NCERT Sanskrit Books for Class 11

240
NCERT Books for Class 11
NCERT Books for Class 11

NCERT Sanskrit Books for class 11

NCERT Sanskrit Book for class 11 PDF Free Download:- Hello friends welcome to our website Gktrick.in. Today our post is related to NCERT Sanskrit Book for class 11, in this post we will provide you Link to download all types of PDF related to all topics. You will be able to download them by clicking on them, it will help you in all competitive Exams

Right now we have all the PDFs related to NCERT Sanskrit Book for class 11 topic, in this post we are providing you. And further, all the links related to general NCERT Sanskrit Book for class 11 topic will come to us, their links will also be added in this post, so request all of you to save this post in your browser’s BOOKMARK, and keep checking.

In addition to NCERT Sanskrit Book for class 11, PDF related posts of all other subjects are also available on our website, so keep visiting this website regularly. Please tell through the comment on which topic you need a PDF.

Our NCERT Sanskrit Book for class 11 Tricks are In Hindi PDF Free Download very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

NCERT Sanskrit Book for class 11 class book is provided here in pdf to easily get access anytime and anywhere. we are relating the NCERT Book for class 11 syllabus according to topic-wise in both Hindi and English.

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Sanskrit Important Questions For UPTET (संस्कृत के 50 महत्वपूर्ण प्रश्न)

(1) ऊष्म व्यंजन की संख्या कितनी होती है?
उत्तर-  4 (श ,ष,स, ह)

(2)  जिन वर्णों के उच्चारण में वायु की रगड़ से उत्पन्न होती है क्या कहलाते हैं?
उत्तर-  ऊष्म व्यंजन

(3)  प्रत्याहारो  की संख्या कितनी होती है?
उत्तर- 42

(4) लट् लकार  से किस काल का बोध होता है?
उत्तर-   वर्तमान काल

(5)  क्रिया के साथ सीधे संबंध रखने वाले शब्दों को क्या कहा जाता है?
उत्तर-  कारक

(6)  संस्कृत में कारक कितने प्रकार के होते हैं?
उत्तर- 6 प्रकार की

(7)  कर्ता कारक में कौन सी विभक्ति प्रयोग होती है?
उत्तर-  प्रभगा का विभक्ति

(8)  कर्म कारक में कौन सी विभक्ति प्रयुक्त होती है?
उत्तर-  द्वितीया विभक्ति

(9) अधिकरण कारक में कौन सी विभक्ति होती है?
उत्तर-  सप्तमी

(10) ” अधिकरण” कारक का कारक चिन्ह क्या है?
उत्तर- मे,पर,पे

(11)  संप्रदान कारक का कारक चिन्ह लिखिए?
उत्तर- ” के लिए”, “को”

(12)  कर्मवाच्य में किस प्रकार की क्रियाओं का प्रयोग होता है?
उत्तर-  केवल सकर्मक

(13)  भाव वाच्य इस प्रकार की क्रियाओं के वाक्य होते हैं?
उत्तर- अकर्मक

(14) अ, इ,उ,ल्र,ऋ  किस प्रत्याहार के अंतर्गत आते हैं?
उत्तर-  अंक

(15) अंतस्थ व्यंजन की संख्या कितनी होती है?
उत्तर-  4

(16)  संधि के कितने भेद होते हैं?
उत्तर- 3

(17)  महाभाष्य की रचना किसने की ?
उत्तर-  पतंजलि

(18)  त्रिपादी (महाभाष्य दीपिका) की रचना किसने की?
उत्तर-  भर्त हरि

(19)  सिद्धांत कौमुदी की रचना किसके द्वारा की गई थी?
उत्तर- भट्टोजि दीक्षित

(20) “अभिज्ञान शाकुंतलम्” किसकी रचना है?
उत्तर-  कालिदास

(21) लघु सिद्धांत कौमुदी किसकी रचना है?
उत्तर-  वरदराज

(22)  भारत का सबसे प्राचीन धर्म ग्रंथ है?
उत्तर- वेद

(23)  कर्तव्यवाच्य किस प्रकार की क्रियाओं के वाक्य होते हैं?
उत्तर- सकर्मक और अकर्मक

(24) “दश कुमार चरित्र” की रचना किसने की?
उत्तर- दण्डी

(25)  सबसे प्राचीन वेद कौन सा है?
उत्तर-  ऋग्वेद

(26) प्रसिद्ध गायत्री मंत्र किस वेद में है?
उत्तर-  ऋग्वेद में

(27)  लङ् लकार किस काल को दर्शाता है?
उत्तर-  भूतकाल

(28)  संस्कृत में कितने  वाच्य होते हैं?
उत्तर-  3

(29)  संस्कृत भाषा व्याकरण की प्रथम पुस्तक कौन सी है ?
उत्तर- अष्टाध्यायी

(30)  अष्टाध्याई के लेखक कौन है?
उत्तर-  पाणिनी

(31)  सबसे प्राचीन एवं प्रमाणिक पुराण कौन सा है?
उत्तर-   मृत्स्यपुराण

(32)  प्रसिद्ध पुस्तक राज तरंगिणी के रचयिता कौन है?
उत्तर- कल्हण

(33) विद्यार्थी में कौन सी संधि है?
उत्तर-  दीर्घ संधि

(34) अ +इ  मिलकर क्या बनता है?
उत्तर- ए

(35)  त्रिभुवन में कौन सा समास है ?
उत्तर-  द्विगु समास

(36)  महेश्वर सूत्रों की संख्या कितनी है?
उत्तर- 14

(37)  मुख से निकली हुई छोटी से छोटी ध्वनि को क्या कहते हैं?
उत्तर-     वर्ण

(38) संस्कृत व्याकरण को क्या कहा जाता है?
उत्तर-  माहेश्वर शास्त्र

(39)  माहेश्वर का अर्थ है?
उत्तर-  शिवजी

(40) वर्ण  का क्या अर्थ होता है?
उत्तर-  अक्षर/ ध्वनि

(41) जिन वर्णों के उच्चारण में अन्य वर्ण  की सहायता ना ली जाए उन्हें क्या कहते हैं?
उत्तर-  स्वर

(42)  स्वर कितने प्रकार के होते हैं?
उत्तर- तीन प्रकार के

(43) भारतवर्ष में देव भाषा किसे कहा जाता है?
उत्तर-  संस्कृत को

(44) जिस समास के दोनों पद प्रधान होते हैं?
उत्तर –  द्वंद समास

(45)  बहुव्रीहि समास का कोई एक उदाहरण बताइए?
उत्तर-  लंबोदर:

(46) ” प्रतिदिनम” मैं कौन सा समास है?
उत्तर-  अव्ययीभाव समास

(47) संस्कृत भाषा की लिपि क्या है?
उत्तर-  देवनागरी

(48) ” शब्दानुशासन”किसे कहा जाता है?
उत्तर-  व्याकरण

(49)  जिस वर्ण संकेत के द्वारा शब्दों के कारक सूचित है उसे क्या कहते हैं?
उत्तर-  विभक्ति

(50)  संस्कृत व्याकरण शास्त्र के मुख्य रचयिता कौन है?
उत्तर-  महर्षि पाणिनि

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-ncert class 11 sanskrit solutions,class 11 sanskrit book pdf,class 11 sanskrit chapter 1,sanskrit 11th class book state board,sanskrit class 11 chapter 1 pdf,sanskrit class 11 chapter 1 solutions,sanskrit textbook class 11 telangana