Ultimate magazine theme for WordPress.

Modern History Handwritten Notes for Upsc

0

Modern History Handwritten Notes  Free PDF Download

Modern History Handwritten Notes for Upsc is an important topic because that related questions asking in any competitive exam like SSC, UPSC, IAS, Indian Railways Examination, NEET, IBPS PO Exams, IBPS Clerk Exams, UGC NET, NDA Exams, UPSC,  and other more exams.

In our Blog, We define Indian GK History. This question is very important & easy to understand. and good for General Knowledge. so all students who’re preparing for competitive exams read this blog very carefully. these questions helpful in exams.

Modern History

1.नई आर्थिक नीति (NEP) का जन्मदाता था ?

  • (A) कर्ल मार्क्स
  • (B) स्टालिन
  • (C) लेनिन
  • (D) ट्राटस्की
  Answer: C

2.अप्रैल थीसिस किसने तैयार की ?

  • (A) कर्ल मार्क्स
  • (B) ट्राटस्की
  • (C) लेनिन
  • (D) स्टालिन
answer:C

3.लेलिन ने नई आर्थिक नीति की घोषणा कब की ?

  • (A) 1935
  • (B) 1921
  • (C) 1915
  • (D) 1929
answer:B

4.लाल सेना का गठन किसने किया था ?

  • (A) कार्ल मार्क्स
  • (B) ट्राटस्की
  • (C) केरेंसकी
  • (D) स्टालिन
answer:B

5.भारत में अंग्रेजी शिक्षा की शुरुआत किसने की थी ?

  • (A) मेकॉले ने
  • (B) कर्जन ने
  • (C) डलहौजी ने
  • (D) कार्नवालिस ने
answer:A

6.राजा राममोहन राय को सरोकार नहीं था ?

  • (A) सती प्रथा की समाप्ति में
  • (B) विधवा पुनर्विवाह में
  • (C) संस्कृत की शिक्षा में
  • (D) इनमें से कोई नहीं
answer:C

7.जलियाँवाला बाग हत्याकाण्ड के लिए कौन सा जनरल उत्तरदायी था ?

  • (A) जनरल विलियम बेंटिंक
  • (B) जनरल माउंटबेटन
  • (C) जनरल डायर
  • (D) जनरल डलहौजी
answer:C

8.प्रथम मैसूर युद्ध किनके बीच लड़ा गया था ?

  • (A) ब्रिटिश और टीपू सुल्तान
  • (B) ब्रिटिश और हैदरअली
  • (C) ब्रिटिश और मीरजाफर
  • (D) ब्रिटिश और नवाब सिराजुद्दौला
answer:B

9.सती प्रथा पर प्रतिबन्ध किसने लगाया था ?

  • (A) लॉर्ड डलहौजी
  • (B) लॉर्ड माउण्टबेटन
  • (C) लॉर्ड विलियम बेंटिंक
  • (D) लॉर्ड कर्जन
answer:C

10.किस वर्ष में म्यांमार भारतवर्ष से अलग हुआ था ?

  • (A) 1950
  • (B) 1947
  • (C) 1937
  • (D) 1950
answer:C

Download PDF



Leave A Reply

Your email address will not be published.