Indian History Notes PDF in Hindi

Indian History Notes PDF in Hindi

Indian History Notes PDF

Indian History Notes PDF in Hindi:- This INDIAN HISTORY NOTES FOR ALL COMPETITION EXAMS PDF HANDWRITTEN NOTES PDF is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an IMPORTANT HISTORY PDF IN HINDI very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this IMPORTANT GK PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our INDIAN HISTORY NOTES PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Notes Related Post

  1. NCERT Complete Books in Hindi And English Class 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6

    Indian History Notes PDF in Hindi

    Tenses In English Grammer In Hindi Type , Rules , Charts PDF

    GK NOTES PDF IN HINDI-SSC CGL

    UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF

    GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

    Reasoning Questions Answer PDF in Hindi

    GK Questions in Hindi PDF- 10000+ One Liner Question Answer

    Physics Book PDF In Hindi For UPSC

    [PDF] गणित के शानदार शार्ट ट्रिक्स हिंदी में डाउनलोड करे | Important Math Tricks in Hindi PDF Download

    Objective Lucent (Geography) PDF in Hindi

    general knowledge questions and answers Download pdf

    Maths Algebra Formula – बीजगणित सूत्र

    Indian Geography PDF in Hindi-Class Notes For SSC, RAILWAYS AND BANK

    10000+ Gk Questions In Hindi with Answers

    Railway General Knowledge Questions and Answer Pdf

    जिव विज्ञान महत्वपूर्ण प्रश्नोतर 250+ Biology GK Questions Download Pdf

    Maths Notes PDF For UPSC Exams

     

 


Maths Topicwise Free PDF > Click Here
English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here
History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here
Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here
Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

Questions and Answers 

1. हड़प्पा सभ्यता की खोज किसने की थी ?
(A) दयाराम साहनी
(B) राखलदास बनर्जी
(C) एम. एम. वत्स
(D) अन्य

Answer: A

2. वह शासक जिसने एक सच्चे जैन मुनि की तरह उपवास के द्वार शरीर त्याग दिया कौन था ?
(A) बिन्दुसार
(B) अशोक
(C) चन्द्रगुप्त मौर्य
(D) अन्य

Answer: C

3. तराइन का प्रथम युद्ध (1191 ई.) किसके मध्य लड़ा गया ?
(A) मुहम्मद गौरी और भीम
(B) मुहम्मद गौरी और पृथ्वीराज तृतीय
(C) मुहम्मद गौरी और जयसिंह
(D) मुहम्मद गौरी और अजयपाल

Answer: B

4. बंगाल को मुगल साम्राज्य से पृथक् कर स्वतन्त्र किया ?
(A) मुर्शिद कुली खाँ
(B) सआदत खाँ
(C) सरफराज खाँ
(D) अन्य

Answer: A

5. विधवा पुनर्विवाह कानून कब बना ?
(A) 1853 ई. में
(B) 1856 ई. में
(C) 1863 ई. में
(D) 1865 ई. में

Answer: B

6. अंग्रेजों ने ‘फूट डालो और शासन करो’ की नीति कब अपनाई ?
(A) 1877 ई. में बाद
(B) 1833 ई. में बाद
(C) 1858 ई. में बाद
(D) 1799 ई. में बाद

Answer: C

7. इंगलैण्ड में गृहयुद्ध कितने वर्षों तक चला था ?
(A) चार वर्ष
(B) सात वर्ष
(C) दो वर्ष
(D) दस वर्ष

Answer: B

8. आर्य भारत में कहाँ से आए थे ?
(A) पश्चिम एशिया से
(B) पूर्व एशिया से
(C) केन्द्रीय एशिया से
(D) दक्षिण एशिया से

Answer: C

9. किस अवधि में रामायण एवं महाभारत की रचना हुई थी ?
(A) सिन्धु घाटी अवधि में
(B) द्रविड़ अवधि में
(C) वैदिक अवधि में
(D) आर्य अवधि में

Answer: D

10. गुप्त समाज की स्थापना किसने की थी ?
(A) हर्षवर्धन
(B) चन्द्रगुप्त
(C) समुद्रगुप्त
(D) ब्रह्यगुप्त

Answer: B

Download PDF

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography free download pdf in Hindi, World geography in Hindi, Indian geography gk in Hindi pdf

Author: NCERTADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments