Ultimate magazine theme for WordPress.

India Geography Handwritten Notes in Hindi for Upsc

0

India Geography

Handwritten Notes PDF in Hindi

India Geography Handwritten Notes in Hindi for Upsc: We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing Geography PDF for govt exams. This World Geography PDF Covered all main topics of the General Knowledge Questions. You can increase your marks in your All Competitive Exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this  World Geography PDF in Hindi is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your Govt Exam by practicing with this Indian and World Geography PDF in Hindi

Geography Important Question and Answer 

 

1.भूगोल का जनक किसे कहा जाता है ?

  • (A) इरैटोस्थनीज
  • (B) हेरोडोटस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इनमें से कोई नहीं
  • answer:A

2.भूगोल के लिए ज्योग्रैफिका शब्द का प्रयोग सर्वप्रथम किसने किया ?

  • (A) हेरोडोटस
  • (B) हिकैटियस
  • (C) हिप्पार्कस
  • (D) इरैटोस्थनीज
  • answer:D

3.मानव भूगोल का पिता निम्नलिखित में से किसको कहा जाता है ?

  • (A) कार्ल रिटर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) हम्बोल्ट
  • (D) हिप्पार्कस
  • answer:A

4.भूगोल को मानव पारिस्थितिकी के रूप में परिभाषित करने वाला विद्धान कौन है ?

  • (A) हेटनर
  • (B) जीन ब्रून्श
  • (C) एच. एच. बैरोज
  • (D) इरैटोस्थनीज
  • answer:C

5.भू-आकृति विज्ञान का जन्मदाता किसे माना जाता है ?

  • (A) पेशल
  • (B) डेविस
  • (C) पेंक
  • (D) इनमें से कोई नहीं
  • answer:A

6.भूगोल पृथ्वी को केन्द्र मानकर अध्ययन करने वाला विज्ञान है, ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) इनमें से कोई नहीं
  • answer:A

7.सौरमण्डल के बारे में विश्व के समक्ष जानकारी प्रस्तुत करने का श्रेय किस विद्धान को है ?

  • (A) कॉपरनिकस
  • (B) केप्लर
  • (C) गैलीलियो
  • (D) इनमें से कोई नहीं
  • answer:A

8.सूर्य के चारों और घूमने वाले खगोलीय पिण्ड क्या कहलाते हैं ?

  • (A) ग्रह
  • (B) उपग्रह
  • (C) पुच्छल तारा
  • (D) ये सभी
  • answer:A

9.भूलोग भूतल का अध्ययन है ऐसा किसने कहा था ?

  • (A) वारेनियस
  • (B) टेलर
  • (C) काण्ट
  • (D) कार्ल रिटर
  • answer:C

10.सौरमण्डल में कुल कितने ग्रह हैं ?

  • (A) 12
  • (B) 10
  • (C) 9
  • (D) 8
  • answer:D

Download PDF

Geography is very important for General knowledge. Geography in Hindi is the most important part of your government exams. Let the Practice from these general Knowledge for exams. This Indian and World Geography PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this  World Geography PDF because this Geography PDF is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.