GS Objective Questions Answers in Hindi

0

GS Objective Questions Answers in Hindi

Today, we are sharing a GS Objective Questions Answers in Hindi. This GS Objective Questions Answers in Hindi is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  GS Objective Questions Answers in Hindi very helpful for your examination.

 

 

 Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Art and Culture PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

RELATED POST

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE



GK (Mahatma Gandhi)Quiz 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. Gandhiji’s “The Story of My Experiments with Truth” was originally written in Gujarati. The English translation was done by ______________.
a) Murali Krishnan
b) Mahadev Desai
c) Venkat Pakshiraj
d) Raj Parikh Gupta

 

Answer:(A)

2. Mahatma Gandhi was named by Time Magazine’s Person of the Year in _________.
a) 1930
b) 1935
c) 1940
d) 1945

Answer:(B)

3. In which year did Mahatma Gandhi start the Quit India Movement?
a) 1940
b) 1942
c) 1944
d) 1946

Answer:(B)

4. When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
a) 1930
b) 1931
c) 1932
d) 1933

Answer:(B)

5. In 2007, the United Nations General Assembly declared Gandhi’s birthday 2 October as _________.
a) International Day of Nonviolence
b) International Day of Peace
c) International Day of Love
d) International Day of Liberty

Answer:(A)

6. The first recipient of International Gandhi Peace Prize is ___________.
a) Gerhard Fisher
b) Baba Amte
c) John Hume
d) Julius Nyerere

Answer:()

7. To represent which company’s case did Gandhi go to Durban’ South Africa in 1893?
a) Nust and Kale Co
b) Bresky Brothers Co
c) Dada’ Abdulla & Co
d) Mark Spencers & Co

Answer:(C)

8. On Gandhi’s suggestion’ which organization was formed in 1894 by the Indian community in South Africa?
a) National Indian Party
b) Natal Indian Congress
c) People’s Party
d) Congress for the People

Answer:(B)

9. In 1920, Gandhi returned ___________ medal to the Government as a gesture of non cooperation towards the British Government.
a) Nobel Prize
b) Chevalier Award
c) Kaiser-i-Hind
d) Faizal-Malik

Answer:(C)

10. How old was Gandhi when he was shot dead by Nathu Ram Godse on Januray 30′ 1948?
a) 75
b) 76
c) 77
d) 78

 

Answer:(D)

Topic name:-GS Objective Questions Answers in Hindi

Number of Pages:- 6



Click here to download:- GS Objective Questions Answers in Hindi

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-general knowledge mcq questions and answers pdf in hindi,gk objective question in hindi,50000 gk question pdf in hindi,1000 gk questions and answers in hindi pdf,top 100 gk questions in hindi pdf,gs test in hindi,mcq questions in hindi class 10,gk questions and answers in hindi 2021

Leave A Reply

Your email address will not be published.