Rakesh Yadav Maths PDF

Rakesh Yadav Maths PDF

Rakesh Yadav Maths PDF:-Hello friends, welcome to our website mynotesadda.com. Today our post is related to Maths topic, in this post we will provide you LInk to download all types of PDF related to all topics. You will be able to download them by clicking on them, it will help you in all competitive Exams

Right now we have all the PDFs related to Maths topic, in this post we are providing you. And further, all the links related to general Maths topic will come to us, their links will also be added in this post, so request all of you to save this post in your browser’s BOOKMARK, and keep checking.

In addition to Maths, PDF related posts of all other subjects are also available on our website, so keep visiting this website regularly. Please tell through the comment on which topic you need a PDF.

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Rakesh Yadav Maths  PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Topics Include In Rakesh Yadav Maths PDF 

 

Advance Volume-1

  1. Percentage (प्रतिशत)
  2. Profit and loss (लाभ और हानि)
  3. Compound interest (चक्रव्रधि ब्याज)
  4. Simple interest (साधारण ब्याज)
  5. Time and distance ( समय और दूरी)
  6. Boat and stream (नाव और धारा)
  7. Ratio and Proportion (अनुपात और समानुपात)
  8. Partnership (साझेदारी)
  9. Average (औसत)
  10. Mixture and allegation (मिश्रण)
  11. Time and work (काम और समय)
  12. Pipe and cistern  (पाइप और टंकी)

Advance Volume-2

  1. Co-ordinate geometry (निर्देशांक ज्यामिति)
  2. Trigonometry (त्रिकोणमिति)
  3. Height and distance (ऊंचाई और दूरी)
  4. 2D mensuration (क्षेत्रमिति)
  5. 3D mensuration
  6. Number System and Algebra (संख्या पद्धति और बीजगणित)
  7. HCF and LCM
  8. Geometry (ज्यामिति)
  9. Data interpretation (सांख्यिकी)


MCQ 


Directions ( Q. No. 1-10 ): In questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

1. एक पुस्तक का क्रयमूल्य ₹110 तथा विक्रयमूल्य ₹123.20 है। इसे बेचने पर पुस्तक विक्रेता को कितने प्रतिशत लाभ होगा ?

  • (A) 11%
  • (B) 12%
  • (C) 13%
  • (D) 14%
  • Answer:(B)

2. एक कुर्सी को ₹873 में बेचने से व्रिकेता को 10% हानि होती है, कुर्सी का क्रय-मूल्य कितना है ?

  • (A) ₹970
  • (B) ₹900
  • (C) ₹950
  • (D) ₹980
  • Answer:(A)

3. यदि किसी वस्तु को 5% हानि की अपेक्षा 10% लाभ पर बेचा जाता तो विक्रेता को ₹75 अधिक मिलते। वस्तु का क्रयमूल्य कितना है ?

  • (A) ₹550
  • (B) ₹500
  • (C) ₹530
  • (D) ₹520
  • Answer:(B)

4. रमेश ने एक गाय ₹8580 में बेचकर 4% लाभ कमाया, उसने यह गाय कितने रूपये में खरीदी ?

  • (A) ₹8270
  • (B) ₹8250
  • (C) ₹8650
  • (D) ₹9250
  • Answer:(B)

5. एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।

  • (A) 17%
  • (B) 19%
  • (C) 20%
  • (D) 22%
  • Answer:(C)

 

6. 420 का 36% – 350 का 56% = ? – 94

  • (A) 48.2
  • (B) 49.2
  • (C) 138.8
  • (D) 158.8
  • Answer:(B)

 

7. 130 का ? % = 11.7

  • (A) 9
  • (B) 0.9
  • (C) 0.09
  • (D) 90
  • Answer:(A)

8. आधे घण्टे का 1 मिनट 10 सैकण्ड कौन सा प्रतिशत है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 3.89%
  • (C) 3.5%
  • (D) 4%
  • Answer:(B)

9. 6.8 किग्रा का कितने प्रतिशत 17 ग्राम है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 25%
  • (C) 0.25
  • (D) 0.025
  • Answer:(C)

10. 50 तक की सभी सम प्राकृत संख्याओं का औसत कितना है ?

  • (A) 23
  • (B) 26
  • (C) 28
  • (D) 32
  • Answer:(B)

 

 

Topic name:-Rakesh Yadav Maths PDF

Number of Pages:- 517



Click here to download:-Rakesh Yadav Maths PDF

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting, and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]

TAGS:-Rakesh Yadav maths book pdf in Hindi free download, Rakesh Yadav maths book pdf in Hindi download, Rakesh Yadav 7300 maths book pdf in English, SSC Mathematics by Rakesh Yadav pdf free download, Rakesh Yadav maths pdf in English, Rakesh Yadav maths book pdf in English free download, Rakesh Yadav advance maths book pdf download, Rakesh Yadav class notes pdf in Hindi medium

 

 

Author: NCERTADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments