Samanya Vigyan Question-Answer PDF In Hindi

185
Samanya Vigyan Question-Answer PDF In Hindi

Samanya Vigyan Question – Answer PDF In Hindi

 

Today, we are sharing a Samanya Vigyan Book PDF Question-Answer In Hindi  . This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Samanya Vigyan Question-Answer PDF In Hindi are very important for any competitive exam and this Samanya Vigyan Hindi PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Samanya Vigyan Hindi PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

  1. दैनिक भौतिक विज्ञान
  2. दैनिक रसायन विज्ञान
  3. मानव शरीर विज्ञान
  4. दैनिक वनस्पति विज्ञान
  5. पर्यावरण एवं परिस्थिति विज्ञान
  6. विज्ञान एवं प्रौद्योगिकी
  7. कंप्यूटर
  8. कृषि पशुपालन एवं डेयरी




RELATED POST

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

 Samanya Vigyan MCQ 


Directions ( Q. No. 1-5 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. निम्न में कौन अॅक्सीकरण नहीं है ?

  • (A) अवक्षेपण
  • (B) भोजन का पचना
  • (C) श्वसन
  • (D) दहन
Answer:(A)

2. नमक के घोल में सिलवर नाइट्रेट का घोल डालने पर दही जैसे पदार्थ उत्पन्न होता है । यह कौन सी अभिक्रिया है ?

  • (A) विस्थापन
  • (B) उदासीनीकरण
  • (C) संयोजन
  • (D) अवक्षेपण
Answer:(B)

3. संक्षारण किस प्रकार की अभिक्रिया है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) अवक्षेपण अभिक्रिया
  • (C) उपचयन अभिक्रिया
  • (D) संयोजन अभिक्रिया
Answer:(C)

4. किसी रासायनिक अभिक्रिया में आॅक्सीजन के अनुपात का बढ़ना क्या कहलाता है ?

  • (A) अपचयन अभिक्रिया
  • (B) उपचयन अभिक्रिया
  • (C) उष्माशोषी अभिक्रिया
  • (D) विस्थापन अभिक्रिया
Answer:(B)

5. निम्न में कौन सी अभिक्रियाओं के युग्म हमेशा साथ-साथ होते हैं ?

  • (A) संयोजन और विघटन
  • (B) अवक्षेपण और विस्थापन
  • (C) उदासीनीकरण और विस्थापन
  • (D) ऑक्सीकरण और अवकरण
Answer:(C)

6. सोडियम हाइड्रोक्साइड और हाइड्रोक्लोरिक अम्ल की अभिक्रिया से सोडियम क्लोराइड और जल बनाते हैं । यह कौन-सी अभिक्रिया है ?

  • (A) उदासीनीकरण
  • (B) विघटन
  • (C) संयोजन
  • (D) अवक्षेपण
Answer:(A)

7. किसी अभिक्रिया में भाग लेने वाले पदार्थ क्या कहलाते हैं ?

  • (A) प्रतिफल
  • (B) अवकारक
  • (C) अभिकारक
  • (D) ऑक्सीकारक
Answer:(C)

8. श्वसन किस प्रकार की अभिक्रिया है ?

  • (A) उष्माक्षेपी अभिक्रिया
  • (B) संयोजन अभिक्रिया
  • (C) उपचयन-अपचयन अभिक्रिया
  • (D) द्विअपघटन अभिक्रिया
Answer:(A)

9. प्रबल अम्ल और दुर्बल क्षारक से बने लवण का pH मान क्या है ?

  • (A) 7 से अधिक
  • (B) 7 से कम
  • (C) 10 और 14 के बीच
  • (D) 14 से कम
<strong>Answer:(B)</strong>

10. क्षारक को जल में घोलने पर क्या मुक्त होते हैं ?

  • (A) (OH)-आयन
  • (B) H+ आयन
  • (C) दोनों आयन
  • (D) कोई आयन नहीं
Answer:(A)

 

Topic name:-Samanya Vigyan Question-Answer PDF In Hindi

Number of Pages:- 30





Click here to download:-Samanya Vigyan Question-Answer PDF In Hindi

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-general science questions and answers pdf in hindi,science question answer in hindi,सामान्य विज्ञान प्रश्न उत्तर pdf download,ncert सामान्य विज्ञान pdf in hindi,जनरल साइंस हिंदी pdf,जनरल साइंस क्वेश्चन आंसर,अरिहंत सामान्य विज्ञान pdf,प्रतियोगी परीक्षाओं पीडीएफ के लिए सामान्य विज्ञान नोट्स