Rakesh Yadav Math Class Notes PDF in Hindi

54

Rakesh Yadav Maths Class Notes PDF Download

Hello Friends,

Today, we are sharing Maths Class Notes PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Rakesh Yadav Class Notes Maths PDF in Hindi are very important for any competitive exam and this Rakesh Yadav Class Notes Maths PDF in Hindi | Rakesh Yadav Class Notes is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC, CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB, NTPC, LIC, AAO, and many other exams. Our Rakesh Yadav Class Notes Maths PDF in Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our Rakesh Yadav Class Notes Maths PDF in Hindi PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Rakesh Yadav Maths Class Notes Related Notes have been provided here below. In Mathematics Rakesh yadav Sir For Railway Exam, we are also providing PDF of complete notes of Rrb ntpc math book PDF Download for you, which you can easily see and download those PDFs, if you have any problem in PDF. If it comes, you can tell us by commenting so that we can help you completely.

More Related PDF:-

Rakesh Yadav Math Class Notes PDF in Hindi

Rakesh Yadav Math Important Question 

1. 1043 को किसी संख्या से भाग देने पर भागफल 11 तथा शेषफल 20 प्राप्त होता है, भाजक ज्ञात कीजिए ?
(A) 95
(B) 93
(C) 73
(D) 97

Ans:-B

2. किसी संख्या को 195 से भाग देने पर 47 शेष बचते हैं, इस संख्या को 15 से भाग देने पर शेष क्या बचेगा ?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

Ans:-D

3. 8765 * 974 – 8765 * 874 = ?
(A) 870500
(B) 876500
(C) 870000
(D) 877700

Ans:-B

4. 1994 * 1994 = ?
(A) 3776036
(B) 3976036
(C) 3976037
(D) 3976000

Ans:-B

5. 883 * 883 – 117 * 117 = ?
(A) 767000
(B) 766006
(C) 766000
(D) 866000

Ans:-C

6. (476 * 198 * 359 * 242) में इकाई अंक क्या होगा ?
(A) 2
(B) 4
(C) 8
(D) 9

Ans:-B

7. 3100 में से कौन-सी छोटी संख्या घटाई जाए कि शेष बची संख्या 17 से पूर्णतया विभक्त हो ?
(A) 6
(B) 8
(C) 9
(D) 5
Ans:-A

8. 4508 के समीपतम कौन-सी संख्या है जो 21 से पूर्णतया विभक्त हो ?
(A) 4521
(B) 4215
(C) 4515
(D) 4542
Ans:-C

9. तीन अंकों की छोटी से छोटी संख्या कौन-सी है जो पूर्णतः विभक्त हो ?
(A) 112
(B) 100
(C) 114
(D) इनमें से कोई नहीं

Ans:-A

10. निम्नलिखित में से कौन-सी संख्या किसी प्राकृत संख्या का वर्ग नहीं हो सकती ?
(A) 75625
(B) 30976
(C) 29561
(D) 143642

Ans:-D

11.   The product of 2 numbers is 1575 and their quotient is 9/7. Then the sum of the numbers is –

a.   74

b.   78

c.   80

d.   90

Ans : Let the numbers be x and y .

We know   xy = 1575

And  x/y = 9/7

We know   xy/x/y = 1575/9/7

We know    y2  = 1225

We know  y = 35 and x = 45

We know   The sum of the numbers = 45+35

= 80

12.   The value of (81)3.6 * (9)2.7/ (81)4.2 * (3) is __

a.   3

b.   6

c.   9

d.   8.2

Ans : (81)3.6 * (9)2.7/(81)4.2 * (3) = (3)14.4 * (3)5.4/(3)16.8 * (3)

= 314.4+5.4-16.8-1

= 32

= 9

13.  √6+√6+√6+… is equal to –

a. 2
b. 5
c. 4
d. 3

Ans : Let √6+√6+√6+…. be x.
We know x =√6+x
We know x2 = 6+x
We know x2 – x – 6 = 0
We know (x-3) (x+2) = 0
We know x = 3

14.   The sum of the squares of two natural consecutive odd numbers is 394. The sum of the numbers is –

a.   24

b.   32

c.   40

d.   28

Ans : Let the consecutive odd numbers be x and (x+2)

We know that x2 + (x + 2)2 = 394

We know   x2 + x2 + 4x + 4 = 394

We know   2 x2 +4x – 390 = 0

We know   x2 + 2x – 195 = 0

We know  (x +15) (x-13) = 0

We know   x = 13

We know    Required sum = 13 +15 =28

15.   When (6767 +67) is divided by 68, the remainder is-

a.   1

b.   63

c.   66

d.   67

Ans:  (6767+ 67) = 67(6766 + 166)

As 66 is an even number

We know   6766 is an even number

We know   (6766 + 1) is perfectly divisible by (67 + 1)

i.e. 68

We know   The remainder = 66

More Related LINK:-

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Important Math Question & Answer

Ques 1: दो मशीनें A और B अलग अलग क्रमशः 3 घण्टे और 4 घण्टे में 1200 बटन बनाती हैं। दोनों मशीनें बारी बारी से आधे आधे घण्टे तक चलती है। मशीनों को 1150 बटन बनाते में कुल कितना समय लगेगा?

  • 4 घण्टे
  • 2 ½ घण्टे
  • 3 घण्टे
  • 3 ½ घण्टे

Ans:-कुल समय =3 ½ घण्टे

Ques 2: A,B से आधा कार्य कुशल है। A और R मिलकर जितना काम करते हैं,C उससे आधा काम करता है। यदि Cअकेला उस काम को 40 दिन में करता है, तो A,B और C मिलकर पूरा काम कितने दिनों मे करेंगे?

  • 15 ½
  • 13 ½
  • 14
  • 16

Ans:-13 ½

Ques 3: एक कम्पनी की आय में प्रतिवर्ष 20% की वृद्धि होती है। यदि इसकी आय वर्ष 1999 में रु 2664000 रही हो, तो वर्ष 1997 में उसकी आय क्या थी?

  • रु 2220000
  • रु 2850000
  • रु 2121000
  • रु 1850000

Ans:-रु 1850000

Ques 4: A तथा B एक चरागाह किराये पर लेते हैं जिसका कुल किराया रु 1250 है। । उसमें 24 गाय 6 माह तक तथा B उसमें 16 भैंस 4 माह तक चराता है। यदि 3 गाय उतना ही खाती हैं जितना 2 भैंस, तब B कितना किराया देता है?

  • रु 750
  • रु 500
  • रु 400
  • रु 625

Ans:-रु 500

Ques 5: एक विद्यालय के प्रत्येक वर्ग में छात्रों की संख्या 24 है। नये छात्रों के नामांकन के बाद तीन नये वर्गों की शुरूआत की गई। अब 16 वर्ग है और उनमें से प्रत्येक में छात्रों की संख्या 21 है। नये नामांकित छात्रों की संख्या क्या है?

  • 114
  • 28
  • 14
  • 24

Ans:-नये नामांकित छात्रों की संख्या = 336-312 = 24

Ques 6: दो संख्याएँ ऐसी हैं कि पहली के तीन गुने तथा दूसरी के दोगुने का योग 61 है, जबकि पहली के दोगुनी तथा दूसरी के तीन गुने का योग 59 है। इसमें से बडी संख्या क्या है?

  • 13
  • 11
  • 12
  • 10

Ans:-11

Ques 7: एक आयताकार बरामदे की लम्बाई तथा चैडाई क्रमशः 19.27 मी तथा 11.89 मी है। उस पर वर्गाकार मार्बल बिछाने का प्रस्ताव है। ऐसे मार्बल की न्यूनतम संख्या है

  • 1203
  • 1363
  • 1459
  • 1450

Ans:-1363

Ques 8: यदि पहले दिन A एक काम का 1/18 भाग दूसरे दिन B उसी काम का 1/24 भाग तथा तीसरे दिन C उसी काम का 1/30 भाग करे तथा पुनः चोथे दिन A इसी तरह काम करता रहे, तो 9 दिन में कितने प्रतिशत काम हो जाएगा?

  • 48%
  • 32%
  • 39%
  • 29%

Ans:-39%

Ques 9: रु 45 में 50 आम बेचने से एक फल विक्रेता को 10% की हानि होती है। वह रु 32 में कितने आम बेचे की उसे 28% का लाभ हो?

  • 18
  • 24
  • 32
  • 25

Ans:-25

Ques 10: एक बन्दर एक चिकने खम्भे पर एक मिनट में 3 मी चढ़ता है तथा अगले मिनट में 1 मी फिसल जाता है। यदि वह इसी तरह से चढना जारी रखे तो 13 मिनट में वह कितने मीटर चढ जाएगा?

  • 12 मी
  • 14 मी
  • 15 मी
  • 11 मी

Ans:-15 मी

Ques 11: तीन लडकियों की आयु का औसत 16 वर्ष है। उनकी आयु का अनुपात 3ः 5ः 8 है। सबसे छोटी और बड़ी लड़की की आयु का अन्तर क्या होगा?

  • 14 वर्ष
  • 15 वर्ष
  • 16 वर्ष
  • 17 वर्ष

Ans:-15 वर्ष

Ques 12: किसी निश्चित दूरी को किसी निश्चित चाल से तय किया जाता है। यदि आधी दूरी को दोगनी समय में तय किया जाए, तो दोनों चालों का अनुपात होगा

  • 4:1
  • 1:4
  • 2:1
  • 1:2

Ans:-4:1

Ques 13: a=4.965, b=2.343 तथा c=2.622 हो, तो a2-b3-c3-3abc का मान है

  • -2
  • -1
  • 0
  • 9.93

Ans:-0

Ques 14: यदि 38+x</sup = 272x+1 हो, तो x का मान होगा

  • 7
  • 3
  • -2
  • 1

Ans:-1

Ques 15: वह कौन-सी न्यूनतम संख्या है, जिसे 0.000326 में से घटाने पर एक पूर्ण संख्या प्राप्त होती है?

  • 0.000004
  • 0.000002
  • 0.04
  • 0.02

Ans:-0.000002

Ques 16: एक शंक्वाकार तम्बू की ऊँचाई 9 मी है तथा इसके आधार केन्द्र में 6 मी की दूरी पर एक 4.5 मी ऊँचा एक बाँस है जो कपड़े को छूता है। तम्बू को बनाने में लगे कपड़े का क्षेत्रफल क्या होगा?

  • 504 मी2
  • 512 मी2
  • 580 मी2
  • 566मी2

Ans:-566मी2

Ques 17: दो आयताकार भूखण्डों का क्षेत्रफल क्रमशः 456 वर्ग मी तथा 1032 वर्ग मी है। दोनों भूखण्ड़ो में समान तथा अधिकतम क्षेत्रफल की कई क्यारियाँ हैं। यदि प्रत्येक क्यारी की लम्बाई 8 मी हो, तो उसकी चोडा़ई क्या है?

  • 4 मी
  • 5 मी
  • 3 मी
  • 7 मी

Ans:-3 मी

Ques 18: राजेश ने एक परीक्षा में 80% प्रश्न सही किए। उसने 41 में से 37 प्रश्न सही किए तथा उसके बाद प्रत्येक 8 प्रश्न पर 5 प्रश्न का हल सही पाया। परीक्षा में कुल कितने प्रश्न पूछे गए थे?

  • 75
  • 65
  • 60
  • 90

Ans:-65

Ques 19: 25 नग रजिस्टर बेचने पर किसी व्यापारी को ज नग रजिस्टर के विक्रम मूल्य के बराबर लाभ होता हैं दूकानदार का प्रतिशत लाभ है

  • 20%
  • 25%
  • 40%
  • 50%

Ans:-25%

Ques 20: दूध और पानी के 40 लीटर मिश्रण में पानी 10% है। नये मिश्रण में पानी का अंश 20% बनाने के लिए कितना पानी और मिलाया जाना चाहिए?

  • 5 लीटर
  • 8 लीटर
  • 9 लीटर
  • 11 लीटर

Ans:-5 लीटर

Ques 21: एक चुनाव में कुल 16000 मत डाले गए और दो उम्मीदवारों में से एक को 40% मत प्राप्त हुए। बताइए कि विजयी उम्मीदवार को पराजित उम्मीदवार से कितने मत आधिक मिले?

  • 3200
  • 1600
  • 800
  • 1000

Ans:-3200

निर्देश (प्र. सं. 72-75) निम्नाकित ग्राफ 1995 से 2000 तक चावल का उत्पादन हजार टन में प्रदर्शित करता है। इस पर आधारित प्रश्नों का उत्तर दीजिए।
Ques 22: वर्ष 1995 की अपेक्षा वर्ष 1996 में चावल के उत्पादन में कितने प्रतिशत वृद्धि हुई?

  • 51%
  • 52%
  • 37.5%
  • 45%

Ans:-37.5%

Ques 23: किस वर्ष का उत्पादन वर्ष 1995 और वर्ष 2000 के उत्पादन के योग का 50% है?

  • 1995
  • 1997
  • 1999
  • 2000

Ans:-1997

Ques 24: यदि वर्ष 2001 में चावल का उत्पादन किए गए वर्षों के वार्षिक औसत उत्पादन से अधिक है, तो वर्ष 2001 में कौन-सा न्यूनतम (लगभग) उत्पादन है?

  • 100900 टन
  • 121000 टन
  • 134000 टन
  • 104000 टन

Ans:-100900 टन

Ques 25: कितने वर्ष का उत्पादन वार्षिक औसत उत्पादन से अधिक है?

  • एक
  • दो
  • तीन
  • चार

Ans:-तीन वर्ष उत्पादन औसत उत्पादन से अधिक है।

Topic Related post.

 Gktrick.in will update many more new PDFs and update content and exam updates, keep visiting and share our posts, so more people will get it.

6.   In a division sum, the divisor is 4 times the quotient and twice the remainder. If a and b are respectively the divisor and the dividend then-

a.   4b-a2 /a  =3

b.   4b-2a /a2 =2

c.   (a+1)2 = 4b

d.   A(a+2)/b = 4

Ans : As  divisor is a, and dividend is b.

We know    Quotient = a/4

And Remainder = a/2

We know    b = a * a/4 + a/2

We know    4b = a2 + 2a

We know    a(a+2)/b = 4

7.   If 738 A6A is divisible by 11, then the value of A is-

a.   6

b.   3

c.   9

d.   1

Ans :  As 738A6 A is divisible by 11.

We know    A + A + 3 = 6 + 8 + 7

We know    A = 9

8.   The east positive integer that should be subtracted from 3011 * 3012 so that the difference is perfect square is-

a.   3009

b.   3010

c.   3011

d.   3012

Ans :  We know that 3011 * 3012 = 3011 (3011 + 1)

= (3011)2 + 3011

We know Required least number = 3011

9.   P, Q, R are employed to do a work for Rs. 5750. P and Q together finished 19/23 of work and Q and R together finished 8/23 of work. Wage of Q, in rupees, is-

a.   2850

b.   3750

c.   2750

d.   1000

Ans :  Work done by Q = 19/23 + 8/23 – 1

4/23

We know   Wage of Q = 4/23 * 5750= Rs. 1000

10.  A can do a piece of work in 24 day, B in 32 days and C in 64 days. All begin to do it together, but A leaves after 6 days and B leaves 6 days before the completion of the work. How many days did the work last?

a.   15

b.   20

c.   18

d.   30

Work done by B = (x-6)/32
(where x is no. of days in which work is competed)

We know that ¼ + x – 6/32 + x/64 = 1
We know 16 + 24 – 12 + x /64 = 1
We know 3x + 4 = 64
We know x = 60/3 = 20 days

Click Here to Download this PDF :-

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-rakesh yadav class notes pdf,rakesh yadav class notes pdf in english,rakesh yadav class notes in hindi app,rakesh yadav class notes amazon,rakesh yadav class notes in english,rakesh yadav class notes in hindi amazon,rakesh yadav class notes flipkart,rakesh yadav class notes in hindi price