Ultimate magazine theme for WordPress.

Computer GK And Question Handwritten Notes PDF In Hindi

0

Computer GK And Question Handwritten  Free PDF Download

Computer GK And Question Handwritten Notes PDF In Hindi:-We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing Computer Class Notes PDF In Hindi for govt exams. This COMPUTER GK PDF Covered all main topics of the COMPUTER NOTES. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this General Knowledge Questions And Answers PDF is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this MATHS FORMULAS.

IMPORTANT COMPUTER NOTES PDF is very important to increase your marks. Computer Class Notes PDF In Hindi is the most important part of your government exams. Let the practice from these computer handwritten notes pdf. This PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams

questions and answers

1. 1043 को किसी संख्या से भाग देने पर भागफल 11 तथा शेषफल 20 प्राप्त होता है, भाजक ज्ञात कीजिए?
(A) 95
(B) 93
(C) 73
(D) 97

answer:B

2. किसी संख्या को 195 से भाग देने पर 47 शेष बचते हैं, इस संख्या को 15 से भाग देने पर शेष क्या बचेगा ?
(A) 5
(B) 4
(C) 3
(D) 2

answer:D

3. 8765 * 974 – 8765 * 874 = ?
(A) 870500
(B) 876500
(C) 870000
(D) 877700

answer:B

4. 1994 * 1994 = ?
(A) 3776036
(B) 3976036
(C) 3976037
(D) 3976000

answer:B

5. 883 * 883 – 117 * 117 = ?
(A) 767000
(B) 766006
(C) 766000
(D) 866000

answer:C

6. एक पुस्तक का क्रयमूल्य ₹110 तथा विक्रयमूल्य ₹123.20 है। इसे बेचने पर पुस्तक विक्रेता को कितने प्रतिशत लाभ होगा ?
(A) 11%
(B) 12%
(C) 13%
(D) 14%

answer:B

7.एक कुर्सी को ₹873 में बेचने से व्रिकेता को 10% हानि होती है, कुर्सी का क्रय-मूल्य कितना है ?
(A) ₹970
(B) ₹900
(C) ₹950
(D) ₹980

answer:A

8.यदि किसी वस्तु को 5% हानि की अपेक्षा 10% लाभ पर बेचा जाता तो विक्रेता को ₹75 अधिक मिलते। वस्तु का क्रयमूल्य कितना है ?
(A) ₹550
(B) ₹500
(C) ₹530
(D) ₹520

answer:B

9.रमेश ने एक गाय ₹8580 में बेचकर 4% लाभ कमाया, उसने यह गाय कितने रूपये में खरीदी ?
(A) ₹8270
(B) ₹8250
(C) ₹8650
(D) ₹9250

answer:B

10.एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।
(A) 17%
(B) 19%
(C) 20%
(D) 22%

answer:C

PDF Page:- 338

Click here to download pdf:- Computer GK Class Notes PDF In Hindi

We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this gk question answer pdf because this gk pdf is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.