Ultimate magazine theme for WordPress.

General Science One Liner PDF Notes For Upsc

0

General Science One Liner PDF Notes

In Hindi For UPSC

General Science One Liner PDF Notes For Upsc:-We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing the GS Question PDF for govt exams. This Science Question PDF Covered all main topics of General Science. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Science Question Answer PDF, because of this GS Questions And Answers  Hindi PDF is very important.

We are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this GK Questions Answers




General Science Questions Answers

1. प्राकृतिक गैस का दहन किस प्रकार का रासायनिक अभिक्रिया है?
(A) संयोजन अभिक्रिया
(B) अपघटन अभिक्रिया
(C) उष्माक्षेपी अभिक्रिया
(D) विघटन अभिक्रिया

  • answer:C

 2. कॉपर चूर्ण को वायु में गर्म करने पर उसके सतह पर कॉपर ऑक्साइड की एक परत जम जाती है । इस परत का रंग कैसा है ?
(A) काली
(B) श्वेत
(C) पीला
(D) भूरा

  • answer:A
  • 3. शाक- सब्जियों का विघटित होकर कम्पोस्ट बनना किस अभिक्रिया का उदाहरण है ?
    (A) उष्माक्षोषी
    (B) उष्माक्षेपी
    (C) प्रतिस्थापन
    (D) उभयगामी

    • answer:B
      • 4. सोडियम हाइड्रॉक्साइड का pH मान लगभग है ?
        (A) 11 है
        (B) 12 है
        (C) 13 है
        (D) 14 है

        • answer:D
      • 5. किसी उदासीन विलयन का pH मान है ?
        (A) 7 है
        (B) 2 है
        (C) 9 है
        (D) 11 है

        • answer:A
      • 6. दाँत का मसूरा किस पदार्थ का बना है जो काफी कठोर है ?
        (A) कॉपर क्लोराइड
        (B) कैल्सियम फॉस्फेट
        (C) कैल्सियम कार्बाइड
        (D) कैल्सियम कार्बोनेट

        • answer:B
        • 7. इमली में कौन-सा अम्ल है ?
          (A) मेथेनॉइक अम्ल
          (B) टार्टरिक अम्ल
          (C) लैक्टिक अम्ल
          (D) ऑक्जेलिक अम्ल
        • answer:B
      • 8. उपचयन-अपचयन अभिक्रिया को क्या कहते हैं ?
        (A) उष्माशोषी अभिक्रिया
        (B) रेडॉक्स अभिक्रिया
        (C) अवक्षेपण अभिक्रिया
        (D) उष्माक्षेपी अभिक्रिया

        • answer:B
      • 9. दानेदार जस्ता पर तनु सल्फ्यूरिक अम्ल डालने पर कौन-सा गैस उत्सर्जित होता है ?
        (A) हाइड्रोजन गैस
        (B) सल्फर डाइऑक्साइड
        (C) ऑक्सीजन गैस
        (D) कोई गैस नहीं

        • answer:A
      • 10. सूर्य प्रकाश की उपस्थिति में पोधे CO2 और जल से अपना भोजन (ग्लूकोज) तैयार करते हैं । यह कौन-सी अभिक्रिया है ?
        (A) विस्थापन
        (B) विघटन
        (C) प्रकाश रसायनिक
        (D) अवक्षेपण

        • answer:C



        Download PDF

GS Questions and Answers PDF are very important for Science. Science in Hindi is the most important part of your government exams. Let the practice from these general science notes for exams. This 1000+ Botany Questions Answers In Hindi PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

We will keep updating many more new PDFs and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this  GS Question answer PDF because this GS PDF is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.