Ultimate magazine theme for WordPress.

NCERT Economy Question Answer PDF For UPSC

0

NCERT Economy Question Answer PDF All Competitive Exam

NCERT Economy Question Answer PDF For UPSC:-We are providing study material Economy One Liner GK Handwritten Notes PDF for Sarkari exams. Today we are sharing gk question PDF for govt exams. This General Knowledge PDF Covered all main topics of the General Knowledge Questions. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this General Knowledge Questions And Answers PDF is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this GK Questions Answers

GK questions and answers are very important to increase your marks. Ancient Indian History Handwritten Notes PDF in Hindi is the most important part of your government exams. Let the practice from these general Knowledge for exams. This General Knowledge Book PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

questions and answers

1.भारत में योजना आयोग का गठन कब किया गया था ?

  • (A) 15 मार्च 1950
  • (B) 15 सितम्बर 1950
  • (C) 15 अक्टूबर 1951
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:A

2. बिहार के किस जिले का प्रतिव्यक्ति आय सर्वाधिक है ?

  • (A) नालंदा
  • (B) पटना
  • (C) शिवहर
  • (D) गया

answer:B

3.लीची का विश्व में सबसे बड़ा उत्पादक देश कौन-सा है ?

  • (A) भारत
  • (B) नेपाल
  • (C) रूस
  • (D) चीन

answer:A

4.निम्न में से कौन-सा भारतीय राज्य गरीबी के कुचक्र का शिकार है ?

  • (A) बिहार
  • (B) केरल
  • (C) कर्नाटक
  • (D) हरियाणा

answer:A

5.भारत में राष्ट्रिय आय की गणना के लिए सर्वमान्य प्रमाणित संस्था है ?

  • (A) नीति आयोग
  • (B) राष्ट्रिय विकास परिषद
  • (C) केन्द्रीय सांख्यिकी संगठन
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:C

6.भारत में वित्तीय वर्ष कहा जाता है ?

  • (A) 1 अप्रैल से 31 मार्च तक
  • (B) 1 जुलाई से 30 जून तक
  • (C) 1 सितम्बर से 31 अगस्त तक
  • (D) 1 जनवरी से31 दिसंबर तक
  • answer:A

7. तीसा की भयानक आर्थिक मंदी से उबारने के लिए किसने सुझाव दिया था ?

  • (A) प्रो. केन्स
  • (B) माल्थस
  • (C) अमर्त्य सेन
  • (D) दादा भाई नौरोजी

answer:A

8.तीसा की भयानक आर्थिक मंदी की अवधि क्या थी ?

  • (A) 1920-30
  • (B) 1929-33
  • (C) 1918-25
  • (D) 1998-2009

answer:B

9.उत्पादन एवं आय गणना विधि आर्थिक दृष्टिकोण से है ?

  • (A) सहज
  • (B) वैज्ञानिक
  • (C) व्यवहारिक
  • (D) उपयुक्त तीनों

answer:D

10.गरीबी के कुचक्र को किसने परिभाषित किया है ?

  • (A) रैगनर नर्क्स
  • (B) प्रो. फिशर
  • (C) प्रो. केन्स
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:A

 

Click here to download pdf

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this gk question answer pdf because this gk pdf is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.