120 Important Computer Questions In Hindi Download Pdf – SSC & UPSC

286
Computer
Computer

120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC

Today, we are sharing a  120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC. This is very useful for the upcoming competitive exams like SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams.  120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC are very important for any competitive exam and this Art and Culture PDF In Hindi is very useful for it. this FREE PDF will be very helpful for your examination.

Gktrick.in is an online Educational Platform, where you can download free PDF for UPSC, SSC CGL, BANK, RAILWAYS, RRB NTPC, LIC AAO, and many other exams. Our 120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC is very Simple and Easy. We also Cover Basic Topics like Maths, Geography, History, Polity, etc and study materials including previous Year Question Papers, Current Affairs, Important Formulas, etc for upcoming Banking, UPSC, SSC CGL Exams. Our PDF will help you to upgrade your  markin any competitive exam.

 

Topics Include In 120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC

  • Fundamentals of the Computer
  •  Internet
  •  Microsoft Office (MS-Office)
  •  Networking
  •  DBMS (Database Management System)
  •  Programming Languages
  • Full Forms/Abbreviations and Important Terms
  •  Shortcut Keys
  • Miscellaneous (Latest in Computers and Mobile Technology)

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE


120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC Quiz


Directions ( Q. No. 1-10 ) : In questions , sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternatives out of the four :

 

Q 1. पी पी आई 8255 में ऑपरेशन के कितने तरीके होते है?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Answer:(C)

Q 2. आर एस 5.5 इन्ट्रप्ट रूटीन सेवा किस लोकेशन से शुरू होती है?

(A) 0020 H

(B) 0024 H

(C) 0028 H

(D) 002C H

Answer:(D)

Q 3. अगर इंस्ट्रक्शन आर एस टी को किसी प्रोग्राम में लिखा जाए तो प्रोग्राम किस लोकेशन में जाएगा?

(A) 0020 H

(B) 0024 H

(C) 0028 H

(D) 002C H

Answer:(C)

Q 4. एस एन 7410 क्या हैं?

(A) ट्रिपल 3 इनपुट NAND गेट

(B) 2 इनपुट NAND गेट

(C) ट्रिपल 3 इनपुट NAND गेट ओपन कलेक्टर के साथ

(D) कोई भी नहीं

Answer:(A)

Q 5. माइक्रोप्रोसेसर 8085 किस निर्माण सेट का वर्धित संस्करण हैं?

(A) 6800

(B) 68000

(C) 8080

(D) 8000

Answer:(C)

Q 6. समकालीन(synchronous) और असमकालीन(asynchronous) ट्रांसमिशन में क्या अंतर है?

(A) बेंड की चौड़ाई की आवश्यकता अलग थी

(B) पल्स की उचाई अलग थी

(C) क्लोकिंग समकालीन ट्रांसमिशन में डेटा से ली गई है

(D) क्लोकिंग को असमकालीन ट्रांसमिशन में डेटा के साथ मिश्रित किया जाता है

Answer:(C)

Q 7. टी के लिए ट्रांसमिशन सिंगल कोडिंग तरीके को क्या कहते हैं ?

(A) एन आर जेड

(B) बाइपोलर

(C) मेनचेस्टर

(D) बाइनरी

Answer:(B)

Q.8 समकालीन(synchronous) मोडम में डिजिटल टू एनालॉग कन्वर्टर किसे सन्देश भेजता हैं?

(A) ट्रांसमिशन लाइन को

(B) मॉडुलेटर को

(C) टर्मिनल को

(D) इक्वेलाइज़र

Answer:(D)

Q 9. समकालीन(synchronous) मोडम के कौन से सेक्शन में स्क्रैम्ब्लर समाहित रहता हैं?

(A) टर्मिनल सेक्शन में

(B) रिसीवर सेक्शन में

(C) कंट्रोल सेक्शन में

(D) ट्रांसमिशन सेक्शन में

Answer:(D)

 

Q 10. समकालीन(synchronous) मोडम असमकालीन(asynchronous) मोडम से ज्यादा महँगा हैं क्योकि?

(A) इसमें क्लॉक रिकवरी सर्किट होते हैं

(B) इसके प्रोडक्शन का वॉल्यूम बड़ा होता हैं

(C) इनमें बड़े स्तर बैंडविड्थ को ऑपरेट किया जाता हैं

(D) वे बड़े होते हैं

Answer:(A)

Topic name:- 120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC

Number of Pages:- 5



Click here to download:- 120 Important Computer Questions In Hindi For SSC & UPSC

Math Notes PDF

English Notes PDF 

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

Tags :-important computer questions for competitive exams pdf in hindi,important computer questions for competitive exams pdf in english,ssc previous year computer questions pdf in hindi,computer questions and answers for competitive exams pdf download,computer questions for competitive exams pdf download in gujarati,ssc computer questions pdf,computer questions and answers pdf download,computer questions pdf download