GK Important Previous Year Exam Questions

0

GK Important Previous Year Exam Questions

Today, we are sharing GK Important Previous Year Exam Questions. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. GK Important Previous Year Exam Questions is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our GK Important Previous Year Exam Questions is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marking any competitive exam.


DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

GK Previous Year Exams Repeated Questions

1. डॉ अब्दुल कलाम का पूरा नाम क्या है?
(a) अवुल जाकिर जलालुद्दीन कलाम
(b) अवुल पाकिर जैनुलाब्दीन अब्दुल कलाम
(c) अब्दुल साकिर जैनुलाब्दीन कलाम
(d) उपरोक्त में से कोई नहीं
उत्तर: b
 
2. अब्दुल कलाम ने 2002 में राष्ट्रपति चुनाव में किसे हराया था?
(a) के. आर. नारायणन
(b) लक्ष्मी सहगल
(c) कृष्णकांत
(d) भैरों सिंह शेखावत
उत्तर: b
 
3. पाकिस्तान ने पाकिस्तान अधिकृत कश्मीर (POK) पर आक्रमण कब किया था?
(a) 1947
(b) 1965
(c) 1971
(d) 1949
उत्तर: a
 
4. निम्नलिखित में से कौन सा कथन सही है?
i. आज़ाद कश्मीर; जम्मू कश्मीर के पश्चिमी भाग से जुड़ा हुआ है.
ii. आज़ाद कश्मीर का अपना राष्ट्रीय ध्वज है
iii. आजाद कश्मीर में साक्षरता दर 92% है.
(a) केवल i और iii
(b) केवल iii
(c) केवल I और ii
(d) केवल ii और iii
उत्तर: c
 
5. राज्य सूचना आयुक्त का पद किसके अस्तित्व के कारण बनाया गया है?
(a) सूचना का अधिकार अधिनियम
(b) शिक्षा का अधिकार अधिनियम
(c) केंद्रीय सूचना आयुक्त
(d) उपरोक्त में से कोई नहीं
उत्तर: a
 
6. भारत के हर राज्य में कितने राज्य सूचना आयुक्त हैं?
(a) 10
(b) 8
(c) संख्या राज्य से अलग-अलग होती है
(d) 5
उत्तर: c
 
7. नीति आयोग के वर्तमान सीईओ कौन हैं?
(a) राजीव कुमार
(b) अरविंद सुब्रमण्यम
(c) अमिताभ कांत
(d) नरेंद्र मोदी
उत्तर: c
 

8. कौन सा बैंक कृषि और ग्रामीण वित्तीय प्रबंधन संभालता है?

(a) IDBI

(b) IFC

(c) RBI

(d) नाबार्ड

Ans. d 

9. भारत में वाणिज्य कर कौन लगाता है?

(a) राज्य सरकार

(b) केंद्र सरकार

(c) राज्य और केंद्र दोनों

(d) स्थानीय सरकार

Ans. b 

10. डंकल मसौदा किससे से संबंधित है

(a) विश्व व्यापार संगठन से संबंधित

(b) देशों के बीच परमाणु संधि करने से संबंधित

(c) सुपर 301 से संबंधित

(d) नशीली दवाओं के व्यापार की जांच से संबंधित

Ans. a

 

Click here to download:- GK Important Previous Year Exam Questions

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-most important gk questions for competitive exams pdf,most important gk questions for competitive exams in hindi,general knowledge questions with answers,gk previous year question pdf,gk previous year question in hindi,gk quiz,100 easy general knowledge questions and answers,gk questions mcq

Leave A Reply

Your email address will not be published.