Ultimate magazine theme for WordPress.

Indian Economics Notes PDF In Hindi For UPSC

0

Indian Economics Notes PDF In Hindi For All Competitive Exam

Indian Economics Notes PDF In Hindi For UPSC:-We are providing study material Economy One Liner GK Handwritten Notes PDF for Sarkari exams. Today we are sharing gk question PDF for govt exams. This General Knowledge PDF Covered all main topics of the General Knowledge Questions. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this General Knowledge Questions And Answers PDF is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this GK Questions Answers

GK questions and answers are very important to increase your marks. Ancient Indian History Handwritten Notes PDF in Hindi is the most important part of your government exams. Let the practice from these general Knowledge for exams. This General Knowledge Book PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

questions and answers

1.आर्थिक विकास की व्याख्या के विभिन्न आधार कौन-कौन हैं ?

  • (A) सकल राष्ट्रिय उत्पाद
  • (B) प्रतिव्यक्ति आय
  • (C) आर्थिक कल्याण का आधार
  • (D) इनमें से सभी


answer:D

2.मानव-विकास सूचकांक में भारत का क्या स्थान है ?

  • (A) 126
  • (B) 127
  • (C) 129
  • (D) 128

answer:A

3.पहला मानव-विकास सूचकांक किस अर्थशास्त्री ने तैयार किया था ?

  • (A) प्रो. अमर्त्य सेन ने
  • (B) महबूब-उल-हक ने
  • (C) डॉ. मनमोहन सिंह ने
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:B

4.निम्नलिखित में प्राथमिक क्षेत्र किसे कहा जाता है ?

  • (A) कृषि क्षेत्र को
  • (B) सेवा क्षेत्र को
  • (C) औद्योगिक क्षेत्र को
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:A

5.शिक्षक द्वारा अपने पुत्र को पढ़ाना, कौन-सी क्रिया है ?

  • (A) अनार्थिक
  • (B) आर्थिक
  • (C) दोनों ही
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:C

6.इनमें से कौन भारत सरकार का केंद्रीय बैंक है ?

  • (A) कॉपरेटिव बैंक
  • (B) रिजर्व बैंक ऑफ़ इंडिया
  • (C) सेंट्रल बैंक ऑफ़ इंडिया
  • (D) स्टेट बैंक ऑफ़ इंडिया

answer:B

7. राष्ट्रिय विकास परिषद का अध्यक्ष कौन होता है ?

  • (A) प्रधानमंत्री
  • (B) राष्ट्रपति
  • (C) राज्यपाल
  • (D) उपराष्ट्रपति

answer:A

8.किस आधुनिक यंत्र के आगमन के बाद सूचना, शिक्षा एवं ज्ञान सर्वसुलभ हो गया है ?

  • (A) मोबाइल फोन
  • (B) कैलकुलेटर
  • (C) कंप्यूटर
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:C

9.

 व्यवसायिक बैंक का राष्ट्रियकरण कब किया गया ?

  • (A) 1975 में
  • (B) 1966 में
  • (C) 1969 में
  • (D) 1980 में

answer:C

10.अंतर्राष्ट्रीय व्यापार संबंधी नियमों को निर्धारित करने वाली संस्था कौन है ?

  • (A) विश्व बैंक
  • (B) आई. एम. एक.
  • (C) यू. एन. ओ.
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:A

 

Click here to download pdf

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this gk question answer pdf because this gk pdf is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.