Art and Culture PDF In Hindi

0

Art And Culture Pdf In Hindi

Today, we are sharing a Art and Culture PDF In Hindi. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.   Art and Culture PDF In Hindiare very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi  is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our Art and Culture PDF In Hindi is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

TOPICS INCLUDES IN PDF

  1. Indian Architecture, Sculpture and Pottery

  2.  Indian Paintings.

  3. UNESCO’s list of tangible and intangible cultural heritage.

  4. Indian Music

  5.  Indian Dance forms

  6. Religions in India

  7. Fairs and festivals 

  8.  Awards and Honors

  9. प्राचीन भारत complete Notes 

  10. आधुनिक भारत इतिहास 

  11. भारत का सम्पूर्ण इतिहास PDF में डाउनलोड 

  12. इतिहास 

  13. भारतीय इतिहास के प्रमुख राजवंश और उनके संस्थापक 

  14. इतिहास सामान्य ज्ञान 

  15. Modern History 

  16. Ancient indian history 

  17. World History Hand 

  18. Rajasthan Art and Culture 

  19. History of India -Mapping 

  20. GK question answer 

  21. इतिहास के बहुत महत्वपूर्ण प्रश्न उत्तर – प्रश्न

     


RELATED POST

DOWNLOAD MORE PDF

Maths Notes CLICK HERE
English Notes CLICK HERE
Reasoning Notes CLICK HERE
Indian Polity Notes CLICK HERE
General Knowledge CLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Art And Culture MCQ 

 


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

1. हड़प्पा सभ्यता की खोज किसने की थी ?

(A) दयाराम साहनी
(B) राखलदास बनर्जी
(C) एम. एम. वत्स
(D) अन्य

Answer:(A)

 

2. वह शासक जिसने एक सच्चे जैन मुनि की तरह उपवास के द्वार शरीर त्याग दिया कौन था ?

(A) बिन्दुसार
(B) अशोक
(C) चन्द्रगुप्त मौर्य
(D) अन्य

Answer:(C)

 

3. तराइन का प्रथम युद्ध (1191 ई.) किसके मध्य लड़ा गया ?

(A) मुहम्मद गौरी और भीम
(B) मुहम्मद गौरी और पृथ्वीराज तृतीय
(C) मुहम्मद गौरी और जयसिंह
(D) मुहम्मद गौरी और अजयपाल

Answer:(B)

 

4. बंगाल को मुगल साम्राज्य से पृथक् कर स्वतन्त्र किया ?

(A) मुर्शिद कुली खाँ
(B) सआदत खाँ
(C) सरफराज खाँ
(D) अन्य

Answer:(A)

 

5. विधवा पुनर्विवाह कानून कब बना ?

(A) 1853 ई. में
(B) 1856 ई. में
(C) 1863 ई. में
(D) 1865 ई. में

Answer:(B)

 

6. अंग्रेजों ने ‘फूट डालो और शासन करो’ की नीति कब अपनाई ?

(A) 1877 ई. में बाद
(B) 1833 ई. में बाद
(C) 1858 ई. में बाद
(D) 1799 ई. में बाद

Answer:(C)

 

7. इंगलैण्ड में गृहयुद्ध कितने वर्षों तक चला था ?

(A) चार वर्ष
(B) सात वर्ष
(C) दो वर्ष
(D) दस वर्ष

Answer:(B)

 

8. आर्य भारत में कहाँ से आए थे ?

(A) पश्चिम एशिया से
(B) पूर्व एशिया से
(C) केन्द्रीय एशिया से
(D) दक्षिण एशिया से

Answer:(C)

 

9. किस अवधि में रामायण एवं महाभारत की रचना हुई थी ?

(A) सिन्धु घाटी अवधि में
(B) द्रविड़ अवधि में
(C) वैदिक अवधि में
(D) आर्य अवधि में

Answer:(D)

 

10. गुप्त समाज की स्थापना किसने की थी ?

(A) हर्षवर्धन
(B) चन्द्रगुप्त
(C) समुद्रगुप्त
(D) ब्रह्यगुप्त

Answer:(B)

Topic name:-Art and Culture PDF In Hindi

Number of Pages:- 265



Click here to download:-Art and Culture PDF In Hindi

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-vision ias art and culture notes pdf in hindi,art and culture ncert in hindi,art and culture ncert 11 and 12 pdf in hindi,drishti ias art and culture notes pdf in hindi,class 11 art and culture ncert pdf in hindi,art and culture ncert class 12 pdf in hindi,vision ias medieval history notes pdf in hindi,dhyeya ias art and culture pdf

Leave A Reply

Your email address will not be published.