1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023

37
1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023

1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023

Hello friends,

1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023:- Today be are sharing1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023, SSC Most Important Question Answer, Question Answer in Hindi for SSC Exam ले कर आये हैं, आज के इस लेख में हम आपको एक से बढ़ कर एक प्रश्न प्रस्तुत करेंगे, दोस्तों जैसा की आप सभी जानते हैं की हम आपके लिए आज तक जो भी पीडीऍफ़ या जानकारी लेकर आये हैं, वह जानकारी और पीडीऍफ़ आपके लिए कहीं न कहीं बहुत उपयोगी साबित हुई है, इससे सम्बंधित हमें आपके बहुत कमेंट भी मिले हैं, उन सभी कमेंट के लिए आपका बहुत शुक्रिया, इससे हमारा आत्मविश्वास और बढ़ गया है,

1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023 आज के इस लेख में दिए जा रहे प्रश्न पहले भी SSC के कई एग्जाम में आचुके हैं, इसलिए इन प्रश्नों को ध्यान से पढ़े ताकि आगे आने वाले एग्जाम में आपसे कोई प्रश्न रह न जाये, दोस्तों हम आपके सभी एग्जाम का ध्यान रखते हैंम कब किस एग्जाम में कौनसे प्रश्न महत्वपूर्ण होंगे, वे सभी प्रश्न आपको हमारी वेबसाइट पर मिल जायेंगे, एसी ही और महत्वपूर्ण जानकारी और नए नए अपडेट के लिए आप हमारी वेबसाइट से जुड़ सकते हैं, हम आपके लिए डेली बेस पर नए नए लेख लेकर आते रहते हैं, इसलिए अगर आपको अपनी पढाई में किसी परेशानी का सामना करना पद रहा है तो आप निश्चिंत हो जाइये, और निचे दिए गए प्रश्नों को ध्यान से पढ़िए, और इन्हें याद कर लीजिये, क्यूंकि यहाँ पर दिए जा रहे प्रश्न आपके सभी SSC Exam में उपयोगी साबित हो सकते हैं,

Here are the selective Top 1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023 . These top 100 GK questions of General Knowledge have been asked in competitive exams and there are chances to ask them again in other competitive exams. Practice with Top 1100+General knowledge Question For SSC CGL 2023 Exams for better results in exams. After solving these questions you can continue your practice with the latest SSC CGL GK Question Answer.जैसे SSC CGL, SSC GD, SSC CHSL, SSC MTS, SSC Stenographer, SSC Constable, SSC CPO, SSC JE, SSC IDM और भी अन्य Sarkari Exam में ये सभी प्रश्न उपयोगी साबित हो सकते हैं।

More PDF Download :-

GK Questions and Answers

1. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert”?

Ans. Camel

2. How many days are there in a week?

Ans. 7 days

3. How many hours are there in a day?

Ans. 24 hours

4. How many letters are there in the English alphabet?

Ans. 26 letters

5. Rainbow consist of how many colours?

Ans. 7 colours

6. How many days are there in a year?

Ans. 365 days (not a leap year)

7. How many minutes are there in an hour?

Ans. 60 minutes

8. How many seconds are there in a minute?

Ans. 60 seconds

9. How many seconds make one hour?

Ans. 3600 seconds

10. Baby frog is known as…….

Ans. Tadpole

11. How many consonants are there in the English alphabet?

Ans. 21 Consonants

Solve| 50+ GK Questions and Answers for Class 9

12. How many vowels are there in the English alphabet and name them?

Ans. 5 vowels namely a, e, i, o, and u.

Polity PDF Notes

GK Questions and Answers

13. Which animal is known as the king of the jungle?

Ans. The Lion is known as the king of the jungle.

14. Name the National bird of India?

Ans. The Peacock

15. Name the National animal of India?

Ans. Tiger

16. What is the National Anthem of India?

Ans. The National Anthem of India is Jana Gana Mana.

17. Name the national flower of India?

Ans. Lotus flower

18. Name the National fruit of India?

Ans. Mango

19. What is the National song of India?

Ans. Vande Mataram

20. Who designed the National Flag of India?

Ans. The flag was designed by Pingali Venkayya.

21. Name the National game of India?

Ans. India does not have an official National Game.

22. Name the National tree of India?

Ans. Banyan tree

23. Name the National river of India?

Ans. Ganga

GK Notes PDF

GK Questions and Answers

24. Name the National Reptile of India?

Ans. King Cobra

25. What is the capital of India?

Ans. New Delhi

26. Name the biggest continent in the world?

Ans. Asia

27. How many continents are there in the world?

Ans. 7 continents

28. Name the primary colours?

Ans. Red, Yellow, and Blue

29. Which is the smallest month of the year?

Ans. February

30. Name the house made of ice?

Ans. Igloo

31. Which colour symbolises peace?

Ans. White

32. Name the largest mammal?

Ans. Blue Whale

33. Sun rises in the…..

Ans. East

34. How many sides are there in a triangle?

Ans. Three

35. Name the largest planet of our Solar System?

Ans. Jupiter

GK Questions and Answers

36. Name the place known as the Roof of the World?

Ans. Tibet

37. Who was the first Prime Minister of India?

Ans. Pandit Jawaharlal Nehru

38. Who is the first woman prime minister of India?

Ans. Indira Gandhi

39. Who is the first citizen of India?

Ans. The President of India

40. How many states are there in India?

Ans. 28 states

41. How many Union Territories are there in India?

Ans. 8 Union Territories

42. How many years are there in one Millenium?

Ans. 1,000 years

43. Name the first man to walk on the Moon?

Ans. Neil Armstrong

44. Name the Oceans of the World?

Ans. The Atlantic, Pacific, Indian, Arctic, and the Southern (Antarctic) oceans.

45. Name the densest jungle in the world?

Ans. The Amazon rainforest

GK Questions and Answers

46. Which festival is called the festival of colours?

Ans. Holi

47. What is the Isosceles triangle?

Ans. A triangle in which two sides have the same length or two sides are equal.

48. What type of gas is absorbed by plants?

Ans. Carbon Dioxide

49. How many days a February month have in the leap year?

Ans. 29 days

50. Name the longest river on the Earth?

Ans. Nile

51. Name the smallest continent?

Ans. Australia

52. Which is the principal source of energy for the Earth?

Ans Sun

53. Anti-clockwise is it from left or right?

Ans. Left

54. Name the planet nearest to the Earth?

Ans. Mercury

55. Which festival is known as the festival of light?

Ans. Diwali

56. Name a bird that lays the largest eggs?

Ans. Ostrich

57. Which is the National Aquatic Animal of India?

Ans. River Dolphin

58. Name the National Heritage Animal of India?

Ans. Elephant

59. Which is the tallest mountain in the world?

Ans. Mount Everest

60. Who invented Radio?

Ans. Guglielmo Marconi is known as the father of radio.

English Notes PDF 

GK Questions and Answers

61. Who invented electricity?

Ans. Benjamin Franklin

62. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?

Ans. Africa

63. Name the planet known as the Red Planet?

Ans. Mars

64. Who wrote “Malgudi Days”?

Ans. R. K. Narayan

65. Name the National game of the USA?

Ans. Baseball

66. Who invented Watch?

Ans. Peter Henlein

67. Name the largest ‘Democracy’ of the world?

Ans. India

68. Which is the smallest bone in the human body?

Ans. Stapes (Ear bone)

69. Name the country known as the Land of the Rising Sun?

Ans. Japan

70. How many millimetres are there in a centimetre?

Ans. 10mm

71. Name the hardest substance available on Earth?

Ans. Diamond

72. Name a shape that has ten sides?

Ans. Decagon

73. Name the largest ocean in the World?

Ans. Pacific Ocean

74. Who is the real founder of Microsoft?

Ans. Bill Gates and Paul G. Allen

75. Who gave the theory of Relativity?

Ans. Albert Einstein

Geography PDF Notes

GK Questions and Answers

76. Who is the Father of our Nation?

Ans. Mahatma Gandhi

77. Who discovered the X-rays first?

Ans. Wilhelm Roentgen

78. Who gave the universal law of gravitation?

Ans. Issac Newton

79. What is a telescope?

Ans. A telescope is an instrument in the shape of a tube with special pieces of glass (lenses) inside it. It makes things that far away appear bigger and nearer.

80. Name a natural satellite of Earth?

Ans. Moon

82. What are Commonwealth Games?

Ans. The Commonwealth Games are a quadrennial international multi-sport event among the athletes of the Commonwealth Games.

83. How many years of Independence India celebrated on August 15, 2022?

Ans. India celebrated 75 years of Independence on August 15, 2022.

84. How many medals India won in the Commonwealth Games 2022?

Ans. India won total 61 medals in Commonwealth Games 2022.

General Knowledge Questions and Answers 

85. 34 teeth in total adults have.

Ans. False (The adult has 32 teeth in total).

86. Barometer used to measure Atmospheric Pressure.

Ans. True

87. Valentina Tereshkova was the first woman to go into space.

Ans. True

88. Sparrow is a bird known for its intelligence.

Ans. False (Owl is known for its intelligence).

89. Europe is the second smallest continent and the third most populous continent

Ans. True

90. Bosnia and Herzegovina’s largest city and capital is Sarajevo.

Ans. True

91. Plants absorbs Oxygen?

Ans. False (Plants absorbs Carbon Dioxide).

92. Denmark’s capital and most populous city is Copenhagen

Ans. True

93. Half of 250 is 125.

Ans. True

94. Metre per second is the unit of Speed.

Ans. True

95. William Shakespeare is a scientist.

Ans. False (William Shakespeare was an English dramatist, poet, and actor).

96. There are 200 bones in the Human Body.

Ans. False (206 bones are there in Human Body).

97. Electrons are larger than molecules.

Ans. False

98. With the help of Photosynthesis plants make their own food.

Ans. True

99. Chemical formulae of Hydrochloric acid is HCl.

Ans. True

100. There are 11 players in a cricket team.

Ans. True

GK Questions and Answers

101. In 1916 Olympic Games were cancelled because of World War I?

Ans. True

102. In Football, the term Hat-Trick is used.

Ans. False ( The term Hat-Trick is used in cricket).

103. There are nine players in one team of Kho Kho.

Ans. True

104. Commonwealth Games are held every four years.

Ans. True

105. A rainbow has five colours.

Ans. False (Rainbow has 7 colours, VIBGYOR)

106. The main function of the xylem is to transport water from roots to stems and leaves.

Ans. True

107. World Turtle Day is observed on May 23 annually.

Ans. True

Indian GK Questions and Answers

Q.1 Name of the first Atomic Submarine of India?

(A) I.N.S Chakra

(B) R.N. Shukla

(C) V.R. Gill

(D) D.B. Mahawar

Ans . A
Q.2 What is the name of first British to visit India?

(A) Hawkins

(B) Norway

(C) Devid

(D) George Bush

Ans . A
Q.3 Name of the first election commissioner of India?

(A) Sukumar Sen

(B) R.N. Shukla

(C) V.R. Gill

(D) D.B. Mahawar

Ans . A
Q.4 Name of the first university of India?

(A) Nalanda University

(B) Taxshila University

(C) Jawahar University

(D) Dronacharya University

Ans . A
Q.5 Where is India’s First nuclear centre?

(A) Tarapur

(B) Jaipur

(C) Kanpur

(D) Raipur

Ans . A
Q.6 Name of the first Chinese pilgrim to visit India?

(A) Fa-hien

(B) Shekaspear

(C) Hein sung

(D) Charles

Ans .  A
7. Name of first foreign recipient of Bharat Ratna?

(A) Khan Abdul Gaffar Khan

(B) R.N. Shukla

(C) V.R. Gill

(D) D.B. Mahawar

Ans . A
Q.8 Where was the first Post Office opened in India?

(A) Kolkata in 1727

(B) Asaam in 1827

(C) Madras in 1928

(D) Delhi in 1230

Ans . A

Notes:-  PDF DOWNLOAD FROM END OF THE BLOG 

DOWNLOAD MORE PDF

Maths NotesCLICK HERE
English NotesCLICK HERE
Reasoning NotesCLICK HERE
Indian Polity NotesCLICK HERE
General KnowledgeCLICK HERE
General Science Notes
CLICK HERE

Indian GK Questions and Answers

Q 1. How many strings does a violin have?

Answer: Four

Q 2. Which is the most common non-contagious disease in the world?

Answer: Tooth Decay

Q 3. Global warming is caused by the excess of which type of gas?

Answer: Carbon dioxide

Q 4. What is the name of the biggest rain forest in the world?

Answer: The Amazon

Q 5. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?

Answer: Water

Q 6. Which African nation is famous for chocolate?

Answer: Ghana

Q 7. Which instrument is used for measuring wind speed?

Answer: Anemometer

Q 8. Which is the smallest continent in the world?

Answer: Australia

Q 9. What covers approximately 71% of the Earth’s surface: Land or water?

Answer: Water

Q 10. What is the top color in a rainbow?

Answer: Red

Indian GK Questions and Answers

Q 1. Which country is home to the kangaroo?

Answer: Australia

Q 2. Which language is used by the computer to process data?

Answer: Binary language

Q 3. ‘Stars and Stripes’ is the nickname of the flag of which country?

Answer: United States of America

Q 4. Which country gifted The Statue of Liberty to the United States?

Answer: France

Q 5. Who painted the Mona Lisa?

Answer: Leonardo da Vinci

Q 6. What is the name of the Greek God of music?

Answer: Apollo

Q 7. Who invented the telephone?

Answer: Alexander Graham Bell

Q 8. What does the “SIM” in the SIM card stand for?

Answer: Subscriber Identity Module

Q 9. Which is the first element on the periodic table of elements?

Answer: Hydrogen

Q 10. Which is the tallest waterfall in the world?

Answer: Angel Falls

Topic Related pdf download:-

Download pdf

This post is dedicated to downloading our WEBSITE  Gktrick.in for free PDFs, which are the latest exam pattern-based pdfs for RRB JE, SSC CGL, SSC CHSL, RRB NTPC, etc. it helps in performing your all-rounder performance in the exam. Thank You

Here you can also check and follow our Facebook Page (pdf exam) and our Facebook Group. Please share, comment, and like Our posts on Facebook! Thanks to Visit our Website and keep Follow our Site to know our New Updates which are Useful for Your future Competitive Exams.

Please Support us By Joining the Below Groups And Like Our Pages We Will be very thankful to you.

Facebook Page: https://www.facebook.com/PDFexamcom-2295063970774407/

TEGS:-general awareness for ssc cgl 2022 pdf,gk for ssc cgl 2022,general awareness questions for ssc cgl tier 1,general awareness for ssc cgl previous year questions,ssc cgl general awareness questions,ssc general awareness questions and answers pdf,ssc cgl gk questions in hindi,ssc general awareness syllabus