Ultimate magazine theme for WordPress.

Indian Polity Samvidhan Tricky Handwritten Notes PDF In Hindi For UPSC

0

Indian Polity Tricky Handwritten Notes In Hindi  PDF Download

Indian Polity Samvidhan Tricky Handwritten Notes PDF In Hindi For UPSC:-GK Question and Answer in Hindi, General Knowledge in Hindi and Basic GK AND political science gk Hindi is an important topic because that relates questions asking in any competitive exam. like SSC, UPSC, IAS, Indian Railways Examination, NEET, IBPS PO Exams, IBPS Clerk Exams, UGC NET, NDA Exams, UPSC,  and other more exams.

In our Blog, We define the general Knowledge Questions About Political and Answer. This question is very important & easy to understand. and good for General Knowledge. so all students who’re preparing for competitive exams read this blog very carefully. these questions helpful in exams and also help to grow your knowledge.



Question and Answer in Hindi

1.राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का निर्माण कब हुआ था ?

  • (A) 26 November 1935
  • (B) 15 August 1947
  • (C) 27 September 1925
  • (D) 26 January 1950

 

  • answer:C

2.राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का मुख्यालय कहाँ है ?

  • (A) नागपुर
  • (B) भोपाल
  • (C) आग्रा
  • (D) अहमदाबाद
  • answer:A

3.राष्ट्रीय स्वयंसेवक संघ का संस्थापक कौन है ?

  • (A) मोहन भागवत
  • (B) अटल बिहारी वाजपेयी
  • (C) मोरारजी देसाई
  • (D) केशव बलिराम हेडगेवार

answer:D

4.भारतीय जनता पार्टी का स्थापना कब हुआ था ?

  • (A) 15 August 1947
  • (B) 6 April 1980
  • (C) 26 January 1950
  • (D) अन्य
  • answer:B

5.भारतीय जन संघ का स्थापना कब हुआ था ?

  • (A) 27 September 1925
  • (B) 25 March 1960
  • (C) 21 October 1951
  • (D) अन्य
  • answer:C



6.भारतीय जनता पार्टी का मुख्यालय कहाँ है ?

  • (A) नई दिल्ली
  • (B) गुजरात
  • (C) झारखण्ड
  • (D) महाराष्ट्र
  • answer:A

7.भारतीय जनता पार्टी का चिन्ह क्या है ?

  • (A) घड़ी
  • (B) लालटेन
  • (C) हाथी
  • (D) कमल
  • answer:D

8.आम आदमी पार्टी का स्थापना कब हुआ ?

  • (A) 15 October 2012
  • (B) 26 November 2012
  • (C) 17 December 2013
  • (D) अन्य
  • answer:B

9.भारत का पहला विधि और न्याय(Law and Justice) का मंत्री है ?

  • (A) अशोक कुमार सेन
  • (B) हंस राज खन्ना
  • (C) भीमराओ रामजी आंबेदकर
  • (D) अन्य
  • answer:C

10.लोक सभा का उम्मीदवार होने के लिए अल्पतम उम्र क्या है ?

  • (A) 25
  • (B) 30
  • (C) 35
  • (D) 18
  • answer:A




  • Click Here To Download PDF





Leave A Reply

Your email address will not be published.