Ultimate magazine theme for WordPress.

Physics By Diwakar Gupta Handwritten Notes In Hindi For UPSC

0

Physics By Diwakar Gupta Handwritten Notes  PDF Download 

Physics By Diwakar Gupta Handwritten Notes In Hindi For UPSC :-We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing the GS Question PDF for govt exams. This Science Question PDF Covered all main topics of General Science. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Science Question Answer PDF, because of this GS Questions And Answers  Hindi PDF is very important.

We are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this GK Questions Answers




General Chemistry Questions Answers

1.वास्तविक वस्तु का आभासी प्रतिबिंब बनता है ?

  • (A) उत्तल दर्पण में
  • (B) समतल दर्पण से
  • (C) अवतल दर्पण में
  • (D) इनमें से सभी
  • answer:B

 2.वास्तविक वस्तु का हमेशा सीधा प्रतिबिंब बनाने वाला दर्पण होता है ?

  • (A) समतल, उत्तल, अवतल
  • (B) समतल, अवतल
  • (C) उत्तल-अवतल
  • (D) समतल, उत्तल
  • answer:D
  • 3.वास्तविक प्रतिबिंब की प्रकृति कैसी होती है ?
    • (A) उल्टा
    • (B) सीधा
    • (C) सीधा और उल्टा
    • (D) इनमें से कोई नहीं
    • answer:A
      • 4.वस्तु से छोटा प्रतिबिंब बनाता है ?
        • (A) उत्तल दर्पण
        • (B) अवतल दर्पण
        • (C) समतल दर्पण
        • (D) उत्तल दर्पण और अवतल दर्पण
        • answer:D
      • 5.प्रकाश के परावर्तन के नियम के अनुसार –
        • (A) आपतन कोण परावर्तन कोण से बड़ा है
        • (B) आपतन कोण परावर्तन कोण के बराबर है
        • (C) आपतन कोण परावर्तन कोण से छोटा है
        • (D) सभी कथन सत्य है
        • answer:B
      • 6.समतल दर्पण द्वारा बना प्रतिबिंब सदा होता है ?
        • (A) आभासी और उल्टा
        • (B) वास्तविक और सीधा
        • (C) सीधा और आभासी
        • (D) वास्तविक
        • answer:C
        • 7.आँख में प्रवेश करने वाले प्रकाश की मात्रा को नियंत्रित करता है ?
          • (A) परितारिका
          • (B) पुतली
          • (C) लेंस
          • (D) पक्ष्माभि पेशियाँ
        • answer:A
      • 8.सूर्योदय और सूर्यास्त के समय सूर्य का गोल दीखता है ?
        • (A) गोलाकार
        • (B) घनाकार
        • (C) अण्डाकार
        • (D) चपटा
        • answer:D
      • 9.यदि दर्पण में बना प्रतिबिंब हमेशा सीधा, आकार में वस्तु के बराबर है, तो दर्पण है ?
        • (A) अवतल
        • (B) उत्तल
        • (C) समतल
        • (D) इनमें से कोई नहीं
        • answer:C
      • 10.समतल दर्पण के द्वारा बना प्रतिबिंब होता है ?

        • (A) वास्तविक
        • (B) काल्पनिक
        • (C) उल्टा
        • (D) इनमें से कोई नहीं
        • answer:B



        Download PDF

Chemistry Handwritten Notes In Hindi For Upsc are very important for Science. Science in Hindi is the most important part of your government exams. Let the practice from these general science notes for exams. This 1000+ Botany Questions Answers In Hindi PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

We will keep updating many more new PDFs and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this  GS Question answer PDF because this GS PDF is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.