Paramount Maths Volume -I Download Free PDF

178
Paramount Quantitative Maths
Paramount Quantitative Maths
 Paramount Maths Volume -I Free PDF 
Today, we are sharing a Paramount Maths Volume -I Free PDF . This is Paramount Maths very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Paramount Maths Volume -I Free PDF  is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Paramount Maths Volume -I Free PDF  is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Topics Include In Paramount Maths Volume -I Free PDF 

    1. Additional
    2. Multiplication
    3. Divisibility
    4. Squaring
    5. Cube
    6. HCF and LCM
    7. Fractions
    8. Number system
    9. Binary number
    10. Permutation and combination
    11. Probability
    12. Ratio and proposition
    13. Partnership
    14. Percentage
    15. Average
    16. Problem Based on age
    17. Profit and loss
    18. Compound interest
    19. Education
    20. Simple interest
    21. Time and work
    22. Pipe and cistern
    23. Time and distance
    24. Trains
    25. Streams
    26. Geometry
    27. Trigonometry
    28. Procreation
    29. Elementary algebra
    30. Calendar
    31. Data sufficiency

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE




Topic name:-  Paramount Maths Volume -I Free PDF

Number of Pages:- 238



Click here to download:- Paramount Maths Volume -I Free PDF 

Quantitative Aptitude Free PDF Download (Complete Maths PDF) MCQ 

Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

1. एक पुस्तक का क्रयमूल्य ₹110 तथा विक्रयमूल्य ₹123.20 है। इसे बेचने पर पुस्तक विक्रेता को कितने प्रतिशत लाभ होगा ?

  • (A) 11%
  • (B) 12%
  • (C) 13%
  • (D) 14%

 

Answer:(B)

2. एक कुर्सी को ₹873 में बेचने से व्रिकेता को 10% हानि होती है, कुर्सी का क्रय-मूल्य कितना है ?

  • (A) ₹970
  • (B) ₹900
  • (C) ₹950
  • (D) ₹980

 

Answer:(A)

3. यदि किसी वस्तु को 5% हानि की अपेक्षा 10% लाभ पर बेचा जाता तो विक्रेता को ₹75 अधिक मिलते। वस्तु का क्रयमूल्य कितना है ?

  • (A) ₹550
  • (B) ₹500
  • (C) ₹530
  • (D) ₹520

 

Answer:(B)

4. रमेश ने एक गाय ₹8580 में बेचकर 4% लाभ कमाया, उसने यह गाय कितने रूपये में खरीदी ?

  • (A) ₹8270
  • (B) ₹8250
  • (C) ₹8650
  • (D) ₹9250

 

Answer:(B)

5. एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।

  • (A) 17%
  • (B) 19%
  • (C) 20%
  • (D) 22%
Answer:(C)

 

 

6. 420 का 36% – 350 का 56% = ? – 94

  • (A) 48.2
  • (B) 49.2
  • (C) 138.8
  • (D) 158.8
Answer:(B)

 

7. 130 का ? % = 11.7

  • (A) 9
  • (B) 0.9
  • (C) 0.09
  • (D) 90

 

Answer:(A)

8. आधे घण्टे का 1 मिनट 10 सैकण्ड कौन सा प्रतिशत है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 3.89%
  • (C) 3.5%
  • (D) 4%

 

Answer:(B)

9. 6.8 किग्रा का कितने प्रतिशत 17 ग्राम है ?

  • (A) 2.5%
  • (B) 25%
  • (C) 0.25
  • (D) 0.025
  •  
    Answer:(C)

10. 50 तक की सभी सम प्राकृत संख्याओं का औसत कितना है ?

  • (A) 23
  • (B) 26
  • (C) 28
  • (D) 32

Answer:(B)

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-paramount maths book pdf in hindi,paramount books pdf free download,kd publication math book pdf,paramount maths book in english,arithmetic pdf free download,paramount math book volume 2 pdf,paramount maths book in hindi,badam singh maths book pdf