Ultimate magazine theme for WordPress.

Lucent 1000 Question With Answer for Upsc

0

Lucent 1000 Question With Answer for Upsc Free PDF

Lucent 1000 Question With Answer for Upsc is an important topic because that related questions asking in any competitive exam like SSC, UPSC, IAS, Indian Railways Examination, NEET, IBPS PO Exams, IBPS Clerk Exams, UGC NET, NDA Exams, UPSC,  and other more exams.

In our Blog, We define Indian GK History. This question is very important & easy to understand. and good for General Knowledge. so all students who’re preparing for competitive exams read this blog very carefully. these questions helpful in exams.

Question And Answer 

1.भारत नाम की उत्पति का सम्बंध प्राचीन काल के किस प्रतापी राजा से है ?

  • (A) महाराणा प्रताप
  • (B) चन्द्रगुप्त मौर्या
  • (C) भरत चक्रवर्ती
  • (D) अशोका मौर्या
  Answer: C

2.भारत का सबसे बड़ा शहर कौन है ?

  • (A) मुंबई
  • (B) कोलकाता
  • (C) दिल्ली
  • (D) मद्रास
answer:A

3.भारत का सबसे बड़ा राज्य कौन है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) महाराष्ट्र
  • (C) राजस्थान
  • (D) मध्यप्रदेश
answer:C

4.भारत में कुल कितने राज्य है ?

  • (A) 28
  • (B) 29
  • (C) 36
  • (D) 15
answer:A

5.भारत का सबसे लम्बी नदी कौन है ?

  • (A) गण्डकी
  • (B) कोसी
  • (C) ब्रह्मपुत्र
  • (D) गंगा
answer:D

6. सिन्धु घाटी सभ्यता के लोग पूजा करते थे ?

  • (A) पशुपति की
  • (B) ब्रह्मा की
  • (C) विष्णु की
  • (D) इन्द्र की
answer:A

7.भारत का सबसे ऊँची मीनार कौन है ?

  • (A) चारमीनार
  • (B) कुतुब मीनार
  • (C) झूलता मीनारा
  • (D) शहीद मीनार
answer:B

8.भारत का सबसे लम्बा बाँध कौन सा है ?

  • (A) भाखड़ा बांध
  • (B) इंदिरा सागर बांध
  • (C) हीराकुण्ड बाँध
  • (D) नागार्जुन सागर बाँध
answer:C

9.भारत का सबसे लम्बी सुरंग है ?

  • (A) चेनानी– नैशारी सुरंग
  • (B) जवाहर सुरंग
  • (C) मलीगुड़ा सुरंग
  • (D) कामशेट सुरंग
answer:A

10.भारत का सबसे ऊँची मूर्ति है ?

  • (A) हरमंदिर साहिब
  • (B) हाम्पी
  • (C) स्टैच्यू ऑफ यूनिटी
  • (D) गोमतेश्वर
answer:C

Download PDF



Leave A Reply

Your email address will not be published.