All Country Currency Name list pdf

0

All Country Currency Name list pdf

hello,

हेलो दोस्तों, आज हम आपके लिए All Country Currency Name list pdf की बहुत ही सरल और महत्वपूर्ण नोट्स की पीडीऍफ़ लाये है! Quantum CAT PDF में आपके लिए बहुत ही महत्वूर्ण प्रश्नो को शमिल किया गया है! जो आपके आने वाले सभी सरकारी एग्जाम (U.P.P, U.P.S.I,U.P.T.G.T, P.G.T,L.L.B, R.R.B, स्टेनोग्राफर, लेखा परीक्षक, हिनीद अनुवादक परीक्षा, डिप्टी जेलर, इत्यादि) की त्यारी के लिए बहुत ही उपयोगी साबित होंगे! अगर आप एग्जाम के अंतिम दिनों में अच्छी तैयारी करना कहते है तो All Country Currency Name list pdf आपके लिए बहुत उपयोगी होगी!

 

All Country Currency Name list pdf PDF in our study material is very Simple and Easy to learn . We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our All Country Currency Name list pdf Free Download will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Contents All Country Currency Name list pdf

 

Country Currency
Afghanistan Afghani
Albania Lek
Algeria Dinar
Angola Kwanza
Argentina Peso
Australia Australian Dollar
Austria Euro
Bahamas Bahamian Dollar
Bahrain Bahraini Dinar
Barbados Barbadian Dollar
Belarus Belarusian Ruble
Belgium Euro
Bermuda Bermudian Dollar
Bhutan Bhutanese Ngultrum
Bolivia Boliviano
Brazil Real
Bulgaria Lev
Cambodia Riel
Cameroon Cfa Franc
Canada Canadian Dollar
Chile Peso
China Yuan
Colombia Peso
Croatia Kuna
Cuba Cuban Peso
Cyprus Euro
Czech Republic Czech Koruna
Denmark Danish Krone
Egypt Egyptian Pound
Ethiopia Birr
Fiji Dollar
Finland Euro
France Franc
Gambia Gambian Dalasi
Georgia Lari
Germany Euro
Ghana Ghana Cedi
Greece Euro
Hungary Forint
Iceland Krona
Indonesia Rupiah
Iran Rial
Iraq Iraqi Dinar
Ireland Euro
Israel New Shekel
Italy Euro
Jamaica Dollar
Japan Yen
Kazakhstan Tenge
Kenya Kenyan Shilling
Kyrgyzstan Som
Laos Kip
Latvia Euro
Lebanon Lebanese Pound
Liberia Liberian Dollar
Libya Dinar
Lithuania Euro
Luxembourg Euro
Madagascar Malagasy Ariary
Malaysia Ringgit
Maldives Maldivian Rufiyaa
Mali Cfa Franc
Malta Euro
Mauritius Mauritian Rupee
Mexico Peso
Monaco Euro
Mongolia Tögrög
Morocco Moroccan Dirham
Mozambique Mozambican Metical
Myanmar Kyat
Namibia Namibian Dollar
Nepal Nepalese Rupee
Netherlands Euro
Nigeria Naira
New Zealand Dollar
North Korea North Korean Won
Norway Krone
Oman Rial
Pakistan Pakistani Rupee
Philippines Peso
Poland Złoty
Portugal Euro
Qatar Riyal
Romania Leu
Russia Ruble
Rwanda Rwandan Franc
Saudi Arabia Saudi Riyal
Serbia Dinar
Seychelles Seychellois Rupee
Sierra Leone Leone
Somalia Somali Shilling
South Africa South African Rand
South Korea Won
South Sudan South Sudanese pound
Spain Euro
Sri Lanka Rupee
Sudan Sudanese Pound
Sweden Krona
Switzerland Franc
Syria Pound
Taiwan Taiwan Dollar
Tajikistan Somoni
Tanzania Tanzanian Shilling
Thailand Baht
Tunisia Tunisian Dinar
Turkey Lira
Turkmenistan Turkmen New Manat
Uganda Ugandan Shilling
United Arab Emirates UAE Dirham
United States of America Dollar
Uruguay Peso
Uzbekistan Som
Zambia Zambian Kwacha
Zimbabwe US Dollar

Questions And Answers

1. भारतीय एथलीट जो प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवॉडर्स के लिए नामित किये गये है ?

  • (A) विनेश फोगाट
  • (B) नीरज चौपड़ा
  • (C) एमएस मैरी कॉम
  • (D) इनमें से कोई नहीं
Answer: A

 

2. भारत ने यूरेनियम के आयात के लिए हाल ही में निम्न में से किस देश से समझौता किया है ?

  • (A) डेनमार्क
  • (B) उज्बेकिस्तान
  • (C) इसराइल
  • (D) मलेसिया
Answer:B 

 

3. निम्न में से किस देश ने कृत्रिम उल्का पिंड की बारिश के लिए हाल ही में माइक्रो-सेटेलाइट का प्रक्षेपण किया है ?

  • (A) भारत
  • (B) यूरोपीय यूनियन
  • (C) जपान
  • (D) चीन
Answer: C

 

4. वनों की गुणवत्ता और वनवासियों की आजीविका विकसित के उद्देश्य से हाल ही में एक परियोजना शुरू की गयी है ?

  • (A) असम में
  • (B) त्रिपुरा में
  • (C) सिक्किम में
  • (D) मेघालय में
Answer: B

 

5. निम्न में से किस देश में उच्च मूल्य वर्ग के भारतीय नोट के उपयोग पर प्रतिबंध लगा दिया गया है ?

  • (A) नेपाल
  • (B) मालद्वीप
  • (C) श्रीलंका
  • (D) भूटान
Answer: A

 

6. मलेशिया के शाही परिवार ने निम्न में से किस देश के 16वें राजा के रूप में चुना है ?

  • (A) मोजाहिर मोहम्मद
  • (B) मोहम्मद नजीब
  • (C) मोहम्मद पंचम
  • (D) अब्दुल्ला सुल्तान
Answer: D

 

7. सरकार ने हाल ही में पद्य पुरस्कार 2019 की घोषणा की है, निम्न में से किन्हें इस वर्ष ‘पद्य विभूषण’ सम्मान दिया गया है ?

  • (A) बलवंत मोरेश्वर पुरंडारे
  • (B) अनिल कुमार मणिभाईनायक
  • (C) इस्माइल उमर गुएल और तीजनबाई
  • (D) इन सभी को
Answer: D

 

8. जलवायु परिवर्तन के खिलाफ प्रयास तेज करने के लिए हाल ही में पहली बार एक रैली निकाली गयी है ?

  • (A) बेल्जियम में
  • (B) इटली में
  • (C) जर्मनी में
  • (D) फ़्रांस में
Answer: A

 

9. निम्न में से किस राज्य में उस राज्य के गैर-निवासी वासियों के लिए ‘प्रवासी लाभांश पेंशन योजना’ की शुरुआत की गयी है ?

  • (A) उत्तर प्रदेश
  • (B) केरल
  • (C) मध्य प्रदेश
  • (D) कर्णाटक
Answer: B

 

10. पूरी तरह से स्वदेश निर्मित ट्रेन-18 का नाम रखा गया है ?

  • (A) नामिम गंगे
  • (B) इनोवेशन यान
  • (C) गंगा-यमुना एक्सप्रेस
  • (D) वंदे भारत एक्सप्रेस
  • Answer: D

 

Topic name:-All Country Currency Name list pdf

Number of Pages:- 5

Click here to download:- All Country Currency Name list pdf

 

GK Notes PDF

General Science Notes PDF

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-all country currency name list pdf in hindi,all country currency name list pdf 2022,all country currency images with country name,all countries currency name list and symbols,all country currency name list in hindi,all country currency name list pdf in gujarati,all country currency name list pdf in tamil,all country currency name list pdf in kannada

Leave A Reply

Your email address will not be published.