Reasoning Questions Answer PDF in Hindi

Reasoning Questions Answer PDF in Hindi

Reasoning Book PDF In Hindi 

Sitting Arrangement Reasoning Questions Answer PDF in Hindi:- This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.   Reasoning Book PDF is very important for any competitive exam and this Reasoning Book PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Reasoning Book PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN Reasoning Book PDF In Hindi 

अनुक्रम

भाषिक तर्कशक्ति (Verb Reasoning)

  • कोडिंग -डिकोडिंग
  • संख्या तथा अक्षर श्रंखला
  • सद्र्श्यता परीक्षण
  • वर्गीकरण
  • रक्त – संबंध
  • दिशा परीक्षण
  • रेखीय, वृतीय तथा जटिल मिश्रित व्यवस्थाएं
  • श्रेनिक्र्म और अनुक्रम
  • इनपुट – आउटपुट
  • गणितीय सक्रियाए
  • तार्किक वें आरेख
  • न्याय निगमन
  • तार्किक पहेलियाँ

अभाषिक तर्कशक्ति (Non-Verbal Reasoning)

  • श्रंखला
  • साद्रश्यता
  • वर्गीकरण
  • पासा
  • घन तथा घनाभ
  • घड़ियाँ
  • कैलंडर
  • दर्पण प्रतिबिंब
  • जल प्रतिबिंब
  • सलंगन  आरेख
  • चित्र को पूर्ण करना
  • कागज़ को काटना, जोड़ना और मोड़ना
  • चित्रों को गिनना

विश्लेषणात्मक तर्कशक्ति (Analytical Reasoning)

  • विश्लेषणात्मक तर्कशक्ति का परिचय
  • कथन और तर्क
  • कथन और पूर्वधाणाए
  • अधिकथन और कारण
  • कथन और निष्कर्ष
  • कथन और कार्यवाही
  • कारण तथा प्रभाव

Reasoning Book PDF In Hindi RELATED POST

  1. NCERT Complete Books in Hindi And English Class 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6

    Indian History Notes PDF in Hindi

    Tenses In English Grammer In Hindi Type , Rules , Charts PDF

    GK NOTES PDF IN HINDI-SSC CGL

    UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF

    GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

    Reasoning Questions Answer PDF in Hindi

    GK Questions in Hindi PDF- 10000+ One Liner Question Answer

    Physics Book PDF In Hindi For UPSC

    [PDF] गणित के शानदार शार्ट ट्रिक्स हिंदी में डाउनलोड करे | Important Math Tricks in Hindi PDF Download

    Objective Lucent (Geography) PDF in Hindi

    general knowledge questions and answers Download pdf

    Maths Algebra Formula – बीजगणित सूत्र

    Indian Geography PDF in Hindi-Class Notes For SSC, RAILWAYS AND BANK

    10000+ Gk Questions In Hindi with Answers

    Railway General Knowledge Questions and Answer Pdf

    जिव विज्ञान महत्वपूर्ण प्रश्नोतर 250+ Biology GK Questions Download Pdf

    Maths Notes PDF For UPSC Exams




10000 General Knowledge Questions / सामान्य ज्ञान की शोर्ट ट्रिक्स\ हिंदी व्याकरण Book और साहित्य Notes PDF/ HSSC Group D Question Paper in Hindi PDF/ Lucent (सामान्य विज्ञान) Book PDF Hindi and English/                 Bipin Chandra Important History Book in Hindi PDF /. अर्थशास्त्र Important Notes In Hindi For SSC PDF/ 2020 General Knowledge (सामान्य ज्ञान) Book in Hindi Free PDF Download   / Lucent Collection Of 1000 Important GK In Hindi Questions Answers PDF Download /

 



Click here to download PDF

Reasoning Questions MCQ 





Directions ( Q. No. 1-10 ): In questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. यदि आज बुधवार है, तो अगले रविवार के 25 दिन बाद कौन-सा दिन होगा ?

  • (A) रविवार
  • (B) सोमवार
  • (C) बृहस्पतिवार
  • (D) शनिवार
Answer:(C)

2. यदि माह का तीसरा दिन सोमवार है, तो निम्नलिखित में उस माह के इक्कीसवें से आगे पांचवां दिन कौन-सा होगा ?

  • (A) मंगलवार
  • (B) शुक्रवार
  • (C) गुरुवार
  • (D) बुधवार
Answer:(D)

3. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) कुरुक्षेत्र
  • (B) सारनाथ
  • (C) पानीपत
  • (D) हल्दीघाटी
Answer:(B)

4. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) भूगोल
  • (B) जीव विज्ञान
  • (C) रसायन विज्ञान
  • (D) भौतिकी
Answer:(A)

5. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) मील
  • (B) लीटर
  • (C) गज
  • (D) सेंटीमीटर
Answer:(B)

6.एक आदमी ने एक महिला से कहा, आपके भाई का एकमात्र पुत्र, मेरी पत्नी का भाई है, वह महिला उस आदमी की पत्नी से किस प्रकार सम्बन्धित है ?

  • (A) बुआ
  • (B) दादी
  • (C) माता
  • (D) बहन
Answer:(A)

7. सुनीता लड़कियों की एक पंक्ति में दोनों छोरों से 11वें स्थान पर है, उस पंक्ति में कितनी लड़कियाँ हैं ?

  • (A) 20
  • (B) 21
  • (C) 22
  • (D) 24
Answer:(B)

8. सीमा का छोटा भाई सोहन, सीता से आयु में बड़ा है । श्वेता, दीप्ति से छोटी है किन्तु सीमा से बड़ी है । आयु में सबसे बड़ी कौन है ?

  • (A) सीमा
  • (B) दीप्ति
  • (C) सीता
  • (D) श्वेता
Answer:(B)

9. एक कक्षा में सोहन का स्थान ऊपर से सातवाँ है और नीचे से छब्बीसवाँ है, कक्षा में कुल कितने विद्यार्थी हैं ?

  • (A) 30
  • (B) 32
  • (C) 34
  • (D) 35
Answer:(B)

10. ‘सुमा’ उमा से छोटी है, ‘नेहा’ सुमा से लम्बी है, ‘सुधा’ उमा से लम्बी है लेकिन हेमा से छोटी है । ‘उमा’ नेहा से लम्बी है, इनमें से सबसे लम्बा कौन है ?

  • (A) उमा
  • (B) हेमा
  • (C) नेहा
  • (D) सुधा
Answer:(B)
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting, and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

TAGS:- Kiran reasoning book pdf in Hindi, railway reasoning book pdf in Hindi, Upkar reasoning book pdf in Hindi, speedy reasoning book pdf in Hindi, Arihant reasoning book in Hindi pdf download, bank reasoning book pdf in Hindi, master reasoning book in Hindi pdf download, Kiran SSC reasoning book pdf in Hindi

Author: NCERTADMIN

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments