Ultimate magazine theme for WordPress.

Science Biology Objective Questions PDF For All Competition exam

0

Science Biology Objective Questions PDF Free Download

Science Biology Objective Questions PDF For All Competition exam:-   Rajasthan GK Question and Answer in Hindi, General Knowledge in Hindi and Basic GK And CTET AND TET GK Hindi is an important topic because that relates questions asking in any Competitive Exam. like SSC, UPSC, IAS, Indian Railways Examination, NEET, IBPS PO Exams, IBPS Clerk Exams, UGC NET, NDA Exams, UPSC,  and other all Rajasthan state-level examinations exams.

In our Blog, We define the Rajasthan General Knowledge Questions About CTET AND TET and Answer. This question is very important & easy to understand. and good for General Knowledge. so all students who’re preparing for Competitive Exams read this blog very carefully. these questions helpful in exams and also help to grow your knowledge.



Science Biology Question and Answer in Hindi

1. शरीर की सबसे बड़ी ग्रंथि कौन है ?

  • (A) लार ग्रंथि
  • (B) थायरॉइड
  • (C) यकृत
  • (D) आमाशय
  • answer:C

2.मनुष्य में मादा जनन अंग से किस हॉर्मोन का स्त्राव होता है ?

  • (A) एस्ट्रोजन
  • (B) प्रोजेस्टरॉन
  • (C) रिलैक्सिन
  • (D) सभी कथन सत्य है
  • answer:C
  • 3.मनुष्य में ऐच्छिक गतियों का नियंत्रण किसके द्वारा होता है ?
    • (A) सेरीब्रम
    • (B) थायरायड
    • (C) सेरिबेलम
    • (D) इनमें से कोई नहीं
    • answer:A
    • 4.शरीर का तापक्रम कहाँ नियंत्रित होता है ?
      • (A) स्पाइनल कार्ड
      • (B) सेरिबेलम
      • (C) हाइपोथैलेमस
      • (D) पिट्यूटरी
      • answer:C

      5.अमीबा में भोजन का अंतर्ग्रहण किसके द्वारा होता है ?

      • (A) कूटपाद
      • (B) कोशिका मुहँ
      • (C) सीलिया
      • (D) गुदाद्वार
      • answer:A

      6.निम्न में कौन-सा एंजाइम लार में पाया जाता है ?

      • (A) पेप्सिन
      • (B) ट्रिप्सिन
      • (C) टाइलिन
      • (D) कइमोट्रिप्सिन
      • answer:C

      7.वह प्रक्रिया जिसके द्वारा मनुष्य श्वास ग्रहण करता है तथा छोड़ता है वह है ?

      • (A) श्वसन
      • (B) श्वासोच्छ् वास
      • (C) प्रश्वास
      • (D) निःश्वसन
      • answer:B

    8.ऊर्जा उत्पादन के लिए कोशिका प्रायः किसका उपयोग करती है ?

    • (A) अमीनो अम्ल
    • (B) ग्लूकोज
    • (C) वसा अम्ल
    • (D) सूक्रोज
    • answer:B

    9.किस अभिक्रिया द्वारा पोधें में ऑक्सीजन बाहरी वातावरण से कोशिकाओं में पहुँचता है ?

    • (A) किण्वन
    • (B) विसरण
    • (C) दहन
    • (D) प्रकाशसंश्लेषण
    • answer:B

    10.श्वसन की अभिक्रिया में खाद्य पदार्थों की परिणति क्या होती है ?

    • (A) विघटन
    • (B) दहन
    • (C) परिवर्तन
    • (D) संश्लेषण
    • answer:A



    CLICK HERE TO DOWNLOAD PDF





Leave A Reply

Your email address will not be published.