Reasoning Book In Hindi PDF for All Competitive Exams

0

Reasoning Book In Hindi PDF

Today, we are sharing a FREE PDF of Reasoning Book In Hindi PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Reasoning Book In Hindi PDF for any competitive exam and this Reasoning Book In Hindi PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Reasoning Book In Hindi PDF is very Simple and Easy to learn. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc. and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

Gktrick.in will update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Topics Includes In Reasoning Book 

  • विजातीय छाँटना (ODD ONE OUT)
  • युग्म निर्माण (PAIR FORMATION)
  • सांकेतिक समीकरण (CODED EQUATION)
  • अंग्रेजी वर्णमाला पर आधारित समस्याएँ
  • दिशा ज्ञान परीक्षा
  • रक्त सम्बन्ध
  • सांकेतिक सम्बन्ध
  • बैठक व्यवस्था
  • बैठक व्यवस्था-नवीनतम पैटर्न पर आधारित
  • क्रम व्यवस्था परीक्षण
  • कैलेण्डर
  • घड़ी
  • सँख्या श्रेणी
  • लुप्त सँख्या
  • फलक आरेख (VENN DIAGRAM)
  • पासा (DICE)
  • घन और घनाभ
  • न्याय या मध्यश्रित अनुमान (SYLLOGISM)




Reasoning Question


1.
आहार : आदमी : ईधन : ?

  • (A) आग
  • (B) गरमी
  • (C) धुआं
  • (D) लकड़ी
Answer:(A)

 

2.प्रतिमाशाली : बुध्दिमान :: सृजनात्मक : ?

  • (A) वैज्ञानिक
  • (B) कलात्मक
  • (C) आवृत्तिमूलक
  • (D) उत्पादक
Answer:(B) 

 

3.लकडी : मेज :: ? : चाकू ?

  • (A) कांटा
  • (B) आरी
  • (C) कुर्सी
  • (D) स्टील

 

Answer:(D)

 

4. प्रेमः घृणाः : मित्र: ?

  • (A) शत्रु
  • (B) साथी
  • (C) भक्त
  • (D) विश्वासी
Answer:(A) 

 

5. अजय लड़कों की एक पंक्ति के दोनों छोर से पंद्रहवें स्थान पर है, पंक्ति में कुल कितने लड़के है ?

  • (A) 25
  • (B) 27
  • (C) 28
  • (D) 29
Answer:(D) 

 

6. आँख : चश्मा :: टांग : ?

  • (A) पैर
  • (B) मोजे
  • (C) जूते
  • (D) वैशाखी
Answer:(D) 

7. पुस्तक : कागज :; रोटी : ?

  • (A) मक्खन
  • (B) केक
  • (C) बिस्कुट
  • (D) आटा

Answer:(D)

 

8.  कमरा : फर्श :; नदी : ?

  • (A) मछली
  • (B) मगर
  • (C) तल
  • (D) पानी
Answer:(C) 

 

9. पैर : ?:: हाथ : कलाई ?

  • (A) जूता
  • (B) टांग
  • (C) टखना
  • (D) लंबाई
Answer:(C) 

 

10. सितारे : दूरदर्शक : रूधिर कोशिकाएं : ?

  • (A) रूधिर
  • (B) लेन्स
  • (C) कैमरा
  • (D) सूक्ष्मदर्शी
Answer:(D) 

 



Click here to download:-Reasoning Book In Hindi PDF                                                      

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-reasoning notes in hindi pdf free download,arihant reasoning book pdf in hindi,lucent reasoning book pdf free download in hindi,best reasoning book in hindi for all competitive exams,arihant reasoning book in hindi pdf download rk jha,1000 reasoning questions pdf in hindi,best reasoning book in hindi pdf,rakesh yadav reasoning book pdf in hindi

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.