Ultimate magazine theme for WordPress.

4800+GK Question With Answer In Hindi PDF For UPSC

0

4800+GK Question With Answer In Hindi Free PDF Download

4800+GK Question With Answer In Hindi PDF For UPSC:-GK Question and Answer in Hindi, General Knowledge in Hindi and Basic GK AND political science gk Hindi is an important topic because that relates questions asking in any competitive exam. like SSC, UPSC, IAS, Indian Railways Examination, NEET, IBPS PO Exams, IBPS Clerk Exams, UGC NET, NDA Exams, UPSC,  and other more exams.

In our Blog, We define the general Knowledge Questions About Political and Answer. This question is very important & easy to understand. and good for General Knowledge. so all students who’re preparing for competitive exams read this blog very carefully. these questions helpful in exams and also help to grow your knowledge.



Question and Answer in Hindi

1.पृथ्वी पर कुल कितने महासागर है ?

  • (A) 6
  • (B) 9
  • (C) 5
  • (D) 4

answer:C

2.पृथ्वी पर कुल कितने महाद्वीप है ?

  • (A) 9
  • (B) 7
  • (C) 8
  • (D) 6
  • answer:B

3.विश्व का सबसे बड़ा महाद्वीप है ?

  • (A) अफ्रीका
  • (B) दक्षिण अमेरिका
  • (C) ऑस्ट्रेलिया
  • (D) एशिया

answer:D

4.विश्व का प्रथम विश्वविद्यालय कौन है ?

  • (A) पेरिस विश्वविद्यालय
  • (B) इलाहाबाद विश्वविद्यालय
  • (C) तक्षशिला विश्वविद्यालय
  • (D) असम विश्वविद्यालय

answer:C

5.अन्तरिक्ष में कृत्रिम उपग्रह प्रक्षेपण करने वाला विश्व का प्रथम देश कौन है ?

  • (A) इटली
  • (B) ईराक
  • (C) रूस
  • (D) चाइना

answer:C




6.अन्तरिक्ष में पहुँचने वाला विश्व का प्रथम व्यक्ति कौन है ?

  • (A) मेजर यूरी गागरीन
  • (B) वेलेन्टिना तरेश्कोवा
  • (C) राकेश शर्मा
  • (D) नील आर्मस्ट्रांग
  • answer:A

7.चन्द्रमा पर मानव भेजने वाला विश्व का प्रथम देश कौन है ?

  • (A) बांग्लादेश
  • (B) ब्राज़ील
  • (C) रूस
  • (D) संयुक्त राज्य अमेरिका
  • answer:D

8.चन्द्रमा में उतरने वाला विश्व का प्रथम व्यक्ति ?

  • (A) राकेश शर्मा
  • (B) नील आर्मस्ट्रांग
  • (C) यूरी गागरिन
  • (D) बछेन्द्री पाल
  • answer:B

9.वायुयान से उड़ान भरने वाला विश्व का प्रथम व्यक्ति ?

  • (A) प्लेटो
  • (B) राइट बन्धु
  • (C) राकेश शर्मा
  • (D) क्लीमेंट ऐटली
  • answer:B

10.विश्व का प्रथम कागजी मुद्रा जारी करने वाला देश ?

  • (A) जापान
  • (B) चीन
  • (C) रूस
  • (D) संयुक्त राज्य अमेरिका
  • answer:B




  • Click Here To Download PDF




Leave A Reply

Your email address will not be published.