Reasoning | Direction Test Class PDF in Hindi [Latest PDF]

Reasoning | Direction Test Class PDF in Hindi [Latest PDF]

Direction Test Class PDF in Hindi

Reasoning | Direction Test Class PDF in Hindi [Latest PDF]:- This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.   Reasoning Book PDF is very important for any competitive exam and this Reasoning | Direction Test Class PDF in Hindi [Latest PDF] is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Reasoning Book PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN Reasoning Book PDF In Hindi 

अनुक्रम

भाषिक तर्कशक्ति (Verb Reasoning)

  • कोडिंग -डिकोडिंग
  • संख्या तथा अक्षर श्रंखला
  • सद्र्श्यता परीक्षण
  • वर्गीकरण
  • रक्त – संबंध
  • दिशा परीक्षण
  • रेखीय, वृतीय तथा जटिल मिश्रित व्यवस्थाएं
  • श्रेनिक्र्म और अनुक्रम
  • इनपुट – आउटपुट
  • गणितीय सक्रियाए
  • तार्किक वें आरेख
  • न्याय निगमन
  • तार्किक पहेलियाँ

अभाषिक तर्कशक्ति (Non-Verbal Reasoning)

  • श्रंखला
  • साद्रश्यता
  • वर्गीकरण
  • पासा
  • घन तथा घनाभ
  • घड़ियाँ
  • कैलंडर
  • दर्पण प्रतिबिंब
  • जल प्रतिबिंब
  • सलंगन  आरेख
  • चित्र को पूर्ण करना
  • कागज़ को काटना, जोड़ना और मोड़ना
  • चित्रों को गिनना

विश्लेषणात्मक तर्कशक्ति (Analytical Reasoning)

  • विश्लेषणात्मक तर्कशक्ति का परिचय
  • कथन और तर्क
  • कथन और पूर्वधाणाए
  • अधिकथन और कारण
  • कथन और निष्कर्ष
  • कथन और कार्यवाही
  • कारण तथा प्रभाव

 

Reasoning Book PDF In Hindi RELATED POST

संविधान मूल विधि PDF

संविधान के 5000 प्रश्नोत्तर PDF

GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

Indian Constitution book PDF Download-Bhartiya Samvidhan

Indian Polity Important Terms (राजवयवस्था से सम्बंधित महत्वपूर्ण शब्दावली)-Download Pdf

Indian Constitution PDF Download in Hindi – All Competitive Exams

 Polity Notes In Hindi PDF(सरकारी योजनाएँ)

IAS And RAS Toppers  Polity Class Notes (NEW) 

Indian Polity Notes in Hindi

10000 General Knowledge Questions / सामान्य ज्ञान की शोर्ट ट्रिक्स\ हिंदी व्याकरण Book और साहित्य Notes PDF/ HSSC Group D Question Paper in Hindi PDF/ Lucent (सामान्य विज्ञान) Book PDF Hindi and English/                 Bipin Chandra Important History Book in Hindi PDF /. अर्थशास्त्र Important Notes In Hindi For SSC PDF/ 2020 General Knowledge (सामान्य ज्ञान) Book in Hindi Free PDF Download   / Lucent Collection Of 1000 Important GK In Hindi Questions Answers PDF Download /




Reasoning Questions

1. If “*” is called “+”, “/” is called “*”, “-” is called  “/”, “+” is called “-”. 40/20 – 5 * 10 + 5 = ?

a. 170
b. 160
c. 150
d. 175
e. None of these
Answer: E 

 

2. If Reena says, “Anjali’s father Raman is the only son of my father-in-law Ramanand”, then how is Piyu, who is the sister of Anjali, related to Ramanand?

a. Wife
b. Sister
c. Grand-daughter
d. Daughter
e. None of these
Answer:  C

 

3. Choose the number pair/group which is different from others. 

1. 40 : 50
2. 30 : 36
3. 8 : 10
4. 28 : 35
5. 16 : 20

a. 8 : 10
b. 40 : 50
c. 30 : 36
d. 28 : 35
e. 16 : 20
Answer: C

4.  Find the missing number
missing number 1

a. 50
b. 51
c. 48
d. 53
e. 55
Answer:  B

 

5. Arrange the following in a meaningful sequence: 

1. Letter
2. Sentence
3. Word
4. Phrase

a. 1, 2, 4, 3
b. 2, 1, 3, 4
c. 2, 4, 1, 3
d. 1, 3, 4, 2
e. None of these
Answer:D  
 

6. How many 8’s are present in the following sequence of numbers which are exactly divisible by both its preceding and following numbers? 3  8  6  8  8  7  6  8  3  4  8  2  5  6  2  8  2  4  8  6  3  7  4  8  4  5  8  4

a. 5
b. 6
c. 2
d. Less than 4
e. None of these

 


Maths Topicwise Free PDF > Click Here
English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here
History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here
Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here
Genral science Handwriting Notes Download > Click Here




Reasoning Questions MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ): In questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. यदि आज बुधवार है, तो अगले रविवार के 25 दिन बाद कौन-सा दिन होगा ?

  • (A) रविवार
  • (B) सोमवार
  • (C) बृहस्पतिवार
  • (D) शनिवार
Answer:(C)

2. यदि माह का तीसरा दिन सोमवार है, तो निम्नलिखित में उस माह के इक्कीसवें से आगे पांचवां दिन कौन-सा होगा ?

  • (A) मंगलवार
  • (B) शुक्रवार
  • (C) गुरुवार
  • (D) बुधवार
Answer:(D)

3. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) कुरुक्षेत्र
  • (B) सारनाथ
  • (C) पानीपत
  • (D) हल्दीघाटी
Answer:(B)

4. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) भूगोल
  • (B) जीव विज्ञान
  • (C) रसायन विज्ञान
  • (D) भौतिकी
Answer:(A)

5. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) मील
  • (B) लीटर
  • (C) गज
  • (D) सेंटीमीटर
Answer:(B)

6.एक आदमी ने एक महिला से कहा, आपके भाई का एकमात्र पुत्र, मेरी पत्नी का भाई है, वह महिला उस आदमी की पत्नी से किस प्रकार सम्बन्धित है ?

  • (A) बुआ
  • (B) दादी
  • (C) माता
  • (D) बहन
Answer:(A)

7. सुनीता लड़कियों की एक पंक्ति में दोनों छोरों से 11वें स्थान पर है, उस पंक्ति में कितनी लड़कियाँ हैं ?

  • (A) 20
  • (B) 21
  • (C) 22
  • (D) 24
Answer:(B)

8. सीमा का छोटा भाई सोहन, सीता से आयु में बड़ा है । श्वेता, दीप्ति से छोटी है किन्तु सीमा से बड़ी है । आयु में सबसे बड़ी कौन है ?

  • (A) सीमा
  • (B) दीप्ति
  • (C) सीता
  • (D) श्वेता
Answer:(B)

9. एक कक्षा में सोहन का स्थान ऊपर से सातवाँ है और नीचे से छब्बीसवाँ है, कक्षा में कुल कितने विद्यार्थी हैं ?

  • (A) 30
  • (B) 32
  • (C) 34
  • (D) 35
Answer:(B)

10. ‘सुमा’ उमा से छोटी है, ‘नेहा’ सुमा से लम्बी है, ‘सुधा’ उमा से लम्बी है लेकिन हेमा से छोटी है । ‘उमा’ नेहा से लम्बी है, इनमें से सबसे लम्बा कौन है ?

  • (A) उमा
  • (B) हेमा
  • (C) नेहा
  • (D) सुधा
Answer:(B)

Download Now PDF

Reasoning | Direction Test Class PDF in Hindi [Latest PDF]

https://gktrick.in/will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting, and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

TAGS:- Kiran reasoning book pdf in Hindi, railway reasoning book pdf in Hindi, Upkar reasoning book pdf in Hindi, speedy reasoning book pdf in Hindi, Arihant reasoning book in Hindi pdf download, bank reasoning book pdf in Hindi, master reasoning book in Hindi pdf download, Kiran SSC reasoning book pdf in Hindi

Author: NCERTADMIN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *