Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF

0
62
Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF
Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF

Madhya Pradesh Current Affairs Notes PDF

Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF:- This Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF FOR ALL COMPETITION EXAMS PDF HANDWRITTEN NOTES PDF is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. This is an Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL is very important for any competitive exam and this is very useful for it. this IMPORTANT GK PDF FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

https://govtjobpdf.com/ is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our INDIAN HISTORY NOTES PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your mark in any competitive exam.


Notes Related Post

संविधान मूल विधि PDF

संविधान के 5000 प्रश्नोत्तर PDF

GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

Indian Constitution book PDF Download-Bhartiya Samvidhan

Indian Polity Important Terms (राजवयवस्था से सम्बंधित महत्वपूर्ण शब्दावली)-Download Pdf

Indian Constitution PDF Download in Hindi – All Competitive Exams

 Polity Notes In Hindi PDF(सरकारी योजनाएँ)

IAS And RAS Toppers  Polity Class Notes (NEW) 

Indian Polity Notes in Hindi

 


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

 

Questions and Answers 

1. हड़प्पा सभ्यता की खोज किसने की थी ?
(A) दयाराम साहनी
(B) राखलदास बनर्जी
(C) एम. एम. वत्स
(D) अन्य

Answer: A

2. वह शासक जिसने एक सच्चे जैन मुनि की तरह उपवास के द्वार शरीर त्याग दिया कौन था ?
(A) बिन्दुसार
(B) अशोक
(C) चन्द्रगुप्त मौर्य
(D) अन्य

Answer: C

3. तराइन का प्रथम युद्ध (1191 ई.) किसके मध्य लड़ा गया ?
(A) मुहम्मद गौरी और भीम
(B) मुहम्मद गौरी और पृथ्वीराज तृतीय
(C) मुहम्मद गौरी और जयसिंह
(D) मुहम्मद गौरी और अजयपाल

Answer: B

4. बंगाल को मुगल साम्राज्य से पृथक् कर स्वतन्त्र किया ?
(A) मुर्शिद कुली खाँ
(B) सआदत खाँ
(C) सरफराज खाँ
(D) अन्य

Answer: A

5. विधवा पुनर्विवाह कानून कब बना ?
(A) 1853 ई. में
(B) 1856 ई. में
(C) 1863 ई. में
(D) 1865 ई. में

Answer: B

6. अंग्रेजों ने ‘फूट डालो और शासन करो’ की नीति कब अपनाई ?
(A) 1877 ई. में बाद
(B) 1833 ई. में बाद
(C) 1858 ई. में बाद
(D) 1799 ई. में बाद

Answer: C

7. इंगलैण्ड में गृहयुद्ध कितने वर्षों तक चला था ?
(A) चार वर्ष
(B) सात वर्ष
(C) दो वर्ष
(D) दस वर्ष

Answer: B

8. आर्य भारत में कहाँ से आए थे ?
(A) पश्चिम एशिया से
(B) पूर्व एशिया से
(C) केन्द्रीय एशिया से
(D) दक्षिण एशिया से

Answer: C

9. किस अवधि में रामायण एवं महाभारत की रचना हुई थी ?
(A) सिन्धु घाटी अवधि में
(B) द्रविड़ अवधि में
(C) वैदिक अवधि में
(D) आर्य अवधि में

Answer: D

10. गुप्त समाज की स्थापना किसने की थी ?
(A) हर्षवर्धन
(B) चन्द्रगुप्त
(C) समुद्रगुप्त
(D) ब्रह्यगुप्त

Answer: B

Important Madhya Pradesh Current Affairs 2021 in Hindi PDF

Download PDF

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf, you can mail us at [email protected]MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

Tags:- Bharat ka Bhugol in Hindi PDF Download, Bharat Ka Bhugol Book PDF, NCERT Based Geography Notes PDF, NCERT world geography handwritten notes in Hindi pdf, Indian geography free download pdf in Hindi, World geography in Hindi, Indian geography gk in Hindi pdf

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments