Important Environment Notes PDF for all Competitive Exams

Important Environment Notes PDF for all Competitive Exams

    Indian  Environment Notes PDF in Hindi 

Today, we are sharing an. This is  Important Environment Notes PDF for all Competitive Exams  very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.   Important Environment Notes PDF for all Competitive Exams are very important for any competitive exam and this Indian Economy Question is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

 

gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Important Environment Notes PDF for all Competitive Exams is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

संविधान मूल विधि PDF

संविधान के 5000 प्रश्नोत्तर PDF

GENERAL KNOWLEDGE- HAND WRITTEN NOETS PDF

Indian Constitution book PDF Download-Bhartiya Samvidhan

Indian Polity Important Terms (राजवयवस्था से सम्बंधित महत्वपूर्ण शब्दावली)-Download Pdf

Indian Constitution PDF Download in Hindi – All Competitive Exams

 Polity Notes In Hindi PDF(सरकारी योजनाएँ)

IAS And RAS Toppers  Polity Class Notes (NEW) 

Indian Polity Notes in Hindi


Environment Important Questions

  1. स्वतंत्र भारत की पहली राष्ट्रीय वन नीति तैयार हुई।     – 1952 मैं
  2.  भारत में मैंग्रोव वनस्पति मुख्यतः पाई जाती है।       – सुंदरवन में
  3.  की डेल्टा प्रदेशों तथा समुद्र की ज्वार वाले भागों में होते हैं तथा इन्हें मैंग्रोव वनस्पति के नाम से भी जाना जाता है।  – ज्वारीय वन
  4.  वह राज्य जिसके द्वारा “ अपना वन अपना धन” योजना प्रारंभ की गई।  —    हिमाचल प्रदेश
  5. नागालैंड की पर्वत क्रमशः बंजर होते जा रहे हैं उसका प्रमुख कारण है।    — झूम कृषि
  6.  भारत में वन्य जीव संरक्षण अधिनियम लागू किया गया था ।   – वर्ष 1952 में
  7.  विश्व पर्यावरण दिवस 2018 का मुख्य विषय (थीम) था। –          प्लास्टिक प्रदूषण को समाप्त करो 
  8. जिसे दक्षिण गंगोत्री के नाम से जाना जाता है।  –        भारत का प्रथम अंटार्कटिक शोध केंद्र
  9.  अंटार्कटिका में भारत के प्रति शोध  केंद्र का नाम है। – भारती
  10.  भारती की स्थापना की गई।    – वर्ष 2012 में
  11.  यह 21वीं सदी में विश्व पर्यावरण संरक्षण हेतु एक कार्य योजना है।   – एजेंडा 21
  12.  एजेंडा 21  जिस क्षेत्र से संबंधित है।  –    सतत विकास
  13. यह कार्य योजना वर्ष 1992  में ब्राजील के रियो डी जेनेरियो में संपन्न पर्यावरण एवं विकास पर संयुक्त राष्ट्र सम्मेलन के दौरान सज्जित की गई थी इसका नाम है।  –         एजेंडा 21

Human Development Index (HDI) 

 

1. Which three indicators are used in the Human Development Index (HDI)?

I. Standard of living

II. Education

III. Life expectancy

IV. Condition of environment

A.  Only I,II & IV

B.  Only I, II, & III

C.  Only I & II

D.  All of the above

Ans: B

2. Who releases the Human Development Report?

A.  World bank

B.  World economic forum

C.  United Nations

D.  UNCTAD

Ans: C

3. Who secured the top rank in The Human Development Report 2018?

A.  Sweden

B.  Norway

C.  Switzerland

D.  Austria

Ans: B

4. Who secured the lowest rank in The Human Development Report 2018?

A.  Afghanistan

B.  Congo

C.  Niger

D.  Kenya

Ans: C

5. What is the rank of India in the Human Development Index 2018?

A.  142nd

B.  136th

C.  140th

D.  130th

Ans: D

“Policies for Agricultural and Rural Development”

 

6. When was the Gender Inequality Index (GII) introduced?

A.  2010

B.  2011

C.  1999

D.  2005

Ans: A

7. Who invented the Human development Index?

A.  Paul krugman

B.  Mahbub –ul Haq

C.  Jean dreze

D.  Alfred marshal

Ans: B

8. Who releases the Multidimensional Poverty Index (MPI)?

A.  World Bank

B.  World Economic Forum

C.  UNDP

D.  Asian Development Bank

Ans: C

9. Which of the following index is not released by the UNDP?

A.  Human Development Index

B.  Multidimensional Poverty Index

C.  Gender Inequality Index

D.  Environmental Quality Index

Ans: D

10. Which statement depicts the best definition of sustainable development?

A.  It means optimal utilization of natural resources.

B.  Sustainable use of natural resources without considering the need of the future generation.

C.  Present generation fulfills its needs while considers the needs of the future generation as well.

D.  None of these

Ans: C

 




 

Important Environment Notes PDF for all Competitive Exams

Click here to download:-

Maths Topicwise Free PDF > Click Here
English Topicwise Free PDF > Click Here 
GK/GS/GA Topicwise Free PDF > Click Here
Reasoning Topicwise Free PDF > Click Here
Download e books > Click Here
History  Free PDF > Click Here
Hindi Grammer Topicwise Short Tricks > Click Here
Geography handwriting Free PDF > Click Here
History handwriting Notes > Click Here
Genral science Handwriting Notes Download > Click Here
MyNotesAdda.com will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

This PDF is not related to MyNotesAdda and if you have any objection over this pdf , you can mail us at [email protected]

TAGS:-Economics quiz questions and answers, Indian economy psc questions, Indian economy mcq for upsc, Indian economy for competitive exams, Indian economy general knowledge pdf, Indian economy questions and answers for competitive exams in Hindi, Indian economy objective questions and answers pdf in Hindi, Economics current affairs questions

 

 

 

Author: NCERTADMIN

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments