Indian Geography PDF in Hindi-Class Notes For SSC, RAILWAYS AND BANK

Indian Geography PDF in Hindi-Class Notes For SSC, RAILWAYS AND BANK

Indian Geography PDF in Hindi

Indian Geography PDF for competitive exams:-Today, we are sharing Indian Geography PDF. This Indian Geography PDF is very useful for the your competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Indian Geography Notes for Competitive Exams PDF,  Indian Geography  question and Answers pdf ,  इस ब्लॉग में आपको डाउनलोड करने की लिए लिंक निचे दी गयी है .

 

Indian Geography Notes PDF, Indian Geography Notes MCQ,  Indian Geography Notes PDF in Hindi and Indian Geography Handwritten Notes in Hindi PDF, ये सभी की PDF  में आपको GKTRICK.IN  पर मिल जाएगी जहा से आप इसको डाउनलोड और पड़ सकते हैं , साथ साथ में हमने आपके लिए हर BLOG में Indian Geography MCQ Questions  भी दे रखे हे जिस से आप अपनी तयारी को बेहतर कर सकते हो .
Indian Geography की PDF आप हमारे टेलीग्राम चैनल से भी डाउनलोड कर सकते हे जिसकी लिंक आप को निचे दे दी गयी हे साथ ही साथ आप हमारे YouTube Channel  पर भी INDIAN GEOGRAPHY की Videos  और वह से Indian Geography pdf in  hindi  download  कर सकते हो , Indian Geography PDF और VIDEOS हम डेली अपने Telegram Channel  और Youtube Channel Examfanda पर डालते है
Telegram Channel Link:- https://t.me/ExamFandaofficial
ExamFanda Youtube Channel :- https://www.youtube.com/c/EXAMFANDA/


Download PDF

    1. Indian History Important Questions In Hindi
    2. Gk One Liner Questions In Hindi
    3. Crazy Gk Short Trick Hindi
    4. Chemistry Book Pdf In Hindi
    5. Important Gk Questions Ask In All Competitive Exams
    6. Indian History Books PDF
    7. Important NCERT History Short Notes For All Competitive Exams
    8. General Knowledge In Hindi
    9. India Current GK
    10. SSC GK PDF

 


Maths Topicwise Free PDF > Click Here
English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here
History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here
Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here
Genral science Handwriting Notes Download > Clic Here

NCERT Complete Books in Hindi And English Class 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6

Indian History Notes PDF in Hindi

Tenses In English Grammer In Hindi Type , Rules , Charts PDF

GK NOTES PDF IN HINDI-SSC CGL

UP Police Constable Previous Year Question Paper With Answer Key PDF

GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

Reasoning Questions Answer PDF in Hindi

GK Questions in Hindi PDF- 10000+ One Liner Question Answer

Physics Book PDF In Hindi For UPSC

[PDF] गणित के शानदार शार्ट ट्रिक्स हिंदी में डाउनलोड करे | Important Math Tricks in Hindi PDF Download

Objective Lucent (Geography) PDF in Hindi

general knowledge questions and answers Download pdf

Maths Algebra Formula – बीजगणित सूत्र

Indian Geography PDF in Hindi-Class Notes For SSC, RAILWAYS AND BANK

10000+ Gk Questions In Hindi with Answers

Railway General Knowledge Questions and Answer Pdf

जिव विज्ञान महत्वपूर्ण प्रश्नोतर 250+ Biology GK Questions Download Pdf

Maths Notes PDF For UPSC Exams

 

 

Questions and Answers 

वायुमण्डल में सर्वाधिक मात्रा में विद्यमान अक्रिय गैस कौन-सी है ?
(A) क्रिप्टॉन
(B) हीलियम
(C) ऑर्गन
(D) नियॉन

Answer: C

2.वायुमण्डल में सर्वाधिक कौन-सी गैस मिलती है ?
(A) नाइट्रोजन
(B) हाइड्रोजन
(C) ऑक्सीजन
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: A

3. वायुमण्डल का सर्वाधिक स्थायी तत्व है ?
(A) नाइट्रोजन
(B) जलवाष्प
(C) ऑक्सीजन
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

4.लोयस पठार स्थित है?
(A) भारत
(B) जापान
(C) रूस
(D) चीन

Answer: D

5. पृथ्वी के वायुमण्डल का कितना प्रतिशत भाग 29 km की ऊँचाई तक पाया जाता है ?
(A) 30 %
(B) 65 %
(C) 88 %
(D) 97 %

Answer: D

6.मेघ गर्जन वायुमण्डल की किस परत में होता है ?
(A) ओजोन मण्डल
(B) क्षोम मण्डल
(C) समताप मण्डल
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

7.सूर्य की तीव्र किरणों द्वारा झुलसने से वायुमण्डल की कौन-सी गैस हमारी रक्षा करती है ?
(A) आर्गन
(B) ओजोन
(C) ऑक्सीजन
(D) हाइड्रोजन

Answer: B

8.शांत पेटी किस रेखा के दोनों और पायी जाती है ?
(A) कर्क रेखा
(B) भूमध्य रेखा
(C) मकर रेखा
(D) इनमें से कोई नहीं

Answer: B

9.निम्नलिखित में से किसे प्रकृति का सुरक्षा वाल्व कहा जाता है ?
(A) ज्वालामुखी
(B) ओजोन गैस
(C) भूकम्प
(D) नदियाँ

Answer: A

10.विश्व का सबसे ऊँचा ज्वालामुखी पर्वत कोटोपैक्सी कहाँ स्थित है ?
(A) भारत
(B) जापान
(C) जर्मनी
(D) इक्वेडोर

Answer: D

Download PDF

Tags:- Indian Geography Notes PDF, Indian Geography Notes MCQ,  Indian Geography Notes PDF in Hindi and Indian Geography Handwritten Notes in Hindi PDF

Author: NCERTADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments