Complete English Grammar handwritten notes pdf

640
Complete English Grammar handwritten notes pdf

Complete English Grammar handwritten notes pdf

Hello friends, Today we are sharing a very important and easy PDF of Complete English Grammar handwritten notes pdf.  We have also included some of the most important questions related to General English  for your better preparation for all the government exams(U.P.P, UPSI,UPTGT, PGT,UPTET/CTET, HTET, RTET, UDA/LDA, RO/ARO, BEd, LLB, RRB, सचिवालय, अस्सिस्टेंट ग्रेड, ग्राम पंचयत अधिकारी, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, बैंक परीक्षा ,एल आई सी, लेखपाल इत्यादि ). If you are preparing for your exams in the last few days then this General English PDF is very important for you.

There are around 20-25 questions in each Government Exams related to Complete English Grammar handwritten notes pdf and you can solve 18-20 questions out of them very easily by reading these Notes of General English PDF The complete PDF of General English PDF is attached below for your reference, which you can download by clicking at the Download Button. If you have any doubt or suggestion regarding the PDF then you can tell us in the Comment Section given below, we will be happy to help you. We wish you a better future.

More PDF Download 

Topics Included in the PDF

  • Noun
  • singular, plural and non counts noun
  • Adjectives and Pronouns. Comparatives and Superlatives
  • Adverbs.
  • Adverbs of Manner
  • Conditionals
  • Zero Conditional.
  • Conjunctions.
  • Basic Coordinating Conjunctions. …
  • Imperatives.
  • Modals. Modals of Ability: Can, Could, Be able to, May, Might. …
  • Parts of Speech
  • General Vocabulary
  • Assertive and Interrogative sentences

Following is a detailed discussion about the topics that are included in the given PDF:-

Parts of Speech:-

  • Noun-Nouns are a individual, place, or thing (or even an abstraction, like an idea). They can take on myriad roles in a sentence, by the subject of everything to the object of an activity or some other (literal) thing in between.  For example:- pirate, Caribbean, boat, freedom, Captain Jack Sparrow etc.
  • Pronoun-Pronouns stand in for nouns in a sentence. Examples:​ you, I, he, she, it, ours, them, who, which, anyone, ourselves etc.
  • Verb-Verbs are exactly what happens within a sentence. They are either action words or show the state of being (is, was) of this subject of the sentence. They alter form based on tense (present, past) and the subject of the sentence (singular or plural). Examples: sing, dancing, believe, seem, finish, eat, drink, make, become etc.
  • Adjective- They specify that one, how much, or what kind. Examples: sexy, lazy, funny, quirky, bright, beautiful, poor, sleek etc.
  • Adverb-They specify when something happened, where, how, why, and how much. Examples: softly, lazily, frequently, only, hopefully, softly etc.
  • Preposition-Prepositions show a relationship between a noun (or a pronoun) along with the other words in a sentence. They come at the onset of a prepositional phrase. For example: upward, over, against, by, for, into, near out of, Aside from etc
  • Conjunction-Conjunctions combine words, phrases, and clauses in a sentence.
  • Articles and Determiners-Articles and determiners function like adjectives by modifying nouns, but they’re distinct than adjectives, in that they’re required for a sentence to have appropriate syntax. Examples: posts: a, an, the; determiners: those, that, those; enough, much, few; which, what etc.
  • Interjection-Interjections are expressions that may stand alone on their own as whole sentences.They’re words which often carry emotion.

Most Important English Grammar Question Answer

Directions (1 – 5): Each of the following sentences is divided into four parts. Any of the parts may contain an error. Select the part that has an error. Select option (d), if you find no error in the sentence. Ignore punctuation errors if any.

1. My sisters-in-law (a)/ who live in Bangalore (b)/ have come to stay with us. (c)/ No error (d)

Answer: a)

2. A woman who always (a)/ connives on the mistakes (b)/ of her children is their worst enemy. (c)/ No error (d)

Answer: b)

3. As the celebration was going (a)/ we noticed Mrs. Sharma fall back (b)/ in her chair gasping for breath. (c)/ No error (d)

Answer: a)

4. Transporting goods by (a)/ air is cheaper (b)/ than land. (c)/ No error (d)

Answer: c)

5. She, you and I (a)/ will manage the (b)/ workflow together. (c)/ No error (d)

Answer: a)

Directions (6 – 10): Choose the option that completes the sentence most meaningfully and appropriately.

6. They recognize that problems that were too big to crack in the past can now be solved precisely because of _____________, algorithms and sensors.

a)      Amortization

b)      Digitization

c)      Initialization

d)      Localization

Answer: b)

7. According to the last population ____________, globally India has the largest illiterate population.

a)      Agreement

b)      Economy

c)      Census

d)      Consensus

Answer: c)

8. A transparent regulatory environment, clarity on applicability of existing tax Laws, less __________ by State and minimum restriction or regulation are the key takeaways from the Startup launch.

a)      Interference

b)      Aid

c)      Help

d)      Fund

Answer: a)

9. A Limited Liability Partnership, popularly known as LLP combines the advantages of both the Company and Partnership into a single form of organization and offers a ___________ structure.

a)      Homogeneous

b)      Concentration

c)      Separated

d)      Hybrid

Answer: d)

10. The e-commerce market has grown exponentially and evolved as a leading source of the much needed foreign ___________ required by our economy.

a)      Institution

b)      Affair

c)      Investment

d)      Tourist

Answer: c)

Most Important English Grammar Question Answer

Q.1: Bolt from the blue

1. Thundering

2. A complete surprise

3. Inform something bad

4.No idea

Ans .   B

Q.2 : Blue blood
1.Belonging to low class society
2.Give complain in written
3.Member of high class society
4.Complain give verbally

Ans .   C

Q.3 When the Principal entered the class, a student………. on the blackboard.

(a) Wrote

(b) was writing

(c) writes

(d) is writing

Ans .  B

Q.4 She………TV when her husband came.

(a) watch

(b) was watching

(c) is watching

(d) WA

Ans .  B

Q.5 In each of the following questions, find the correctly spelled word.
1. Reannaisance
2. Renaissance
3. Rennaissance
4. Renaisance

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Ans .  B

Q.6 1. Recommandation

2. Recommendation

3. Recomandation

4. Recomendation

a. 1
b. 2
c. 3
d. 4

Ans .  B

Q.7 : Select Correct Word

A. Aceleration

B. Aceeleration

C. Accelaration

D. Acceleration

Ans .  D

Q.8 : Select Correct Word

A. Agressive

B. Agrressive

C. Aggressive

D. Aggresive

Ans .  C

Q.9 Jawaharlal spent his childhood ______ Anand Bhawan.

(A) at

(B) in

(C) on

(D) across

Ans .   D

Q.10 The boy was cured _____ typhoid.

(A) from

(B) of

(C) for

(D) through

Ans .   B

History PDF Notes

Most Important English Grammar Question Answer

Q.11 Voracious…..

(A) tenacious

(B) truthful

(C) spacious

(D) ravenous

Ans .   D

Q.12 Abortive…..

(A) fruitful

(B) familiar

(C) unsuccessful

(D) consuming

Ans .   C

Q13. Suguganya got —— as an officer in the State bank of India.

A. appoint

B. appointed

C. appoints

D. appointee

Ans .   B

Q.14. They listened to him —–
A. spellbinded
B. spellbind
C. spellbinding
D. spellbound

Ans .   D

Q.15 Basis
A. bassis
B. bases
C. basises
D. basium

Ans .   B

Q.16 Flower
A. flowes
B. flowers
C. floweris
D. floweries

Q 1)The Chairman is ill and we’ll have to ……. the meeting for a few days.

a) put on

b) put of

c) put away

d) put off

Answer: d)

Q 2) The cat and the dog have a ……. enemy in the rat.

a)same

b) common

c) mutual

d) similar

Answer: b)

Q 3) He told me that he …….. watching the movie.

a) is finished

b) was finished

c) had finished

d) not finished

Answer: c)

Q 4) He is very good …….. making stories.

a) in

b) about

c) at

d) for

Answer: c)

Q 5) I do my work …….. carefully to make mistakes.

a) so

b) very

c) too

d) more

Answer: c)
Directions ( Q. Nos. 6-10 ) :In questions choose the word opposite in meaning to the given word :

Q 6) Plausible

a) inplausible

b) unplausible

c) implausible

d) displausible

Answer:(c)

Q 7) Frailty

a) energy

b) intensity

c) vehemence

d) strength

Answer:(d)

Q 8) Genial

a) stupid

b) stingy

c) boorish

d) unkind

Answer:(c)

Q 9) Prevent

a) protect

b) block

c) hinder

d) induce

Answer:(d)

Q 10) Demolish

a) shift

b) build

c) repeat

d) hide

Answer:(b)

More Related PDF Download:-

Notes:-  PDF DOWNLOAD FROM END OF THE BLOG 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Topic Related Pdf Download

Download PDF

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TAGS:-english grammar handwritten notes pdf by priyanka aggarwal,english grammar notes pdf free download,jaideep sir english handwritten notes pdf,english grammar handwritten notes (hindi medium),ncert handwritten notes pdf in english,english grammar handwritten notes pdf in gujarati,dsl english handwritten notes pdf