NCERT English Book For Class 7

0

NCERT English Book For Class 7

NCERT English Book For Class 7 PDF Free Download:- Hello friends welcome to our website Gktrick.in. Today our post is related to NCERT English Book For Class 7 topic, in this post we will provide you Link to download all types of PDF related to all topics. You will be able to download them by clicking on them, it will help you in all competitive Exams

Right now we have all the PDFs related to NCERT English Book For Class 7 topic, in this post we are providing you. And further, all the links related to general NCERT English Book For Class 7 topic will come to us, their links will also be added in this post, so request all of you to save this post in your browser’s BOOKMARK, and keep checking.

In addition to NCERT English Book For Class 7 PDF related posts of all other subjects are also available on our website, so keep visiting this website regularly. Please tell through the comment on which topic you need a PDF.

Our NCERT English Book For Class 7 Tricks are In Hindi PDF Free Download very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.

NCERT English Book For Class 7 class book is provided here in pdf to easily get access anytime and anywhere. we are relating the NCERT English Book For Class 7   syllabus according to topic-wise in both Hindi and English.

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

NCERT English Book For Class 7  Chapter wise PDF

Honeycomb

 

   

NCERT Class 7 English Honeycomb Book

The Alien Hand

Chapter 1: The Tiny Teacher
Chapter 2: Bringing Up Kari
Chapter 3: The Desert
Chapter 4: The Cop and the Anthem
Chapter 5: Golu Grows a Nose
Chapter 6: I want something in a Cage
Chapter 7: Chandni
Chapter 8: The Bear Story
Chapter 9: A Tiger in the House
Chapter 10: An Alien Hand

GRAMMER NUTSHELL TIP

Preposition Kaise Use Kare

Preposition वे शब्द है, जो एक वस्तु का दूसरी वस्तु के साथ क्या संबंध है, या क्या स्थिति है, के बारे मे बताता है।

 Preposition के बाद हमेशा Objective Case का प्रयोग होता है। जैसे : He Laughed at me.

 Preposition के बाद Verb का प्रयोग सीधे होता बल्कि Noun के रुप मे Ing लगाकर Gerund के रुप मे होता है। जैसे : We Are Afraid Of Going Out At Night.

Use Of At

कीमत/दर/चाल बताने के लिए

उम्र Age या चरण Stage बताने के लिए

Example : Milk sells at Rs. 22/- a litre.

Example : My Grandfather died at the age of seventy.

Use Of Verb

लक्ष्य या निशाना के अर्थ में

हैरानी या चकित के अर्थ में

Shout, Grumble, Shoot, Laugh, Mock, Bit, Look, Aim, Smile.

Surprised, Startled, Amazed, Marvel, Wonder, Astonished, Shocked.

Use Of Verb

लक्ष्य या निशाना के अर्थ में

हैरानी या चकित के अर्थ में

Shout, Grumble, Shoot, Laugh, Mock, Bit, Look, Aim, Smile.

Surprised, Startled, Amazed, Marvel, Wonder, Astonished, Shocked.

Read Extra

Trigonometry Formula PDF Download (त्रिकोणमिति सूत्र) Trigonometry…

MP Police Constable 2020 Bharti MP पुलिस कांस्टेबल भर्ती Post 15000…

Use Of On/Upon

On स्थिरता को बताता है। Upon गतिशीलता को बताता है।

Ex. मेज पर एक पुस्तक है। There is A book on the table.

Ex. मैने मेज पर एक पुस्तक फेंकी। I through a book upon the table.

 Ex. बिल्ली मेज पर कुदी। Cat Jumped Upon The Table.

Use Of One

बदला लेना या मुकाबला या आक्रमण करना आदि के अर्थ में

Avenge, Revenge, Retaliate, Attack, Assault, Encroach, Fall, Inflict (चोट पहुचाना), Pounce (झपटना), Strike, Trample (रौंदना),

Blame on a person

Bestow on a person (उपहार देना)

Confer on a person (उपाधि/मान प्रदान करना)

निर्भर रहना/झुकना/प्रभावित करने के अर्थ मे.

Based, Rely, Depend, Feed, Subsist (जीवित रहना), Dependent, Bent, Lean, Congratulate, Determines/Resolve (निश्चय करना), Focus, Impress.

Dwell on विचार करना

Consult/Deliberate परामर्श लेना

Pity on (दया करना)

Use Of In/into (मे)

In – अंदर की स्थिति को बताता है

Into – बाहर से भीतर गति को बताता है/अवस्था परिवर्तन को भी बताता है।

Question Answer

Identify the noun in the following sentences:

1. I live in Amsterdam.

1. In
2. Live
3. Amsterdam
4. I

Answer: 4

2. I visited the Eiffel Tower in Paris.

1. The
2. Paris
3. Eiffel Tower and Paris
4. Eiffel Tower

Answer: 3

3. Bhutan is a beautiful country.

1. A
2. Country
3. Beautiful
4. Bhutan

Answer: 4

4. Summer is very hot.

1. Summer
2. Very
3. Hot
4. Is

Answer: 1

5. The moon looks so beautiful.

1. Looks
2. Moon
3. The
4. Beautiful

Answer: 2

6. The doctor is an expert in his field.

1. His
2. Expert
3. Field
4. Doctor

Answer: 4

7. The mailman Mr. Joe was carrying postcards.

1. Mailman
2. Mr.Joe
3. Postcards
4. Mailman, Mr. Joe and postcards

Answer: 4

8. Are these mangoes tasty?

1. Tasty
2. Are
3. These
4. Mangoes

Answer: 4

9. Hello Sophie! Will you play football with us as the climate is beautiful and the team is one player short?

1. Football
2. Sophie, football, climate, team, player
3. Team
4. Climate

Answer: 2

10. Mike’s birthday party at the Sheraton was a success.

1. Sheraton
2. Mike
3. Mike, party, Sheraton
4. Party

Answer: 3

Questions On Pronoun::
A pronoun is a word used in the place of a noun in any sentence. These are used to avoid the repetitive usage of a noun in a sentence.

Example: Roger runs very fast. And Roger has won several competitions.

Roger runs very fast. And he has won several competitions.

Identify the pronoun in the following sentences:
11. They were having dinner.

1. Dinner
2. They
3. Were
4. Having

Answer: 2

12. I want to sleep.

1. To
2. Sleep
3. I
4. Want

Answer: 3

13. Is that my laptop?

1. My
2. Laptop
3. Is
4. That

Answer: 1

14. Everyone is sleeping in the dorm room.

1. Sleeping
2. Dorm
3. Room
4. Everyone

Answer: 4

15. We were playing scrabble.

1. Playing
2. Scrabble
3. We
4. Were

Answer: 3

16. Look at Ellen, she is a beautiful artist.

1. Beautiful
2. She
3. Ellen
4. Artist

Answer: 2

17. He is good at cricket.

1. At
2. Good
3. Cricket
4. He

Answer: 4

18. This house is mine.

1. This
2. House
3. Mine
4. Is

Answer: 3

19. Would you like to have coffee?

1. Coffee
2. Have
3. You
4. Would

Answer: B

Answer: You

20. Did you hear that?

1. That
2. Did
3. You
4. Hear

Answer: 1

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-ncert class 7 english book pdf,ncert class 7 honeycomb book pdf,ncert solutions for class 7 english,ncert class 7 english chapter 1 pdf,ncert english book class 7 solutions pdf,ncert class 7 english supplementary book pdf,ncert book class 7 english supplementary,class 7 english literature book pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.