Reasoning Book PDF Download -For SSC & UPSC

427
Reasoning pdf
Reasoning pdf

Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSC

Today, we are sharing a Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSC. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Reasoning Book PDF 2019  are very important for any competitive exam and this Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSC is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSCis very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Topics Includes In Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSC

अनुक्रम

भाषिक तर्कशक्ति (Verb Reasoning)

  • कोडिंग -डिकोडिंग
  • संख्या तथा अक्षर श्रंखला
  • सद्र्श्यता परीक्षण
  • वर्गीकरण
  • रक्त – संबंध
  • दिशा परीक्षण
  • रेखीय, वृतीय तथा जटिल मिश्रित व्यवस्थाएं
  • श्रेनिक्र्म और अनुक्रम
  • इनपुट – आउटपुट
  • गणितीय सक्रियाए
  • तार्किक वें आरेख
  • न्याय निगमन
  • तार्किक पहेलियाँ

अभाषिक तर्कशक्ति (Non-Verbal Reasoning)

  • श्रंखला
  • साद्रश्यता
  • वर्गीकरण
  • पासा
  • घन तथा घनाभ
  • घड़ियाँ
  • कैलंडर
  • दर्पण प्रतिबिंब
  • जल प्रतिबिंब
  • सलंगन  आरेख
  • चित्र को पूर्ण करना
  • कागज़ को काटना, जोड़ना और मोड़ना
  • चित्रों को गिनना

विश्लेषणात्मक तर्कशक्ति (Analytical Reasoning)

  • विश्लेषणात्मक तर्कशक्ति का परिचय
  • कथन और तर्क
  • कथन और पूर्वधाणाए
  • अधिकथन और कारण
  • कथन और निष्कर्ष
  • कथन और कार्यवाही
  • कारण तथा प्रभाव




Topic name:-  Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSC

Number of Pages:- 343



Click here to download:-  Reasoning Book PDF 2019 For SSC & UPSC

Reasoning Questions MCQ 

Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. यदि आज बुधवार है, तो अगले रविवार के 25 दिन बाद कौन-सा दिन होगा ?

  • (A) रविवार
  • (B) सोमवार
  • (C) बृहस्पतिवार
  • (D) शनिवार
Answer:(C)

 

2. यदि माह का तीसरा दिन सोमवार है, तो निम्नलिखित में उस माह के इक्कीसवें से आगे पांचवां दिन कौन-सा होगा ?

  • (A) मंगलवार
  • (B) शुक्रवार
  • (C) गुरुवार
  • (D) बुधवार
Answer:(D)

 

3. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) कुरुक्षेत्र
  • (B) सारनाथ
  • (C) पानीपत
  • (D) हल्दीघाटी
Answer:(B)

 

4. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए

  • (A) भूगोल
  • (B) जीव विज्ञान
  • (C) रसायन विज्ञान
  • (D) भौतिकी
Answer:(A)

 

5. निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) मील
  • (B) लीटर
  • (C) गज
  • (D) सेंटीमीटर
Answer:(B)

 

6. एक आदमी ने एक महिला से कहा, आपके भाई का एकमात्र पुत्र, मेरी पत्नी का भाई है, वह महिला उस आदमी की पत्नी से किस प्रकार सम्बन्धित है ?

  • (A) बुआ
  • (B) दादी
  • (C) माता
  • (D) बहन
Answer:(A)

 

7. सुनीता लड़कियों की एक पंक्ति में दोनों छोरों से 11वें स्थान पर है, उस पंक्ति में कितनी लड़कियाँ हैं ?

  • (A) 20
  • (B) 21
  • (C) 22
  • (D) 24
Answer:(B)

 

8. सीमा का छोटा भाई सोहन, सीता से आयु में बड़ा है । श्वेता, दीप्ति से छोटी है किन्तु सीमा से बड़ी है । आयु में सबसे बड़ी कौन है ?

  • (A) सीमा
  • (B) दीप्ति
  • (C) सीता
  • (D) श्वेता
Answer:(B)

 

9. एक कक्षा में सोहन का स्थान ऊपर से सातवाँ है और नीचे से छब्बीसवाँ है, कक्षा में कुल कितने विद्यार्थी हैं ?

  • (A) 30
  • (B) 32
  • (C) 34
  • (D) 35
Answer:(B)

 

10. ‘सुमा’ उमा से छोटी है, ‘नेहा’ सुमा से लम्बी है, ‘सुधा’ उमा से लम्बी है लेकिन हेमा से छोटी है । ‘उमा’ नेहा से लम्बी है, इनमें से सबसे लम्बा कौन है ?

  • (A) उमा
  • (B) हेमा
  • (C) नेहा
  • (D) सुधा
Answer:(B)

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-reasoning book pdf free download in hindi,perfect reasoning book pdf,best reasoning book in hindi medium,reasoning book for ssc cgl pdf free download,bilingual reasoning book pdf,reasoning railway pdf,arihant reasoning book pdf free download,rrb ntpc reasoning book pdf free download