IAS History Notes In Hindi PDF Free Download

0

IAS History Notes In Hindi PDF Free Download

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of  IAS History Notes In Hindi PDF Free Download  We have also included some of the most important questions related to IAS History Notes In Hindi PDF Free Download in the PDF for your better preparation for all the government exams(IAS, PCS ,U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this History GK Questions is very important for you.

 

 

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to GK Questions in Hindi and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of IAS History Notes In Hindi PDF Free Download. The complete PDF of IAS History Notes In Hindi PDF Free Download is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button.

If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Topics Included in the PDF

  • General studies prelim and mains
  • Hindi medium
  • Geography
  • Indian polity
  • Economics
  • philosophy
  • Monthly current affairs
  • General studies prelims and mains
  • Ethic  case studies
  • previous year question asked by upsc
  •  IAS Main test series





We are providing some Demo Questions for your reference:-

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 




Download PDF

History Questions Answer 

1. ममेलुक का शाब्दिक अर्थ क्या है?

A. ऐसा दास जिसको जन्म देने वाले माता-पिता दास ना हो

B. गुलाम माता-पिता का बच्चा

C. गुलाम माता-पिता के गुलाम बच्चे

D. उपरोक्त में से कोइ नहीं

Ans: A

2. ब्रिहदेश्वर मंदिर कर निर्माण किसने करवाया था?

A. परान्टका I

B. अनुरुधापुर

C. राजाराज I

D. राजाराज

Ans: C

3. 1854 की वुड डिस्पैच की उपलब्धियों का मूल्यांकन करने के लिए किस आयोग का गठन किया गया था?

A. बटलर आयोग

B. हंटर आयोग

C. हेनरी आयोग

D. सड्लर आयोग

Ans: B

4. किस आंदोलन के दौरानवंदे मातरम गायन के लिए राजद्रोह की संज्ञा दी गयी था?

A. भारत छोड़ो आंदोलन

B. स्वदेशी आंदोलन

C. व्यक्तिगत सत्याग्रह

D. सविनय अवज्ञा

Ans: B

5. सिविल अवज्ञा आंदोलन के दौरान त्रिचिनोपोली से वेदरनयम तक मार्च का नेतृत्व किसने किया?

A. चिनप्पा

B. गाँधी

C. राजगोपालाचारी

D. सरोजिनी नायडू

Ans: C

6. मौर्य साम्राज्य के संस्थापक कौन था?

A. चन्द्रगुप्त मौर्य

B. अशोक

C. बिन्दुसार

D. अजातशत्रु

Ans: A

7. निम्न में से कौन सबसे पुराना वेद है?

A. सामवेद

B. यजुर्वेद

C. ऋग्वेद

D. अथार्वेदा

Ans: C

8. निम्नलिखित कथनों पर विचार करें:

I. उपनिषद का शाब्दिक अर्थ है निकट आना और निकट बैठना

II. ग्रंथ में शिक्षकों और छात्रों के बीच बातचीत का समावेस हैl

उपनिषद के बारे में निम्न कथन (ओं) में से कौन सा सही है?

A. I और II दोनों

B. केवल I

C. केवल II

D. उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans: A

9. निम्नलिखित में से किसने अर्थशास्त्र की रचना की थी?

A. चाणक्य

B. अशोक

C. पाणिनि

D. विश्वामित्र

Ans: A

10. निम्नलिखित में से किसके राज दरबार में मेगास्तेनीज ने एक राजदूत के रूप में सेवा की थी?

A. चन्द्रगुप्त मौर्य

B. अशोक

C. समुन्द्रगुप्त

D. हर्षवर्धन

Ans: A

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-upsc history notes pdf in hindi,ncert history notes for upsc pdf in hindi,upsc notes in hindi pdf free download,dhyeya ias history notes in hindi pdf,upsc handwritten notes in hindi pdf free download,drishti ias notes in hindi pdf free download,vision ias notes in hindi pdf free download,polity notes for upsc pdf download in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.