Indian Polity & Constitution PDF Download (1500 Important Question Answers)

0

Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Question Answers)

Today, we are sharing an Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Question Answers). This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Question Answers) are very important for any competitive exam and this Indian Polity & Constitution PDF  is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO and many other exams. Our Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Question Answers) is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE


 Topics Include In  Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Questions Answers) Quiz

Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. Which of the following is the actual definition of states in the Indian Constitution?

A.  Government and Parliament of India and the Government and the Legislature of each of the States and all local or other authorities within the territory of India or under the control of the Government of India.

B.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities

C.  Government and the Legislature of each of the States and all local authorities within the territory of India.

D.  Parliament of India, state assembly and president of India

 

Ans: A

 

2. Which article of Indian constitution defines the “Stateâ€�

 

A.  Article 9

 

B.  Article 10

 

C.  Article 11

 

D.  Article 12

 

Ans: D

 

3. Which of the following organisation does not come under the definition of: States�

 

A.   IDBI

 

B.  CSIR

 

C.  NCRET

 

D.  ONGC

 

Ans: C

 

4. Article 2 and 3 deals with the……..:

 

A.  Fundamental duties

 

B.  Name of the country

 

C.  Establishment of new states

 

D.  Citizenship

 

Ans: C

 

5. When state reorganisation committee was appointed?

 

A.  1952

 

B.  1955

 

C.  1958

 

D.  1953

 

Ans: D

 

GK Quiz on the House of Representatives (Parliament)

 

6. Which sector is mainly served by the Co-operative Societies in India?

 

A.  Corporate Houses

 

B.  Pharmaceutical

 

C.  Electricity

 

D.  Farming

 

Ans: D

 

7. Verghese Kurien is related to:

 

A.  Green revolution

 

B.  White revolution

 

C.  Blue revolution

 

D.  Yellow reolution

 

Ans: B

 

8. National Milk Day is observed on:

 

A.  25 Nov.

 

B.  2 Dec.

 

C.  26 Nov.

 

D.  24 Oct.

 

Ans: C

 

9. Which of the following is not a Co-operative Federation in India?

 

A.  NAFED

 

B.  IFFCO

 

C.  MOTHER DIARY

 

D.  KRIBHCO

 

Ans: C

 

10. Who written the Book “I too had a dream”:

 

A.  Verghese Kurien

 

B.   M.S. Swaminathan

 

C.  A.P.J.Abdul Kalam

 

D.  Arun Jaitely

 

Ans: A

 

1. What is the minimum age to become a member of Lok Sabha?

 

A.  30 years

 

B.  18 years

 

C.  25 years

 

D.  35 years

 

Ans: C

 

2. What is the strength of total elected members of 14th Lok Sabha?

 

A.  545

 

B.  543

 

C.  552

 

D.  550

 

Ans: B

 

3. What is the maximum strength of the Lok Sabha envisaged by the Constitution?

 

A.  545 members

 

B.  550 members

 

C.  552 members

 

D.  535

 

Ans: C

 

4. How many members are elected in the Lok Sabha from the Union Territories (according to Constitutional provision)

 

A.  20

 

B.  22

 

C.  30

 

D.  35

 

Ans: A

 

5. During the proclamation of emergency is in operation the term of Lok Sabha may be extended at a time for a period not exceeding:

 

A.  2.5 years

 

B.  1 year

 

C.  1.5 years

 

D.  Depend on the discretion of the President

 

 

Ans: B

GK Quiz on High courts & Lokpal and Lokayuktas

 

6.Which feature of Indian Constitution is not taken from American Constitution?

 

A.  Preamble

 

B.  Single citizenship

 

C.  Judicial Review

 

D.  Fundamental Rights

 

Ans: B

 

7. Procedure for the amendment of the Constitution is taken form:

 

A.  USA

 

B.  Russia

 

C.  South Africa

 

D.  Canada

 

Ans: C

 

8.The concept of Federal System in Indian Constitution is taken from:

 

A.  Ireland

 

B.  Australia

 

C.  Germany

 

D.  Canada

 

Ans: D

 

9.From which country the concept Fundamental Duties in Indian Constitution is taken?

 

A.  USA

 

B.  Russia

 

C.  South Africa

 

D.  Canada

 

Ans: B

 

10.Emergency provisions in Indian Constitution is taken from:

 

A.  Australia

 

B.  Japan

 

C.  Canada

 

D.  Germany

 

 

Ans: D




Topic name:-Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)

Number of Pages:-

Click here to download:-Polity Notes In Hindi PDF (Indian Polity & Constitution Objective Question-Answer)

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-1000 plus questions on indian polity pdf in hindi,indian constitution questions and answers pdf,important questions on constitution of india pdf,indian constitution questions and answers pdf in hindi,subjective questions on indian constitution with answers,important questions on indian constitution,indian constitution questions and answers pdf class 8,polity objective questions pdf in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.