Samanya Hindi Books Free Download

Samanya Hindi Book Free Download

 

Today, we are sharing a Samanya Hindi Book Free Download .This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Samanya Hindi Book Free Download are very important for any competitive exam and this Hindi Books Free PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our  Samanya Hindi Book Free Download is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

  1. संज्ञा और इसके भेद (हिन्दी व्याकरण)
  2. सर्वनाम और इसके भेद (हिन्दी व्याकरण)
  3. विशेषण और इसके भेद, उदाहरण सहित (हिन्दी व्याकरण)
  4. शब्दों में सूक्ष्म अंतर (हिन्दी व्याकरण)
  5. Hindi Grammar PDF Hindi Vyakaran PDF (हिन्दी ग्रामर नोट्स)
  6. (हिन्दी व्याकरण) सम्पूर्ण हिन्दी ग्रामर Hindi Vyakaran
  7. वेद, उपवेद, वेदांग अब करे चुटकियो मे याद
  8. हिन्दी भाषा एवं वर्णमाला
  9. व्यंजन अर्थ एवं महत्व
  10. विभिन्न परीक्षाओ मे हिन्दी विषयो से पूछे गए प्रश्न
  11. तद्भव – तत्सम
  12. रस
  13. छन्द की पूरी जानकारी
  14. अलंकार की पूरी जानकारी
  15. और भी बहुत कुछ


RELATED POST

  1. Hindi Grammar Notes

  2. हिंदी व्याकरण पीडीऍफ़ By MyNotesAdda.com

  3. Hindi Grammar Complete Notes

  4. [PDF] 1000+ Difficult English Vocabulary Words with Meanings and Sentences PDF

  5. Hindi notes for competitive exams

  6. Free Download Samanya Hindi Book Pdf For Competitive Exams

  7. हिन्दी Handwritten Notes -Free PDF Download

  8. Arihant Books free download PDF in Hindi

  9. {*PDF} General hindi Grammar PDF Download for all Competitive Exams || Handwritten Notes PDF-Free PDF Download

  10. सामान्य हिंदी Notes For All Competitive Exams-Free PDF download

 

Hindi Grammer MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

(1) भाषा के लिखित रूप में बात बताते हैं।

(A) बोलकर
(B) लिखकर
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(B)

(2) भारत की राष्ट्रभाषा है।

(A)उर्दू
(B) हिंदी
(C) अँग्रेजी
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(B)

(3) व्याकरण भाषा के बताता है।

(A) नियम
(B) काम
(C) (A) और (B) दोनों
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(A)

(4) पुष्प कौन-सा शब्द है ?

(A) तत्सम
(B) तद्भव
(C) देशज
(D) विदेशज

Answer:(A)

(5) उ, ऊ के उच्चारण स्थान है ?

(A) दन्त
(B) कण्ठ
(C) ओष्ठ
(D) होठों

Answer:(D)

(6) ए, ऐ, ओ, औ कौन सा स्वर है ?

(A) हस्व स्वर
(B) दीर्घ स्वर
(C) संयुक्त स्वर
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer:(C)

(7) मात्राएँ कितने प्रकार के होते है ?

(A) दो
(B) तीन
(C) पाँच
(D)सात

Answer:(B)

(8) हिन्दी में व्यंजनवर्णो की संख्या कितनी है ?

(A) 22
(B) 10
(C) 33
(D)30

Answer:(C)

(9) कवर्ग का उच्चारण-स्थान है ?

(A) मूर्धा
(B) दन्त
(C) ओष्ठ
(D) कण्ठ

Answer:(D)

(10) पवर्ग का उच्चारण स्थान है ?

(A) दन्त
(B) कण्ठ
(C) ओष्ठ
(D) मूर्धा

Answer:(C)

Topic name:-Samanya Hindi Books Free Download

Number of Pages:-220



Click here to download:-Samanya Hindi Books Free Download 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

TAGS:-General hindi pdf for competitive exams,Arihant hindi grammar book pdf free download,Hindi notes pdf download,Arihant hindi grammar book pdf download,Arihant hindi book pdf download,Arihant samanya hindi pdf downloadGeneral hindi book for competitive exam pdf,Lucent hindi grammar book pdf

 

 

Author: NCERTADMIN


Warning: Use of undefined constant TDC_PATH_LEGACY - assumed 'TDC_PATH_LEGACY' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/gktrick/public_html/wp-content/plugins/td-composer/td-composer.php on line 202

Warning: Use of undefined constant TDSP_THEME_PATH - assumed 'TDSP_THEME_PATH' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/gktrick/public_html/wp-content/plugins/td-composer/td-composer.php on line 206

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *