Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक

0

Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक

Today, we are sharing an Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार | पदक. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक is very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marking any competitive exam.


 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक Question Answers PDF Quiz

1. Who was the first President of the Indian National Congress?

 A. Womesh Chunder Bonnerjee

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Allan Octavian Hume

D. Dadabhai Naoroji

 Answer: A

 

2. The Mughal empire was founded by –

 A. Babur

B. Humnayun

C. Akbar

D. Shah Jahan

 Answer: A

 

3. The oldest oil field in Asia is located in –

 A. Gujarat

B. Assam

C. Arunachal Pradesh

D. Nagaland

 Answer: B

 

4. Which of the following is false?

 Sound waves are ____________ waves.

 A. Pressure

B. Longitudinal

C. Electromagnetic

D. Mechanical

 Answer: C

 

5. Which of the following coloured light has the lowest frequency?

 A. Green

B. Blue

C. Red

D. Violet

 Answer: C

 

6. The only non-metal which is liquid at room temperature is –

 A. Mercury

B. Bromine

C. Chlorine

D. Gallium

 Answer: B

 

 7. Choose the one which is different or odd from the following.

 A. Aluminum

B. Iron

C. Copper

D. Brass

 Answer: D

 

8. In 1981, ISRO launched India’s first geostationary satellite called –

 A. Aryabhata

B. APPLE

C. Bhaskara II

D. INSAT lB

 Answer: B

 

9. Which of the following was the first antibiotic discovered by Alexander Fleming in 1928?

 A. Penicillin

B. Prontosil

C. Streptomycin

D. Tetracycline

 Answer: A

 

10. Which of the following Acts under the Indian Constitution is described by Article 21A?

 A. Right to Education

B. Right to Information

C. Representation of the People

D. Right to Freedom of Religion

 Answer: A

Topic name:-Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक



Click here to download:-Award And Prize Current Affairs In Hindi PDF 2019 | सम्मान |पुरस्कार |पदक

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-current affairs 2022 in hindi pdf download,today current affairs pdf in hindi,drishti monthly current affairs pdf in hindi,monthly current affairs pdf in hindi adda247,current affairs pdf in hindi 2021,last 6 months current affairs pdf 2020 in hindi,last 6 months current affairs pdf 2021 in hindi,yearly current affairs 2020 pdf in hindi

Leave A Reply

Your email address will not be published.