Ultimate magazine theme for WordPress.

General Intelligence And Reasoning Book Pdf For Upsc In English

0

General Intelligence And Reasoning Book Free PDF  For Competitive Exam

General Intelligence And Reasoning Book Pdf For Upsc In English:-We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing REASONING PDF for govt exams. This REASONING FORMULA PDF Covered all main topics of the REASONING FORMULA. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this Reasoning General Knowledge Questions And Answers PDF is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this MATHS FORMULAS.

1000+ MATHS FORMULAS PDF is very important to increase your marks. MATHS FORMULAS PDF is the most important part of your government exams. Let the practice from these 1000+ MATHS FORMULAS PDF. This PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams




questions and answers

1.जैसे किसी गाय के लिए बछड़ा है, वैसे ही किसी बकरी के लिए है ?

  • (A) बछेड़ा
  • (B) पिल्ला
  • (C) छौना
  • (D) मेमना

answer:D

2.‘मछली’ जैसे जल से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘चिड़िया’ किससे सम्बन्धित है ?

  • (A) आकाश
  • (B) वायु
  • (C) जल
  • (D) भोजन

answer:A

3.‘जहाज’ जैसे ‘कप्तान’ से सम्बन्धित है, वैसे ही ‘अखबार’ किससे सम्बन्धित है ?

  • (A) प्रकाशक
  • (B) सम्पादक
  • (C) मुद्रक
  • (D) पाठक

answer:B

4. मोची : चमड़ा : : दर्जी : ?

  • (A) बजाज
  • (B) कमीज
  • (C) धागा
  • (D) कपड़

answer:D

5.भेड़ : मटन : : हिरन : ?

  • (A) मीट
  • (B) वील
  • (C) फ्लेश
  • (D) वेनिजन

answer:D

6.पोशाक : दर्जी : : ? : बढ़ई

  • (A) चमड़ा
  • (B) लकड़ी
  • (C) फर्नीचर
  • (D) कपड़ा

answer:C

7.पुस्तक : शेल्फ : : कपड़े :

  • (A) कबर्ड
  • (B) वॉर्डराब
  • (C) ब्युरो
  • (D) हैंगर

answer:A

8.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) पत्र
  • (B) स्पीड पोस्ट
  • (C) एस एम एस
  • (D) मनी ऑर्डर

answer:C

9.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) वर्ग फीट
  • (B) वर्गमूल
  • (C) वर्ग इंच
  • (D) वर्ग मीटर

answer:B

10.निम्नलिखित शब्दों में से विषम शब्द चुनिए ?

  • (A) नाक
  • (B) होंठ
  • (C) गला
  • (D) आँखे

answer:C




Click here to download PDF

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this gk question answer pdf because this gk pdf is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.