Lucent General Science PDF

185
Lucent General Science PDF

Lucent General Science PDF

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Lucent General Science PDF. We have also included some of the most important questions related to General Science in the PDF for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this Lucent General Science PDF is very important for you.

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to General Science and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of Lucent General Science PDF. The complete PDF of Lucent General Science PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

Topics Included in the PDF

  1. Physics
  2. Chemistry
  3. Biological Science
  4. Computer
  5. Bio-Technology
  6. Space Science
  7. Atom Science
  8. Information Technology
  9. Environment
  10. Branches of science
  11. Important innovations of science
  12. measurement
  13. Physical science
  14. light
  15. mirror
  16. exam points
  17. heat

 




DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

We are providing some Demo Questions for your reference :

Question 1. कौन से ग्रह पूर्व से पश्चिम की ओर परिक्रमा करते हैं?

Answer: शुक्र और अरुण

 

Question 2. पेरिस्कोप में किस दर्पण का प्रयोग होता है ?

Answer: समतल दर्पण का

 

Question 3. मौसम के पूर्वानुमान हेतु किसका प्रयोग किया जाता है ?

Answer: अधिकतम न्यूनतम तापमापी का 

 

Question 4. टोर्च में किस दर्पण का प्रयोग होता है ?

Answer: अवतल दर्पण 

 

Question 5. ज्वलनशील पदार्थ बड़ी शीघ्रता से आप पकड़ते हैं ऐसा इसलिए क्योंकि उनमें ?

Answer: प्रज्वलन ताप कम होता है

 

Question 6. कवक और बैक्टीरिया जैसे जीवों का प्रयोग खरपतवारों को नष्ट करने के लिए किया जाता है , ऐसे जैविक घटक क्या कहलाते हैं ?

Answer: बायो वीडिसाइट्स

 

Question 7. जब वर्षा जल का इस्तेमाल भूजल के पुनर्भरण के लिए किया जाए तो इसे क्या कहते है ?

Answer: जल संचयन ( Water Harvesting )

 

Question 8. तरल दबाव को मापने के लिए प्रयोग किए जाने वाला उपकरण कौन सा है ?

Answer: मैनोमीटर

 

Question 9. रक्त में उपस्थित कौन सी कोशिका रोगाणुओं से लड़ने में मदद करती हैं?

Answer: सफेद रक्त कोशिकाए

 

Question 10. हृदय गति को मापने के लिए डॉक्टर द्वारा इस यंत्र का प्रयोग किया जाता है ?

Answer: स्टेथोस्कोप




Download General Science Handwritten Notes PDF in Hindi

Biology Handwritten Notes PDF

Biology Handwritten Notes by Diwakar Gupta Special Classes

Subject: Biology for Competitive Exams

Type : Handwritten
Language : Hindi
Total Pages: 70
Author: Diwakar Gupta Sir

Click below to Download PDF: Biology By Diwakar Gupta Special Classes

General Biology Handwritten Notes one liner By Diwakar Gupta

Subject: General Biology

Type : Handwritten One liner Notes
Level : General Science for Competitive Exams
Total Pages: 9
Compiled by : Diwakar Gupta Sir

Download PDF from below link: Biology one liner By Diwakar Gupta

UP PCS Asked Previous year Questions

Subject: Biology

General Science – Biology one liner in Hindi
Special Classes Notes for UPPSC, Lower PCS
Total Pages: 16
Credit: Ashish Mishra Sir

Click below to Download PDF: UP PCS Asked questions

Download Physics Handwritten Notes PDF in Hindi

General Physics By Diwakar Gupta part 1

Subject: Physics

Author: Diwakar Gupta Coaching Classes
Medium : Hindi
Total PDF Pages: 16

Download Hand written Physics By Diwakar Gupta part 1 from below button

General Physics By Diwakar Gupta part 2

Subject: Physics

Total PDF Pages: 20
Written By: Diwakar Gupta Coaching Classes
Medium : Hindi

Click below to Download Physics By Diwakar Gupta part 2

General Physics Handwritten Notes by Azad

Subject: Physics

Type : Handwritten Notes of Coaching Classes
Language : Hindi
Total Pages: 59

Prepared by : Azad Sir

Download PDF: Physics Notes by Azad Sir

Physics Handwritten Notes By Mohit Tezzas

Subject: Physics

Credit: Mohit Tezzas Sir
Type : Handwritten Coaching Classes Notes

Language : for Hindi Medium Students
Total Pages: 24

Download PDF from below link: Phyiscs Handwritten notes By Mohit Tezzas

Chemistry Handwritten Notes PDF Download

The Chemistry Notes are in Two Parts by Diwakar Coaching Classes

Handwritten Chemistry Notes

Language: Hindi
Quality : Very good

Courtesy : Diwakar Coaching Classes

Click Below Button to Download the PDF of Handwritten Notes

Notes Part 1 : 17 Pages

Notes Part 2 : 21 Pages

Chemistry Azad Classes Hand written Notes

Name : Chemistry Notes for Competitive Exams

Type : Handwritten

Language : Chemistry Notes in Hindi
Number of Pdf Pages : 66

General Science BY Sonu Sheoran Sir Notes:

Subject: General Science – Biology

Total Pages: 47
Writer : Sonu Sheoran Sir

Download PDF: Science BY Sonu Sheoran Sir Notes

Thanks for download General Science Handwritten Notes PDF in Hindi for competitive exams.

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-drishti general science book pdf in english free download,lucent general science in english,lucent general science in hindi,lucent general science latest edition,general science book pdf in hindi,lucent general science in english flipkart,lucent general science book price,arihant general science book pdf download