is crying.

1. Past
2. Present
3. Future

Answer: Present

55. Dogs were barking a lot.

1. Past
2. Future
3. Present

Answer: Past

56. The car was parked in the wrong lane.

1. Past
2. Present
3. Future

Answer: Past

57. Kenny will visit her ailing grandfather after returning from work.

1. Future
2. Past
3. Present

Answer: Future

Fill In The Blanks.
58. The students are __________ their notes.

1. Wrote
2. Written
3. Writing
4. Write

Answer: Writing

59. The doctor _____ out for ten minutes.

1. Go
2. Going
3. Gone
4. Went

Answer: Went

60. The new restaurant ______ last week.

1. Open
2. Opened
3. Opening
4. Start

Answer: Opened

Questions On Punctuation

Punctuation marks such as comma, exclamation marks, question marks, semicolon, etc., are used in a sentence to clarify the meaning of the phrase or sentence.

61. Identify the correct sentence.

1. My ATM pin number has three 8s.
2. My ATM pin number has three 8’s
3. My ATM pin number has three 8s’
4. My ATM pin number has three 8s

Answer: 1

62. Identify the correct sentence.

1. The weather is wet, and windy and unpredictable.
2. The weather is wet, windy and unpredictable.
3. The weather is wet, windy, unpredictable.
4. The weather is wet windy, unpredictable.

Answer: 2

63. Identify the correct sentence.

1. Waiting for the storm to stop, I was anxiously looking out of the window.
2. Waiting, for the storm to stop; I was anxiously looking out of the window.
3. Waiting for the storm to stop I was anxiously looking out of the window
4. Waiting for the storm to stop I was anxiously looking out of the window.

Answer: 1

64. Identify the correct sentence.

1. The table was set-knives forks candlesticks were all in their place.
2. The table was set knives, forks candlesticks were all in their place.
3. The table was set-knives, forks, candlesticks, were all in their place.
4. The table was set – knives, forks, candlesticks — were all in their place.

Answer: 4

65. Identify the correct sentence.

1. What is the name of your father’s uncle
2. What is the name of your father’s uncle?
3. What is the name of your fathers uncle?
4. What is the name of your, fathers’ uncle

Answer: 2

66. Identify the correct sentence.

1. Dont worry, every little thing is going to be alright.
2. Don’t worry every little thing is going to be alright
3. Don’t worry. Every little thing is going to be alright.
4. Dont worry, every little thing is gonna be alright

Answer: 3

67. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

When will you return from your dance rehearsal

1. Question mark (?)
2. Exclamation mark (!)
3. Fullstop (.)
4. Comma (,)

Answer: 1

68. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

Rosana is a self taught baker.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Comma (,)
4. Semi colon (;)

Answer: 1

69. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

Jim lives in America his sister lives in Budapest.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Comma (,)
4. Semicolon (;)

Answer: 1

70. Correct the statement with a suitable punctuation mark.

I found Hensleys bag on the table.

1. Hyphen (-)
2. Question mark (?)
3. Apostrophe (‘)
4. Semicolon (;)

Answer: 3

Math Notes PDF

Questions On Preposition

A preposition is a word used to connect nouns, pronouns, or phrases to the other words in the sentence.

Example: The cat is resting on the table.

Here, on is the preposition.

Identify the preposition in the following sentences:
71. I will see you on Saturday.

1. Will
2. See
3. On
4. You

Answer: On

72. The class will start at 9:30am.

1. The
2. Start
3. Will
4. At

Answer: At

73. There is a bee in the room.

1. Is
2. A
3. The
4. In

Answer: In

74. She comes from Australia.

1. She
2. Comes
3. From
4. Australia

Answer: From

75. The dog sat by the poolside.

1. Dog
2. Sat
3. By
4. The

Answer: By

76. What are you looking at?

1. At
2. You
3. What
4. Are

Answer: At

77. The kids are sitting around the block.

1. Are
2. The
3. Block
4. Around

Answer: Around

78. Can he be relied upon?

1. Can
2. Upon
3. Be
4. Relied

Answer: Upon

79. Sherry threw the ball over the kitchen counter.

1. The
2. Over
3. Threw
4. Counter

Answer: Over

80. This letter was written by Sarah.

1. Was
2. Written
3. This
4. By

Answer: By

GK Notes PDF

Questions On Vocabulary

Identify the synonym from the options given below:
81. Listen

1. Hear
2. Quiet
3. Play
4. Whisper

Answer: Hear

82. Relax

1. Sleep
2. Sit
3. Rest
4. Lie down

Answer: Rest

83. Tiny

1. Small
2. Few
3. Calm
4. Lot

Answer: Small

84. Positive

1. Optimistic
2. Negative
3. Addition
4. Neutral

Answer: Optimistic

85. Delicate

1. Fragile
2. Strong
3. Firm
4. Indolent

Answer: Fragile

86. Nice

1. Pleasant
2. Fortunate
3. Impartial
4. Cool

Answer: Pleasant

87. Fast

1. Quick
2. Slow
3. Steady
4. Consistent

Answer: Quick

Identify the antonym from the options given below:
88. Polite

1. Rude
2. Crazy
3. Irritable
4. Angry

Answer: Rude

89. Defend

1. Play
2. Attack
3. Walk
4. Jump

Answer: Attack

90. Gloomy

1. Dull
2. Cool
3. Chilling
4. Cheerful

Answer: Cheerful

91. Comic

1. Tragic
2. Scenic
3. Laugh
4. Loud

Answer: Tragic

92. Noisy

1. Peaceful
2. Quiet
3. Still
4. Flowy

Answer: Quiet

93. Timid

1. Bold
2. Violent
3. Fake
4. Vulnerable

Answer: Bold

94. Wealth

1. Rich
2. Poor
3. Homeless
4. Luxury

Answer: Poor

Choose The Right Spelling:
95. It is _______.

1. Wndrful
2. Wonderfool
3. Wunderful
4. Wonderful

Answer: Wonderful]

96. I have a _______.

1. Tooth Ache
2. Toothace
3. Tuthach
4. Toothache

Answer: Toothache

97. The train _______ on time.

1. Arrivid
2. Arived
3. Arrived
4. Arrevied

Answer: Arrived

98. _________ spend most of their time on research.

1. Scientists
2. Scintist
3. Scintests
4. Scienntists

Answer: Scientists

99. He _________ to eat.

1. Continus
2. Continuing
3. Continued
4. Continue

Answer: Continued

100. Are you ________?

1. Surprise
2. Surprising
3. Surprisingly
4. Surprised

Answer: Surprised

101. Businesses are having a tough time in the current market ________.

1. Scene
2. Cenario
3. Scenario
4. Scenery

Answer: Scenario

More PDF Download

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Topic Related Pdf Download:-

Download pdf:-

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TEGS:-s p bakshi english book pdf free,sp bakshi english book pdf 2022,sp bakshi english book pdf google drive,sp bakshi english book pdf telegram,sp bakshi english book new edition,sp bakshi english book solutions pdf,sp bakshi english book vocabulary pdf,sp bakshi english book amazon