Ultimate magazine theme for WordPress.

Advance MATHS Notes For All Govt Exams PDF

0

Advance Maths Notes For All Govt Exams  Free PDF Download

  Advance MATHS Notes For All Govt Exams PDF:– We are providing study material for Sarkari exams. Today we are sharing MATHS FORMULA PDF for govt exams. This MATHS FORMULA PDF Covered all main topics of the MATHS FORMULA. You can increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Practice with this Gk Question Answer PDF, because of this General Knowledge Questions And Answers PDF is very important.

we are providing study material for Sarkari exams we are covered all topic like General Knowledge, Social study,  Maths, English, Hindi, General Science, Current Affairs, gs questions, world History,  Botany, History, Indian History, Famous Days & Dates, Economics,  Sports, Art & Culture, Government Schemes, Polity, Sports Quiz, GK,  Indian Geography, Science & Technology, World Geography, etc. You can increase your marks in your govt exam by practicing with this MATHS FORMULAS.

1000+ MATHS FORMULAS PDF is very important to increase your marks. MATHS FORMULAS PDF is the most important part of your government exams. Let the practice from these 1000+ MATHS FORMULAS PDF. This PDF help to increase your marks in your all competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams



Click here to download PDF

questions and answers

1.1043 को किसी संख्या से भाग देने पर भागफल 11 तथा शेषफल 20 प्राप्त होता है, भाजक ज्ञात कीजिए ?

  • (A) 95
  • (B) 93
  • (C) 73
  • (D) 97

answer:B

2.किसी संख्या को 195 से भाग देने पर 47 शेष बचते हैं, इस संख्या को 15 से भाग देने पर शेष क्या बचेगा ?

  • (A) 5
  • (B) 4
  • (C) 3
  • (D) 2

answer:D

3.3100 में से कौन-सी छोटी संख्या घटाई जाए कि शेष बची संख्या 17 से पूर्णतया विभक्त हो ?

  • (A) 6
  • (B) 8
  • (C) 9
  • (D) 5

answer:A

4.4508 के समीपतम कौन-सी संख्या है जो 21 से पूर्णतया विभक्त हो ?

  • (A) 4521
  • (B) 4215
  • (C) 4515
  • (D) 4542

answer:C

5.तीन अंकों की छोटी से छोटी संख्या कौन-सी है जो पूर्णतः विभक्त हो ?

  • (A) 112
  • (B) 100
  • (C) 114
  • (D) इनमें से कोई नहीं

answer:A

6.निम्नलिखित में से कौन-सी संख्या किसी प्राकृत संख्या का वर्ग नहीं हो सकती ?

  • (A) 75625
  • (B) 30976
  • (C) 29561
  • (D) 143642

answer:D

7.8765 * 974 – 8765 * 874 = ?

  • (A) 870500
  • (B) 876500
  • (C) 870000
  • (D) 877700

answer:B

8.1994 * 1994 = ?

  • (A) 3776036
  • (B) 3976036
  • (C) 3976037
  • (D) 3976000

answer:B

9.883 * 883 – 117 * 117 = ?

  • (A) 767000
  • (B) 766006
  • (C) 766000
  • (D) 866000

answer:C

10. एक फल विक्रेता ने ₹15 के 6 की दर से केले खरीद कर ₹12 के 4 की दर से बेच दिए, उसका लाभ अथवा हानि प्रतिशत ज्ञात कीजिये।
(A) 17%
(B) 19%
(C) 20%
(D) 22%

answer:C



We will keep updating many more new PDFS and study material. Stay tuned and share our posts to reach more people. Practice with this gk question answer pdf because this gk pdf is very important to increase marks in all your government exams.



Leave A Reply

Your email address will not be published.