Ultimate magazine theme for WordPress.

2000+GK One Liner Question Answer In Hindi PDF

0

2000 GK One Liner Questions Answers Hindi Free PDF Download

Today, we are sharing 2000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. 2000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF is very important for any competitive exam and this 2000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

 

gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS,  RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  Our  2000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your marks in any competitive exam.

 

Topics Include In 2000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF

Most Important Static GK Topics:

  • Country-Capital-Currency
  • Important Days (Along with Themes)
  • International Organizations -it’s HQ & Heads
  • Census 2011
  • National Thermal and Nuclear Power Plants
  • Important Dams and Rivers
  • Important Stadiums and Grounds
  • Indian Rivers and Cities
  • Important Wildlife Sanctuaries and National Parks
  • Research Centers in India
  • List of Banks CMDs-HQ-Taglines
  • Small Finance Banks – Heads and Hqs
  • Airports and Seaports
  • Important Temples
  • Important Classical, Folks and Tribal Dances
  • Cabinet Ministers and their Constituencies
  • Important Boundary Lines
  • Union and Railway Budgets

Other Important Static GK Topics:

  • State-Capital-CM-Governor
  • International Food Festivals
  • Important Cities and their Nick names
  • Longest-Highest-Largest (Example Mountain Ranges)
  • Important Stock Exchanges
  • Important Sports & Trophies
  • Revolutions
  • Awards and Related Fields
  • Important Palaces, Museums and its locations
  • List of Lakes
  • Denomination of bank notes, new notes

2000 GK One Liner Questions Answers Hindi PDF Related Posts

  1. Indian Constitution PDF
  2. World GK Map In Hindi PDF
  3. Modern History Handwritten Notes 
  4. General Science One Liner PDF
  5. Indian Constitution Notes For Upsc
  6. 4800+GK Question With Answer In Hindi
  7. Indian History Notes
  8. General Science One Liner PDF
  9. Indian Polity Samvidhan Tricky Handwritten Notes PDF
  10. 900+GK One Liner Question Answer In Hindi PDF

One Liner GK Question and Answer 

1.विश्व का सर्वाधिक मतदाताओं वाला देश कौन है ?

  • (A) भारत
  • (B) भूटान
  • (C) बांग्लादेश
  • (D) रूस
  • answer:A

2.विश्व का सबसे बड़ा महाकाव्य है ?

  • (A) रघुवंशम्
  • (B) कुरूक्षेत्र
  • (C) महाभारत
  • (D) रामायण
  • answer:C
  • 3.विश्व में सबसे बड़ा द्वीप है ?
    • (A) ग्रीनलैंड
    • (B) आइसलैंड
    • (C) जंबू द्वीप
    • (D) अन्य
    • answer:A
    • 4.विश्व में सबसे बड़ा द्वीप समुद्र ?
      • (A) गैलापागोस
      • (B) भूमध्य सागर
      • (C) टीथीज सागर
      • (D) अन्य
      • answer:B
      • 5.विश्व की उच्चतम पर्वत चोटी है ?
        • (A) माउंट एवरेस्ट
        • (B) हिमालय
        • (C) पारसनाथ
        • (D) बेलुख़ा
        • answer:A
        • 6.विश्व में सबसे बड़ा महासागर कौन सा है ?
          • (A) अटलांटिक महासागर
          • (B) प्रशांत महासागर
          • (C) हिन्द महासागर
          • (D) दक्षिणध्रुवीय महासागर
          • answer:B
          • 7.विश्व में सबसे अधिक वितरण वाला अंग्रेजी अखबार कौन सा है ?
            • (A) द न्यू यॉर्क टाइम्स
            • (B) द गार्डियन
            • (C) द टाइम्स ऑफ इंडिया
            • (D) इंडिया एक्सप्रेस
            • answer:C
            • 8.विश्व में सबसे लम्बा रेलवे प्लेटफार्म कहाँ है ?
              • (A) खड़गपुर
              • (B) शोलापुर
              • (C) गोरखपुर
              • (D) जोधपुर
              • answer:C
              • 9.विश्व में सबसे बड़ा जनसंख्या वाला देश है ?
                • (A) रूस
                • (B) चीन
                • (C) भारत
                • (D) संयुक्त राज्य अमेरिका
                • answer:B
                • 10.विश्व में सबसे लम्बा नदी कौन सा है ?
                  • (A) नील नदी
                  • (B) नर्मदा नदी
                  • (C) गंगा नदी
                  • (D) ब्रह्मपुत्र नदी
                  • answer:B


Click here to download PDF

 Heading  Link
Computer GK And Question Handwritten Notes PDF CLICK HERE
General Intelligence And Reasoning Book Pdf CLICK HERE
1000+ vocabulary words with meaning and sentence CLICK HERE
Advance MATHS Notes CLICK HERE
Speedy Current Affairs 2019 to 2020 CLICK HERE
Lucent 1000 Question With CLICK HERE

 

gktrick.in will  update many more new pdf and study materials and exam updates, keep Visiting and share our post, So more people will get this.This PDF is not related to gktrick.in and if you have any objection over this pdf , you can mail us at zooppr@gmail.com

TAGS:-   Indian general knowledge questions and answers pdf, General knowledge questions and answers for competitive exams pdf, Indian general knowledge questions and answers pdf in English, Indian general knowledge questions and answers pdf in Hindi, General science questions and answers for competitive exams pdf, 2000 gk question in Hindi pdf download, General knowledge questions with answers, General knowledge 2019 pdf



Leave A Reply

Your email address will not be published.