Indian Economy Most Important (1500 Question Answers) Download Pdf

0
8

    Indian Economy Most Important (1500 Question Answers)

 

Today, we are sharing an. This is  Indian Economy Most Important (1500 Question Answers)  very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.    Indian Economy Most Important (1500 Question Answers) are very important for any competitive exam and this Indian Economy Question is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

MyNotesAdda.com is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Indian Economy Most Important (1500 Question Answers) is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

  Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Question Answers) Related Post

  1. Indian Constitution PDF
  2. General Knowledge Jharkhand Free Download
  3. Short Tricks GK for SSC
  4. List of Indian Government Schemes
  5. STATIC GENERAL KNOWLEDGE PDF
  6. 9000 GK Questions
  7. {**PDF*} 1500+ One Liner General Knowledge in Hindi PDF Questions
  8. Fighter Planes of India
  9. विश्व व भारत की रैंक
  10. General Knowledge Questions


   Topics Include In  Indian Polity & Constitution PDF (1500 Important Questions Answers) quiz 

Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

Union Budget Quiz:

 Q.1) Union Budget of India is presented by whom and in which house/ houses of the Parliament?

 

a) Finance Minister of India; Lok Sabha

b) Prime Minister of India; Rajya Sabha

c) Cabinet Secretary; Both Lok Sabha and Rajya Sabha

d) President of India; in joint session of Parliamnet

 

Ans) a: Finance Minister of India; Lok Sabha

 

Q.2) Who among the following presented Union Budget maximum number of times?

 

a) P. Chidambaram

b) R K Shanmukham Chetty

c) Pranav Mukherjee

d) Morarji Desai

 

Ans) d: Morarji Desai; 10 times

 

Q.3) Who among the following presented the first budget (interim) of Independent India?

 

a) Manmohan Singh

b) Jawaharlal Nehru

c) R K Shanmukham Chetty

d) N.D. Tiwari

 

Ans) c: R K Shanmukham Chetty; 26th November, 1947

Human Development Index (HDI) 

 

1. Which three indicators are used in the Human Development Index (HDI)?

I. Standard of living

II. Education

III. Life expectancy

IV. Condition of environment

A.  Only I,II & IV

B.  Only I, II, & III

C.  Only I & II

D.  All of the above

Ans: B

2. Who releases the Human Development Report?

A.  World bank

B.  World economic forum

C.  United Nations

D.  UNCTAD

Ans: C

3. Who secured the top rank in The Human Development Report 2018?

A.  Sweden

B.  Norway

C.  Switzerland

D.  Austria

Ans: B

4. Who secured the lowest rank in The Human Development Report 2018?

A.  Afghanistan

B.  Congo

C.  Niger

D.  Kenya

Ans: C

5. What is the rank of India in the Human Development Index 2018?

A.  142nd

B.  136th

C.  140th

D.  130th

Ans: D

“Policies for Agricultural and Rural Development”

 

6. When was the Gender Inequality Index (GII) introduced?

A.  2010

B.  2011

C.  1999

D.  2005

Ans: A

7. Who invented the Human development Index?

A.  Paul krugman

B.  Mahbub –ul Haq

C.  Jean dreze

D.  Alfred marshal

Ans: B

8. Who releases the Multidimensional Poverty Index (MPI)?

A.  World Bank

B.  World Economic Forum

C.  UNDP

D.  Asian Development Bank

Ans: C

9. Which of the following index is not released by the UNDP?

A.  Human Development Index

B.  Multidimensional Poverty Index

C.  Gender Inequality Index

D.  Environmental Quality Index

Ans: D

10. Which statement depicts the best definition of sustainable development?

A.  It means optimal utilization of natural resources.

B.  Sustainable use of natural resources without considering the need of the future generation.

C.  Present generation fulfills its needs while considers the needs of the future generation as well.

D.  None of these

Ans: C

 




 

Topic name:- Indian Economy Most Important (1500 Question Answers)

Number of Pages:-95

Click here to download:-   Indian Economy Most Important (1500 Question Answers)

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-Economics quiz questions and answers, Indian economy psc questions, Indian economy mcq for upsc, Indian economy for competitive exams, Indian economy general knowledge pdf, Indian economy questions and answers for competitive exams in Hindi, Indian economy objective questions and answers pdf in Hindi, Economics current affairs questions

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments